Ostali sportovi

Bengalsi srušili prokletstvo protiv koga je i krenulo, Billsi pomeli Patriotse povijesnom partijom

Matej Kačan • nedjelja, 16.01.2022.
Bengalsi srušili prokletstvo protiv koga je i krenulo, Billsi pomeli Patriotse povijesnom partijom

Krenulo je NFL doigravanje susretima wild card runde u AFC konfrenciji, a dvoboji su zaključeni pobjedama Bengalsa i Billsa. Obje su imale i povijesni karakter...

Nakon 31 godine čekanja, Cincinnati Bengalsi napokon su ostvarili pobjedu u doigravanju i skinuli su sa sebe poznatu kletvu. Do pobjede nad Las Vegas Raidersima vodio ih je sjajni mladi Joe Burrow, njihov prvi izbor drafta 2020. koji se višestruko isplatio.

Bengalsi su se vratili u doigravanje po prvi put nakon 2015., ali su od 1991. gubili u svojim prvim nastupima u doigravanju pa se u gradu Cincinnatiju za ovaj susret tražila karta više.

Ova momčad ne samo da je dočekala Raiderse s prednosti domaćeg terena, već je i po kladionicama bila favorit pa se čekalo skidanje višedesetljetne "Kletve Boa Jacksona".

Naime, nakon posljednje pobjede u doigravanju za Bengalse, nad Oilersima u tom doigravanju 1991., Bengalsi su igrali baš protiv Raidersa. U tom susretu Raidersi su slavili, ali je pri naizgled bezopasnoj i nebitnoj akciji ozljedom kuka prekinuta velika karijera Boa Jacksona, running-backa Raidersa.

Kasnija priča, poznata kao "Kletva Boa Jacksona", govori da su baš zbog tog starta Kevina Walkera Bengalsi na sebe navukli nesreću i više nisu upisali pobjedu u doigravanju.

Ta kletva napokon je i srušena i to, poetski, baš protiv momčadi protiv koje je i krenula jer Bengalsi su svladali Raiderse sa 26:19 i plasirali su se u divizijsku rundu doigravanja.

U prvom poluvremenu definitivno se činilo da su Bengalsi mnogo bolja momčad na terenu, premda je napad propustio neke šanse i dojam ostaje da je moglo i bolje od 20:13 na velikom odmoru.

Naime, greške Raidersa u nekoliko su navrata ostavile Bengalse u situaciji da s napadom kreću u protivničkoj polovici, pa u jednom napadu i s 15 yardi, ali Bengalsi su "stavili" samo dva polaganja uz dva field goala.

Ipak, veza Joe Burrow - Ja'Marr Chase funkcionirala je sjajno i napad Bengalsa lako je grabio potrebne yarde sve do red zone gdje je ipak bilo malo više problema. Posebno je efektan bio touchdown za 20. poen Bengalsa koji je Burrow bacio praktički iz očaja, samo da ga Raidersi ne sruše, a završio je u rukama Tylera Borda.

S druge strane, Derek Carr solidno je rukovodio napadom Raidersa, a posebno je raspoložen u prvom dijelu bio Josh Jacobs koji je probijanjima (64 u poluvremenu) donosio jardažu i napredak napadu Las Vegasa.

No, u ključnim trenucima nedostajali su ključni potezi, sve do dodavanja Carra za Zayja Jonesa 13 sekundi do kraja poluvremena i to polaganje, prvo na utakmici za goste primiče Raiderse na posjed zaostatka na poluvremenu.

Slična priča nastavila se i u drugom dijelu i to Raidersima nije bilo dovoljno. Bengalsi su i dalje bili bolja momčad na terenu, napad je bolje funkcionirao i "marširao" prema naprijed, ali u ključnim akcijama egzekucija je izostajala.

Opet su se Bengalsi morali pomiriti s field goalovima, ali srećom po njih, ni Raidersi nisu briljirali i sami su do kraja pogodili tek dva FG-. Posljednja nada za Las Vegas rasplinula se u zadnjim sekundama.

Raidersi su došli do red zone i Carr je imao četiri pokušaja za polaganje i odluku Raidersa idu li na produžetak ili na pretvaranje za dva poena i pobjedu. No, tri dodavanja nisu bila dobra, a četvrto je presjekao Germaine Pratt te je svojima osigurao playoff pobjedu nakon 31 godine.

Burrow je na kraju bio vrlo dobar s 24/34 dodavanja za dva polaganja, jedina dva Bengalsa i 244 yarda, Chase je uhvatio lopti za 48 yardi i istrčao čak 116, a polaganja su hvatali Boyd i CJ Uzomah.

Kod Raidersa je nakon lude sezone i niza od četiri utakmice kojima su se "provukli" u doigravanje ipak stigao kraj nadanjima. Carr je bacio 310 yardi uz 29/54 točnost za po polaganje i presječenu loptu. Jacobs je na kraju istrčao 83 yarda, Darren Waller uhvatio za 76, a Jones za 61 uz jedino polaganje Raidersa.

Bengalsi kao četvrti nositelj sad čekaju rezultat dvoboja Kansas Cityja i Pittsburgha. Ako se dogodi očekivano i Kansas pobijedi, Bengalsi će na prvog nositelja, momčad Tennessee Titansa koji su bili slobodni u ovoj rundi.

No, ako se dogodi iznenađenje i sedmoplasirani Steelersi svladali druge nositelje Chiefse, onda Steelersi kao najslabije postavljena momčad idu na Titanse, dok će Bengalsi u goste Buffalo Billsima koji su u drugom susretu večeri ispisali povijest.

Naime, željno se iščekivao dvoboj Billsa i Patriotsa, momčadi iz iste divizije koje je razdvajala samo jedna pobjeda, ali Billsi su pokazali da su u ovom trenutku mnogo jača momčad i s terena su pomeli Patriotse.

Bio je ovo treći susret ove dvije ekipe u mjesec i pol dana, a Billsi su poslali poruku čitavoj ligi rekordnom napadačkom partijom. Napad Billsa postigao je polaganje u svakom od sedam napada koje je pokrenuo u ovoj utakmici, isključujući "klečanje" na samom kraju utakmice da prođe vrijeme, što je prvi takav slučaj u doigravanju.

Također, samim time su Billsi postali prva momčad u povijesti doigravanja NFL-a koja je susret završila bez punta, field goala ili ikakve izgubljene lopte.

Josh Allen briljantno je rukovodio napadom Billsa, napokon su pokazani i pozitivni koraci u igri trčanja, pa premda je imao čak pet dodavanja za polaganje i 308 yardi, Allen je to učinio sa samo 25 bačenih lopti.

Što se trčanja tiče, dominirao je Devin Singletary sa 16 pokušaja i 81 istrčanim yardom, a upravo je on istrčao preostala dva polaganja Billsa. Omiljena Allenova meta noćas bio je Dawson Knox s pet hvatanja za 89 yardi i dva polaganja.

Katastrofalno su Patriotsi ušli u utakmicu, s nekoliko puntova i presječenom loptom koju je bacio Mac Jones, field goal zabili su tek pred kraj poluvremena i već je bilo 27:3.

U drugom poluvremenu Billsi su samo posao priveli kraju, dopustili su Jonesu dva dodavanja za polaganje, ali to nije značilo ništa jer suparnik je nemilosrdno kažnjavao svaku priliku s loptom u posjedu.

Patriotsi su se tako vratili u doigravanje nakon godine izbivanja, ali Bill Belichick imat će na čemu raditi ovo ljeto kako se ovakvi izleti ne bi ponavljali.

NFL, doigravanje:
Cincinnati - Las Vegas 26:19
Buffalo - New England 47:17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!