Ostali sportovi

Božana Butigan napustila veliki Conegliano i preselila u Bergamo

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 14.01.2022.
Božana Butigan napustila veliki Conegliano i preselila u Bergamo
Foto: Pixsell

Hrvatska odbojkaška reprezentativka Božana Butigan, 190 cm visoka 21-godišnja srednja blokerica više nije članica donedavno najboljeg odbojkaškog kluba na svijetu Imoco Volley Conegliana.

Naime, nedavno je Imoco krunu najboljeg svjetskog kluba predao turskom Vakifbanku, na klupskom SP-u, a i Božana od prije nekoliko dana više nije stanovnica Conegliana. Nakon što je ove polusezone s Coneglianom već osvojila talijanski Superkup i Kup, preselila je u 300-tinjak km udaljeniji Bergamo, potpisavši u polusezoni za Volley Bergamo 1991.

Kako i zašto, objašnjava Božana nakon prvih nekoliko dana u novoj sredini: "Tek sam nekoliko dana u Bergamu, no ovo što sam do sada vidjela i doživjela jako mi se svidjelo. Još sam uvijek uzbuđena zbog promjene sredine, no mislim da je to bila dobra odluka i da nisam pogriješila. U Coneglianu sam bila sezonu i pol, puno naučila. To je ipak najbolji talijanski klub, s najboljim igračicama i trenerom, no vrijeme je bilo da probam ići svojim putem. U ovoj polusezoni nisam dobivala puno prilike za igranjem i to me smetalo. Razgovarala sam o tome i s trenerom, ujedno i našim izbornikom Danieleom Santarellijem, ali niti mi on nije mogao garantirati minutažu. Tako je to u velikom klubu, uvijek se ganjaju neki rezultati i rekordi, uprava kluba je zahtijevala da u svakoj utakmici igra prva postava. Teško se tu bilo nametnuti pa sam odlučila promijeniti sredinu."

U Imocu su ipak priželjkivali Božanin ostanak. "U početku su me htjeli zadržati, no kada su vidjeli da sam odlučna u svojoj nakani više nije bilo problema. I Danieleu je bilo žao, ipak već tri i pol godine radim s njim, no shvatio je moje ambicije."

Bergamo je manje zahtjevna sredina, ne igraju europska natjecanja, a klub je trenutno deseti na tablici domaće lige. "Žele ući u play off, dakle biti među osam ekipa do kraja regularnog dijela. Mislim da se to može ostvariti, da imamo ekipu za to. Kao i u ostalim talijanskim klubovima, puno je tu strankinja. Konkretno, na mojoj poziciji srednje blokerice sve smo strankinje, nas četiri. Jedna je iz Njemačke (Scholzel), druga iz Kanade (Ogoms), treća iz Finske (Ohman) i ja iz Hrvatske. Nadam se da ću se nametnuti za svoju minutažu, spremna sam na novo dokazivanje jer nitko ovdje u Italiji ne može unaprijed garantirati minutažu. S druge strane sada ću imati normalniji ritam treninga i putovanja s jednom utakmicom tjedno. Biti će i više vremena za fakultet koji svakako želim završiti", kaže Božana Butigan, mlada srednja blokerica koja iza sebe već ima zavidne trofeje osvojene s Coneglianom ali i kojoj odbojkaških ambicija očito ne nedostaje jer se željela okušati u novoj sredini.

"Uz veću minutažu u klubu kojoj se nadam, biti će lakše podnijeti i naredno ljeto u hrvatskoj reprezentaciji koju ponovno očekuju brojna natjecanja", zaključuje Božana koja će u Bergamu igrati u dresu s brojem 4.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!