Automoto

Verstappen uzeo pobjedu i naslov u neviđenoj drami u Abu Dhabiju!!!!

Matej Kačan • nedjelja, 12.12.2021.
Verstappen uzeo pobjedu i naslov u neviđenoj drami u Abu Dhabiju!!!!

Kakva drama, kontroverza i kaos u posljednjoj utrci Formula 1 sezone, a na kraju balade novi je prvak Max Vesrstappen!

Nizozemac Max Verstappen novi je prvak Formule 1! On je u neponovljivoj drami u Abu Dhabiju u posljednjem krugu prestigao Lewisa Hamiltona te je uzeo pobjedu i naslov!

Sve je stalo u jednu utrku, jedan krug i jedan zavoj jer ova dva velika vozača u posljednju utrku krenuli su s jednakim brojem bodova i bio je to direktan dvoboj, a na kraju je odlučio sigurnosni automobil, odluke oko promjene guma te na kraju ludo utrkivanje u posljednjem krugu.

Drama i kontroverza dogodile su se odmah na startu. Verstappen je imao prvo startno mjesto, ali Hamilton je bolje krenuo i odmah ga je prošao, a dvoboj u sedmom zavoju donio je najveću priču i kontroverzu sezone.

Verstappen je napao Hamiltona i prošao ga je na ulasku u zavoj, ali je u izlasku išao preširoko, Hamiltona "izgurao" sa staze pa je ovaj "presjekao" zavoj i vratio se na prvo mjesto.

Odmah je regirala i FIA koja je kazala da nije potrebna dodatna istraga niti odluka da Hamilton vrati poziciju, Red Bull se žalio, ali odluka je ostala da je Hamilton stekao prednost jer ga je Verstappen izgurao i ostao je na prvoj poziciji. Sergija Pereza koji je dobio zadatak da ga zadrži.

Verstappen je brzo prošao Norrisa pa Sainza te se ubrzo našao iza Hamiltona i očekivao se novi dvoboj ako Nizozemac dostigne Britanca koji je "hvatao" Pereza.

Od 19. do 20. kruga događa se velika borba Pereza i Hamiltona. Meksikanac se borio kao životinja, dva kruga je odolijevao napadima Hamiltona i tako omogućio Verstappenu da se približi za čak sedam sekundi i da dođe gotovo do DRS zone od Hamiltona.

Britanac je ipak uspio proći Pereza, ovaj se izmaknuo Verstappenu i 35 krugova do kraja opet imamo izravni duel dvojice najbržih vozača svijeta i konkurenata za naslov prvaka.

No, Hamilton je odmah pokazao da je dosta brži u svom bolidu i izgradio je prednost, a u 27. krugu imamo jedan tužan trenutak za povijest. Kimi Raikkonen u posljednjoj je utrci svoje karijere izgubio kontrolu nad bolidom i zabio se u zaštitni zid te je morao odustati i na taj je način završio svoju legendarnu karijeru.

Hamilton je rutinski odrađivao posao, ali u 35. krugu nova ključna točka. Antonio Giovinazzi imao je problema s mjenjačem i parkirao je bolid pokraj staze, a dok je trajalo uklanjanje dizalicom je na snagu došao virtualni sigurnosni automobil.

Verstappen je to iskoristio za promjenu guma i u posljednjih 20 krugova krenuo je sa svježim tvrdim gumama, dok je Hamilton sa starijim gumama morao braniti poziciju do kraja.

To je bila garancija da će nas po svoj prilici čekati uzbudljiva završnica jer Verstappen je krenuo u lov i počeo je polako topiti zaostatak za Britancem. Hamilton je održao prednost, ali se pet krugova prije kraja Nicolas Latifi zabio u zid pa imamo novi sigurnosni automobil.

Verstappen je išao u boks po novi set mekih guma i ludu nadu da u letećem startu prestigne Hamiltona, dok Mercedes nije povukao Britanca sa staze i opet ga je ostavio na milost i nemilost gumama koje su odradile dobar dio krugova.

No, FIA je opet donijela kontroverznu odluku, bolidi koji su bili preteknuti za krug nisu smjeli preteći sigurnosni automobil i vratiti se na svoju poziciju pa je Verstappen ostao iza nekoliko bolida i izgubio je šansu da odmah napadne Hamiltona.

Red Bull se opet žalio, iz FIA-e nisu imali odgovor, ali je Verstappen ipak krug prije kraja stigao iza Hamiltona, a sigurnosni automobil se maknuo krug prije kraja.

Krenula je luda potjera, a Nizozemc je u jedno zavoju prestigao Hamiltona te je stigao do pobjede i naslova prvaka, svog prvog u karijeri!

Hamilton je ostao na svojih sedam te dijeli rekord s Michaelom Schumacherom, dok je Mercedesu mala zadovoljština naslov konstruktorskog naslova.

VN Abu Dhabija:
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +2.256
3. Carlos Sainz (Ferrari) +5.173
4. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) +5.692
5. Pierre Gasly (AlphaTauri) +6.531
6. Valtteri Bottas (Mercedes) +7.463
7. Lando Norris (McLaren) +59.200
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!