Rukomet

EURO na dlanu: Rusi stopama Nizozemaca, a niti sami nisu vjerovali

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 16.01.2022.
EURO na dlanu: Rusi stopama Nizozemaca, a niti sami nisu vjerovali

Iza nas je treći dan Europskog prvenstva, pamtit ćemo ga po vrlo važnoj pobjedi Hrvatske protiv Srbije, ali i u ostalim susretima bilo je jako zanimljivo...

Austrijanci do kraja Prvenstva bez talentiranog beka

Austrija je zadobila težak udarac već na startu Prvenstva. Lijevi vanjski Lemga Lukas Hutecek zaradio je ozljedu.

Austrija ionako nije reprezentacija koja pršti od individualne kvalitete i svaki dobar igra joj je zlata vrijedan, a bez Huteceka je još slabija. Riječ je o ozljedi nožnog zgloba, a Hutecek bi trebao pauzirati oko šest tjedana. U porazu od Poljske, Hutecek je igrao 21 minutu uz šut 0/2.

Ipak lakša ozljeda važnog obrambenog aduta Šveđana

U završnici dvoboja između Švedske i Španjolske igru je uz bolnu grimasu napustio Oscar Bergendahl. Ipak nije riječ o težoj ozljedi i Bergendahl bi trebao već u sljedećem susretu biti na raspolaganju.

"Razgovarali smo i bio je to udarac koljenom u koljeno. Čini se kako nije riječ o nečem ozbiljnom. Bilo je bolno, to je uvijek vrlo bolno, ali ne bi trebalo ostaviti velikog traga. Mislimo da će sve biti u redu", istaknuo je glasnogovornik švedske reprezentacije Daniel Vandor.

Ekberg: 'Španjolsku ne možeš pobijediti s ovoliko pogrešaka'

Švedska je protiv Španjolske poražena s 32:28, a imala je dosta igrača koji ipak nisu bili na svojoj očekivanoj razini u ovoj utakmici. Među njima i Niclas Ekberg

"Bila je to vrlo neizvjesna utakmica, a znali smo i prije početka da će biti jako teška. Imali smo previše tehničkih pogrešaka, a protiv velike reprezentacije kao što je Španjolska, tako ne možeš do pobjede jer nemaš tako puno napada i moraš biti pažljiv s loptom", priznaje Ekberg.

Napokon Rusija!

Rusija nije upisala ovako dobar ulazak u Europsko prvenstvo još od 2000. godine kada je u Hrvatskoj krenula s četiri pobjede. Tada je na startu slavila 27:26 protiv Danske, 27:23 protiv Slovenije, 25:23 protiv Islanda te 24:20 protiv Portugala. Rusija je na kraju na tom Prvenstvu došla do finala gdje je u produžecima poražena 32:31 od Švedske iako je na poluvremenu vodila 15:9.

Isto tako Rusi nisu bili u polufinalu još od 2004. godine i Olimpijskih igara u Ateni gdje ih je zaustavila Njemačka, a s druge strane Norveška je samo na četiri prvenstva od 2016. godine boila isto toliko puta u polufinalu.

Darj izgubljen do kraja grupne faze natjecanja

Švedska je do kraja prve faze natjecanja ostala bez glavnog obrambenog aduta Maxa Darja koji je bio pozitivan na koronavirus. Darju je ovo sedmo prvenstvo, dosad je skupio 86 nastupa i njegova igra u obrani i iskustvo jako će nedostajati, uostalom osjetilo se to već i protiv Španjolske.

Nakon pozitivnog antigenskog testa, Darj je testiran preko PCR-a i taj rezultat bio je konačan nakon čega je izoliran u drugi hotel.

"Nikada nije lako dobiti ovakvu poruku i naravno da sam tužan što neću biti uz igrače na terenu. Veselio sam se susretu sa Španjolskom, ali sam prisiljen ostati pred TV-om. Osjećam se dobro i nadam se da ću se uskoro moći vratiti na parket", istaknuo je snažni Darj.

Stojanče otpao nakon pozitivnog testa

Među onima koji su otpali u zadnji tren prije početka susreta je i makedonski pivot Stojanče Stoilov. Stoilov je neposredno prije dvoboja protiv Crne Gore saznao kako je pozitivan na koronavirus.

Ostavilo je to vrlo malo prostora Kiri Lazarovu da nešto promijeni u postavci igre, Stoilov je ključni igrač u fazi obrane i bez njega su Makedonci imali otežan posao.

BiH nije konkurentna, ali navijači su uz nju

Reprezentacija Bosne i Hercegovine osim što je upala u tešku grupu iz koje nije lako proći dalje, nedostaje joj i kvalitete za nešto više. Ipak, podrška s tribina ne izostaje.

"Moram se zahvaliti našim navijačima, nevjerojatno je kakvu nam podršku pružaju. Možemo igrati i na Novom Zelandu, ali imam osjećaj da bi oni svejedno došli", ističe Josip Perić.

Francuska protiv skromne Ukrajine završila s četvoricom debitanata

Francuska je protiv Ukrajine odradila tek nešto jači trening. Ukrajinci su najskromnija reprezentacija u skupini i na kraju je visoko poražena.

To što je imala lagan posao i u drugom dijelu vodila i s 15 golova razlike, Francuskoj je omogućilo da završi nastup s četvoricom igrača kojima je ovo prvi nastup na europskim prvenstvima - Konanom, Nahijem, Brietom i Minneom.

Neprepoznatljivi Norvežani

Norveška je potpuno podbacila i upisala neočekivani poraz protiv Rusije. Jako loš nastup ms izrazito lošim prvim poluvremenom nakon kojeg Norveška nikako nije mogla uhvatiti ritam.

U prvom poluvremenu imala je pet izgubljenih lopti od kojih su četiri rezultirale pogotkom na drugoj strani i samo 57 posto šuta iz igre. Da Kristian Saeveraas nije imao osam obrana, tko zna kolika bi razlika bila već na odmoru.

Srbiji u zadnji trenutak otpao jak adut

Igrač na čijem su vanjskom šutu temeljili dobar dio ambicija, Srbiji je otpao u posljednji trenutak uoči dvoboja protiv Hrvatske.

Petar Đorđić bio je pozitivan na jutarnjem testiranju i nije mogao nastupiti protiv Hrvatske. Đorđić je igrač koji donosi puno Srbiji svojim vanjskim šutim, može razbiti svaku obranu i njegov izostanak itekako se osjetio.

Španjolska nastavila strašan niz protiv Švedske

Na Svjetskom prvenstvu 2009. godine Švedska je porazila Španjolsku s 34:30, ali od tog dvoboja Španjolci nižu samo pobjede na velikim natjecanjima protiv Švedske.

Sinoćnja pobjeda Španjolaca bila je čak osma uzastopna pobjeda protiv Švedske na velikim natjecanjima.

Španjolski napad bio je ključan u pobjedi protiv velikog rivala

Španjolska nerijetko treba vremena da uhvati pravi ritam na velikim natjecanjima, međutim u susretu protiv Švedske već u drugom susretu na Prvenstvu izgledala je jako dobro. Izbornik Jordi Ribera nizao je pohvale za sjajan nastup.

"Obje reprezentacije pokazale su veliku borbenost i odigrale su dobru utakmicu, naravno da sam zadovoljan našim nastupom i s dva vrlo važna boda. Nije nam bilo lako uhvatiti pravi ritam, ali kada smo uspjeli, zahvaljujući napadu dobili smo ravnotežu u igri koja je bila još bolja u nastavku susreta."

Navijači i obrana prelomili dvoboj na stranu Danske

Danska je upisala vrlo visoku pobjedu protiv Slovenije, a presudilo je drugo poluvrijeme. Na odmoru je razlika još uvijek bila svega dva gola, no u nastavku potpuno različita lica, ono sjajno Danske i ono skromno Slovenije.

"Naša obrana značajno se popravila u drugom dijelu i upisao sam neke obrane koje su nam pomogle da se odvojimo. Danski navijači pružili su nam snagu, bilo je jako dosadno igrati pred praznim dvorana, ova atmosfera nas je podigla", istaknuo je Niclas Landin.

Rusi niti sami nisu vjerovali u pobjedu, sada su prepuni samopouzdanja

Pobjeda Rusije protiv Norveške uz pobjedu Nizozemske protiv Mađarske konkurirat će za najveće iznenađenje ovog Europskog prvenstva. Čak i tijekom dvoboja protiv Norveške, nisu još uvijek vjerovali da mogu do pobjede.

"Nisam bio siguran da možemo pobijediti, ali ovim rezultatom smo stvarno pokazali da smo dobra momčad.Protivnici trebaju strahovati od nas i respektirati nas, jako sam sretan zbog ove pobjede", poručio je Aleksander Kotov.

Slovaci i Litavci tražili prvu pobjedu u ovom stoljeću

Slovačka i Litva u međusobni susret ušli su tražeći prvu pobjedu na europskim prvenstvima u ovom stoljeću. Slovaci u biti nikada nisu pobijedili na Eurima, a Litva je imala jednu pobjedu i to iz 1998. godine protiv Italije.

U konačnici domaćin je bio u uspješniji u Košicama, slavio je 31:26 i burno proslavio izuzetno važne bodove koji ga drže u borbi za prolaz dalje.

'Od najgoreg iskustva u životu do najboljeg iskustva'

Koliko se sve brzo može promijeniti, dobro je pokazao dvoboj između Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Crnogorci su upisali veliku pobjedu iako su prolazili pakao na pripremama i na dolasku na ovo Prvenstvo.

"Nevjerojatna pobjeda, od najgoreg iskustva u životu do najboljeg. Jako sam ponosan kako smo se borili, ova dva boda nam neizmjerno znače", poručio je nakon susreta jedan od crnogorskih junaka Nebojša Simić.

Igrači utakmice

Češka - BiH 27:19 (Matej Klima 8 golova)

Sjeverna Makedonija - Crna Gora 24:28 (Nebojša Simić 13 obrana)

Slovačka - Litva 31:26 (Tomaš Urban 7 golova)

Francuska - Ukrajina 36:23 (Romain Lagarde 4 gola)

Španjolska - Švedska 32:28 (Jim Gottfridsson 6 golova)

Norveška - Rusija 22:23 (Dmitri Žitnikov 7 golova)

Hrvatska - Srbija 23:20 (Luka Cindrić 3 gola)

Raspored dana

Portugal - Mađarska 18:00 (Vaclav Horaček/Jiri Novotny)

Njemačka - Austrija 18:00 (Matija Gubica/Boris Milošević)

Island - Nizozemska 20:30 (Radojko Brkić/Andrei Jusufhodžić)

Bjelorusija - Poljska 20:30 (Charlotte Bonaventura/Julie Bonaventura)

FOTO: Jozo Čabraja / kolektiff

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!