Nogomet

Kakav Osijek možemo očekivati na Poljudu?

Ante Jukić • četvrtak, 16.12.2021.
Kakav Osijek možemo očekivati na Poljudu?
Foto: Pixsell

Uglavnom se u najavama nedjeljne utakmice na Poljudu može iščitati kako se očekuje zatvoreni i obrambeno orijentirani Osijek, na granici nekakvog 'bunkera'. Vjerujemo da nećemo gledati takav Osijek, već da će momčad Nenada Bjelice u Splitu istrčati u puno ofenzivnijem izdanju nego što je to bio slučaj u njihova posljednja dva gostujuća derbija, na Maksimiru i Rujevici.

Iako se kaže kako je za naslov potrebno dobiti 'male' utakmice, a derbije ne izgubiti, to u ovom našem HNL-u ipak nije dovoljno, neke velike utakmice morat će se dobiti. Oko osječkog 'bunkera' u Maksimiru dosta se pisalo, Bjelica je očito u toj utakmici htio bod i to je na kraju dobio, tako da o tome ne vrijedi raspravljati. Utakmica s Rijekom, pak, Osijeku je došla nekoliko dana nakon teškog gostovanja u Velikoj Gorici, gdje su se jako potrošili i izgubili nekoliko igrača za derbi, pa je logično da su i na Rujevicu došli prvenstveno ne izgubiti, iako je već u toj utakmici Osijek pokazao drugačiji gard u odnosu na gostovanje kod Dinama. Sad, uoči gostovanja na Poljudu, Osječani su u sjajnom raspoloženju, imali su cijeli tjedan za pripremu i konačno su se kompletirali, tako da napokon imaju sve potrebno za pokazati svoju pravu snagu.

Pogled na tablicu sugerira kako bi Osijeku i ovog puta bod bi dobar, no nisam siguran da u njihovom taboru razmišljaju tako. Ne dođe li do pobjede na Poljudu, Osijek bi vrlo lako mogao na stanku otići kao trećeplasirani. Naravno, bodovno bi i dalje bilo sve u 'milimetar', lako moguće da bi presudna bila gol-razlika, ali psihološki gledano ipak nije isto na odmor otići kao prvi ili treći. Smatram da u Osijeku prvenstveno gledaju Dinamo i da svakako žele završiti ovaj dio sezone ispred njih, a kad već nisu u Maksimiru uspjeli aktualnom prvaku zadati ozbiljan udarac u trenutku dok je on bio u velikoj krizi, sad mogu to nadoknaditi u Splitu, čime bi ubili dvije muhe jednim udarcem. Zadržali bi prednost ispred Dinama i napravili poveću razliku u odnosu na Hajduk, koji bi u tom slučaju izgubio korak u utrci za naslovom.

Razlog za optimizam Osječani mogu crpiti u bližoj povijesti dvoboja s Hajdukom. U zadnjih deset susreta sa Splićanima prvoligaš s Drave ubilježio je pet pobjeda, tri remija i samo dva poraza, a još je bolja statistika za njih ako se gledaju samo utakmice na Poljudu. U zadnjih pet gostovanja u Splitu do pobjede su Osječani došli tri puta, uz jedan remi i poraz, što samo potvrđuje kako se na Poljudu posljednjih sezona osjećaju vrlo dobro i kako imaju itekako razloga i ovog puta tražiti sva tri boda, a ne samo gledati kako sačuvati svoju mrežu.

Osijek, nema sumnje, može biti zadovoljan ostvarenim u dosadašnjem dijelu sezone, bez obzira na ishod nedjeljne utakmice. Nakon neuvjerljivog starta, momčad Nenada Bjelice se stabilizirala, ušla u pravi ritam i sasvim zasluženo s vrha gleda na ostatak HNL-a. Osječani su uglavnom dobili sve ono što su morali, u derbijima ne gube, i to im je trenutno dovoljno za prvo mjesto. Ipak, kao što smo već rekli, za potpuno zadovoljstvo i definitivnu potvrdu kandidature za naslov, nedostaje im ta pobjeda u derbijima koja bi bila dodana vrijednost. Dojam je kako Osječani još uvijek nisu napravili taj 'klik' u glavama kad igraju s Dinamom i da se u utakmicama protiv njega, bez obzira na sve slabosti aktualnog prvaka, još uvijek ne osjećaju dovoljno samopouzdano, što na neki način i potvrđuje njihovo posljednje gostovanje na Maksimiru. Kad igraju protiv Rijeke, a posebno protiv Hajduka, igrači Osijeka imaju puno drugačiji gard, tu se jasno vidi kako su probili tu psihološku barijeru i kako su spremni preuzeti puno više rizika. Otkako su počeli redovito pobjeđivati Hajduka, pogotovo na Poljudu, promijenio se i njihov mentalni sklop. Osijek više u Split ne ide s mišlju kako ga čeka sudar s velikanom i kako je najvažnije ne izgubiti, nego se vide kao momčad koja je, stavimo li tradiciju na stranu, po svemu u najmanju ruku ravnopravna Hajduku, kao momčad koju će se itekako štošta pitati na terenu.

Takav Osijek, samopouzdan i beskompromisan, očekujem u nedjelju na Poljudu. Neće, naravno, Nenad Bjelica u potpunosti spustiti gard, nadigravati se i 'luđački' tražiti pobjedu, ali mislim kako sigurno neće smjestiti svoje igrače u krilo golmanu i samo gledati kako zadržati 'nulu'. Hajduku bod ne znači puno, a koliko god trenutno za njih možda ne izgleda loše, ni Osječanima remi dugoročno ne bi donio previše. Ovo je svakako utakmica u kojoj se isplati riskirati i u kojoj bi pobjeda Osijeku donijela puno više, nego što bi poraz uzeo. Nakon pobjeda protiv Hajduka i Rijeke u uvodna dva derbija sezone, Osijek je prvo doživio poraz od Dinama, pa onda upisao tri remija u susretima drugog kruga. Nije loše, ali čeka se ta pobjeda koja će otkloniti preostale sumnje oko stvarnih dometa ove momčadi. Kao što smo rekli, na gostovanjima u Zagrebu i Rijeci postojali su razlozi zbog kojih je Osijek bio suzdržan, sad je situacija drugačija.

Ne znamo što se mota u glavi Nenada Bjelice, no ako bi osječki trener morao izabrati jedan od tri vezana gostujuća derbija kao onaj u kojem će hvatati pobjedu, nekako mislim da bi to bio ovaj nadolazeći na Poljudu. Bjelica je dokazani trener, odličan taktičar, i sigurno i on ima spremna određena iznenađenja u rukavu. U atmosferi u kojoj mu se često spočitava kako u gostujućim derbijima ne može ponuditi puno više od defenzivne 'ziheraške' igre, ne bi uopće bilo čudno da Bjelica složi taktiku za lov na puni plijen Ako se gosti zaista postave tako, uz Hajduk za kojeg je očekivati kako će nošen tribinama tražiti sva tri boda, mogla bi to biti borba za svaki pedalj terena, u kojoj će iskre frcati na sve strane.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • apolo6419.12.2021. u 13:48
    Nešto će se u ovoj utakmici pitati i Hajduk!
    apolo64