Rukomet

EURO na dlanu: Poljaci nisu znali hoće li igrati, austrijski debitant u 40. godini

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • subota, 15.01.2022.
EURO na dlanu: Poljaci nisu znali hoće li igrati, austrijski debitant u 40. godini
Foto: Pixsell

Iza nas je drugi dan Europskog prvenstva u rukometu, a na rasporedu su bila samo tri susreta. Iz njih su kao pobjednici izašli Njemačka, Poljska i Island...

Weber austrijski rekorder, Posch do 200. gola

Austrija je došla na Europsko prvenstvo bez ijedne pripremne utakmice, u prvom kolu igrala je protiv Poljske i upisala poraz 36:31. Prvi gol na susretu odmah je bio za jubilej, naime Fabian Posch zabio je svoj 200. gol u dresu Austrije.

Sam početak utakmice bilo je jedino razdoblje u kojem su Austrijanci mogli biti zadovoljni i uživati u vodstvu, vrlo brzo Poljska je preuzela inicijativu. U ovom susretu u povijest se upisao i Robert Weber koji je odigrao 23. utakmicu u dresu Austrije na europskim prvenstvima, ubrzo će doći i do okruglog broja golova na Eurima, sada je na 99.

I šest obrana za 45 minuta dovoljno za pohvalu

Njemačka je unatoč lošem startu stigla do pobjede protiv Bjelorusije, a Alfred Gislason pohvalio je Andreasa Wolffa iako nije posebno briljirao. No, Wolff je svih šest obrana upisao kada je to bilo najbitnije i svakako je bio bolji od neraspoloženog Klimpkea koji nije imao nijednu obranu.

"Znao sam da je Wolff posebno jak kada ulazi s klupe i to je dokazao. Na žalost nije tijekom dijela meča imao podršku naše obrane, ali u zadnjih 15 minuta to je dobro funkcioniralo."

Danci priključili neuništivog Lindberga

Već nakon prvog kola Danci su doveli dvojicu igrača na Prvenstvo koji nisu doputovali s njima. Prvi je prema Debrecenu krenuo veteran Hans Lindberg koji ulazi umjesto ozlijeđenog Johana Hansena

Za još jednu dobru vijest pobrinuo se iskusni vratar Jannik Green koji je bio negativan na testiranju na koronavirus pa se također može priključiti reprezentaciji. On je također doputovao i čeka proceduru, odnosno negativan test.

Islanđani peto EP zaredom otvaraju pobjedom

2010. godine Island je stigao do svog najvećeg uspjeha u povijesti osvojivši treće mjesto na Europskom prvenstvu. Međutim nije dobro krenuo, u prvom kolu igrao je protiv Srbije i remizirao je 29:29. Dvije godine kasnije startao je protiv Hrvatske i upisao poraz 31:29.

No nakon toga krenuo je niz. U narednih pet otvaranja europskih prvenstava Island je upisao pet pobjeda. Redom je pobjeđivao Norvešku 31:26 i 26:25, Švedsku 26:24, Dansku 31:30 i ove godine Portugal 28:24.

Veteran debitant u 40. godini

Austrija je na Prvenstvo došla s vratarima koji nemaju iskustva s velikih natjecanja, a san da nastupi na Europskom prvenstvu ostvario se veteranu Golubu Dokniću koji je u 40. godini života.

Doknić je već 11 godina u Austriji i nosi dres Alple, a u dresu austrijske reprezentacije do ovog Prvenstva upisao je samo tri nastupa uz debi prošle godine protiv Bosne i Hercegovine.

Vratar rođen još 1982. godine u Vrbasu dobio je prostor nakon što je Austrija ostala bez Kristiana Pilipovića koji se odlučio braniti za Hrvatsku, no pravo nastupa stječe tek 20. siječnja.

Potpuno drugačiji pristup Mađara i Slovaka

Prvog dana natjecanja u Budimpešti su igrali Mađarska i Nizozemska, na tribinama je bilo 20 tisuća gledatelja koji nisu nosili maske. S druge strane, u Slovačkoj potpuno drugačija slika, organizatori su bili sretni što su dobili dozvolu za barem 25 posto kapaciteta i svi moraju nositi maske.

I dok je u Budimpešti na tribinama više od 20 tisuća gledatelja, u Bratislavi maksimalno na tribine može 2.513 gledatelja, a u Košicama 2.086.

Stefan Kretzschmar u ovome je na strani Slovaka. "Kada se vidi što se u svijetu događa i da je u Slovačkoj dozvoljeno 25 posto kapaciteta, ludost je da u Mađarskoj nema čak nikakvih ograničenja."

Prvog dana u Košicama je bio glavni tajnik EHF-a Martin Hausleitner i pohvalio je Slovake. "S te strane sve je odrađeno savršeno. Svi su nosili maske, a ako ju je netko i maknuo, odmah su ga upozorili zaštitari."

Ukrajinci impresionirani u prvom susretu sa Srbijom

Bilo je vrlo malo onih u reprezentaciji Ukrajine koji nisu podbacili protiv Srbije. Jedan od rijetkih bio je Dmitro Horiha koji priznaje kako je cijela reprezentacija bila impresionirana čitavim okruženjem.

"Ovo nam je bila u biti prva utakmica, imamo puno novih ljudi u momčadi, ali to ne smije biti izgovor. Vidjeli smo kakve emocije bude ovakvi susreti, puno ljudi, prava atmosfera, sve na vrlo visokoj razini. Ovo je ono pravo, to je pravi rukomet, želimo što više ovakvih utakmica, ali da u njima sudjelujemo, a ne da uživamo u atmosferi."

Ako su bili impresionirani na startu, neće biti ništa manje niti u drugom kolu, naime slijede im veliki Francuzi.

Novi problemi za BiH, Karačić nije trenirao

U reprezentaciji Bosne i Hercegovine ne mogu bez problema. Još uvijek se čekaju rezultati testa za Dejana Malinovića i svi su na iglama hoće li moći nastupiti, a javio se novi problem, Ivan Karačić zbog ozljede nije mogao trenirati.

Ipak, u reprezentaciji vjeruju kako će Karačić ipak biti spreman. Isto tako još uvijek proučavaju proceduru što u trenutku kada netko iz četvorke Admir Ahmetašević, Alen Ovčina, Elmir Građan i Dino Hamidović bude negativan, što je potrebno za priključenje momčadi.

Sarkastični Jacobsen: 'Izgleda da smo unaprijed pobijedili'

Nikolaj Jacobsen i njegova Danska prvi su favoriti za titulu, ali sve te najave i ogromna očekivanja pomalo živciraju danskog izbornika. Nije imao svoj najbolji dan pa je otvoreno poručio kako ga sve to ljuti i žalosti.

"Izgleda da smo unaprijed pobjednici. Svaki dan se govori samo o tome i to onda utječe i na igrače. Malo sam tužan što svi misle da je sve riješeno i prije nego smo počeli", poručio je danski izbornik.

"Ovdje sam već dugo i nikada nisam imenovao nijednog favorita jer ga nema. Puno je reprezentacija koje mogu osvojiti turnir. I kada je Francuska bila u najboljem izdanju, mislim da nisu ostali stali i uručili joj samo tako zlato."

Laszlo Nagy: 'Da smo igrali do prekosutra, ne bi pobijedili'

Mađare je potpuno šokirao poraz od Nizozemske pred više od 20 tisuća Mađara u dvorani u Budimpešti. Ovaj šamar dobro je spustio na zemlju momčad, a Laszlo Nagy tvrdi kako će Mađarska bolje izgledati već protiv Portugala.

"Nizozemci su igrali bez zadrške, a mi smo bili pod pritiskom zbog domaćeg terena. Igrali smo loše, ne držeći se taktike, da smo igrali do prekosutra, ne bi pobijedili. Nadamo se da smo jučer prošli kroz vatreno krštenje, pa makar to bilo i po cijenu poraza. Kako sati prolaze, ekipa se počinje smirivati, oslobađati, svi znaju koliko je bitna utakmica protiv Portugalaca. Imamo najveće povjerenje u tim i naše ideje. Nećemo redefinirati ciljeve."

Portugalski izbornik priznao: 'Island ima jako pametnog trenera'

Portugalci su odigrali skromnu utakmicu protiv Islanda, ali imali su i dosta olakotnih okolnosti. Svakako je jedna od njih i veliki broj izostanaka, a izbornik Paulo Pereira komplimentirao je i Gudmunduru Gudmundssonu.

"Island također ima jako dobre igrače i jako pametnog trenera. Zbog toga smo možda i izgubili utakmicu. Naravno, znao je da fizički nismo spremni za ovu utakmicu, da možemo puno trpjeti u duelima. Ali dobro, danas moramo reći da je Island bio bolji. Moram samo reći da smo dali sve od sebe. Naravno, možemo i bolje od ovoga. Čestitam Islandu i želim da nastave u glavnom kolu."

Poljaci nisu znali niti hoće li igrati

U poljskoj reprezentaciji bila je jako teška situacija, ali unatoč tome Poljaci su upisali pobjedu protiv Austrije. Izbornik Patryk Rombel nakon susreta poručio je da uoči dvoboja nije bio niti siguran hoće li Poljska igrati.

"Znali smo da nas čeka teška utakmica, ali prvenstveno, sretni smo što smo uopće ovdje, još u 17 sati nismo niti znali hoćemo li igrati. Bili smo mentalno iscrpljeni zbog svega što se događalo protekla tri dana s pozitivnim testovima, na kraju smo sretni da smo igrali", priznao je Rombel.

Inače, Poljaci imaju čak sedmoricu zaraženih u protekla tri dana.

Makedonci oduševljeno dočekali oporavljenog Mitrevskog

Igrači utakmice

Raspored danas

Slovačka - Litva (Slave Nikolov/Đorđe Načevski) 18:00

Sjeverna Makedonija - Crna Gora (Vaidas Mazeika/Mindaugas Gatelis) 18:00

Francuska - Ukrajina (Boris Mandak/Mario Rudinsky) 18:00 RTL2

Češka - BiH (Charlotte Bonaventura/Julie Bonaventura) 18:00

Španjolska - Švedska (Arthur Brunner/Morad Salah) 20:30

Slovenija - Danska (Andreu Martin/Ignacio Garcia) 20:30

Norveška - Rusija (Ivan Pavićević/Miloš Ražnatović) 20:30

Hrvatska - Srbija (Robert Schulze/Tobias Tönnies) 20:30 RTL

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!