Ostali sportovi

NFL: Prvaci i finalisti uvjerljivi, 49ersima drama u Dallasu

Matej Kačan • ponedjeljak, 17.01.2022.
NFL: Prvaci i finalisti uvjerljivi, 49ersima drama u Dallasu

Još tri dvoboja prve runde NFL doigravanja odigrana su u nedjelju, a svoje su mjesto u divizijskoj rundi osigurali prošlosezonski finalisti Chiefsi i prvaci Tampa Bay. Najveća drama odvila se na dvoboju Dallasa i San Francisca...

Još nije kraj za Toma Bradyja i Tampa Bay Buccaneerse. Najveći ikad i njegovi aktualni prvaci lako su preskočili Philadelphia Eaglese i nastavili svoj put prema obrani naslova usprkos velikim izostancima.

Naime, napadu Bucsa nedostajalo je pola sezonskog učinka u vidu četiri igrača - Chris Goodwin, Leonard Fournette, Antonio Brown i Cyril Grayson izostali su zbog manjih ili većih ozljeda, ili u slučaju Browna, odlaska iz ekipe.

No, Brady je imao Mikea Evansa i Roba Gronkowskog na raspolaganju, obrana je preplašila i uništila napad Eaglesa predvođen Jalenom Hurtsom i sve je išlo "kao po loju".

Dva polaganja u prvoj četvrtini pa dva u trećoj uz jedan field goal između bili su dovoljni za ogromnih 31:0, a Hurts i Eaglesi napad su pokrenuli tek u posljednjoj četvrtini kad je sve bilo gotovo pa su smanjili na 31:15.

Brady je odradio dobar posao s 29 pogođenih dodavanja od 37 za 217 yard i dva polaganja dodavanjem, i upravo je jednom meta bio Evans, a jednom "Gronk". Evans je završio s devet hvatanja i 117 yardi ukupno.

Raspoloženi su trčanjem bili Ke'Shawn Vaughn i Giovani Bernard s po polaganjem svaki. Vaughn je istrčao 53 yarda u 17 nošenja, a Bernard 44 u 13 pokušaja.

Bucsi kao drugi nositelji čekaju boljeg iz dvoboja LA Ramsa i Arizona Cardinalsa koji se igra u noći s ponedjeljka na utorak.

Uvjerljivi su bili prvaci, a uvjerljivi su bili i Kansas City Chiefsi koji su od prvaka poraženi u prošlogodišnjem Super Bowlu. Chiefsi su kao drugi nositelj dočekali Pittsburgh Steelerse i nisu imali problema.

Steelersi i njihov Ben Roethlisberger "za dlaku" su u drami posljednjeg kola sezone dohvatili doigravanje, ali avantura je gotova nakon jedne utakmice, a to znači da je gotova i velika karijera "Big Bena".

Stigao je u ligu 2004. godine i odmah druge sezone uzeo naslov, pa onda osvojio još jedan 2008. i izgubio 2010., Roethlisberger je sigurno jedno od prepoznatljivijih lica NFL-a u posljednja dva desetljeća i svakako heroj Pittsburgha.

"Big Ben" cijelu je svoju karijeru proveo u Steelersima i ovaj šesterostruki Pro Bowl igrač te dvostruki predvodnik lige po dodanim yardima odlučio je reći "zbogom" aktivnom igranju ove sezone. Karijera duga 18 godina je tako gotova porazom od Chiefsa.

Nakon prve dionice bez poena, Steelersi su ti koji su poveli, i to obranom. T.J. Watt pokupio je fumble i vratio ga za polaganje i prve poene na utakmici, ali to kao da je samo razljutilo Pata Mahomesa.

Mahomes će u narednih 11 i pol minuta krajem druge i početkom treće četvrtine sa svojim napadom doći do pet uzastopnih polaganja. Posebno je efektno bilo ono krajem poluvremena do kojeg su Chiefsi došli u samo sedam akcija za manje od minutu, a završilo je dodavanjem Mahomesa za Travisa Kelcea od čak 48 yarda.

Kad je Roethlisberger sredinom treće bacio svoje prvo polaganje, već je bilo kasno jer to je bilo za 35:14, a odmah Chiefsi odgovaraju novim napadom za polaganje i to bi bilo to, ostalo je u posljednjoj dionici tek da "Big Ben" počasnim dodavanjem za 42:21 zaključi karijeru.

U svom posljednjem nastupu Roethlisberger je bio solidan, dodavao je 29/44 za dva polaganja i 215 yardi ukupno. Diontae Johnson i James Washington uhvatili su po polaganje svaki.

S druge strane, Mahomes je bio gotovo savršen s pet TD dodavanja, 404 yarda i 30/39 pogođenih dodavanja, statistiku kvari samo jedna bačena presječena lopta. Jedno dodavanje, i to za TD imao je i Kelce nakon trik-akcije, a Kelce je ukupno imao pet hvatanja za 108 yardi i uhvaćeno polaganje.

Dva TD hvatanja imao je Bryon Pringle, a po jedno još Tyreek Hill, Nick Allegretti, Jerick McKinnon. Chiefsi će kao druga momčad AFC-a u drugom krugu dočekati Buffalo Billse.

Najuzbudljivije je bilo u Dallasu, na dvoboju domaćih Cowboysa i San Francisco 49ersa gdje je u završnici bilo mnogo grešaka i 49ersi su skoro poklonili utakmicu Dallasu, ali ovi nisu znali to uzeti.

Prvi dio susreta svakako je pripao 49ersima, Dallas se u prvoj četvrtini praktički nije ni sastao s loptom i brzo se sredinom druge nalazi u 13:0 rupi. Pet minuta do kraja poluvremena Dak Prescott baca polaganje Amariju Cooperu i Cowboysi stavljaju prve poene, ali su na poluvremenu u 16:7 zaostatku.

Još je veći taj zaostatak u trećoj kad je Prescott bacio presječenu, a iz napada 49ersi dolaze do novog polaganja sjajnim trčanjem Deeboa Samuela i u posljednju dionicu ulazi se s 23:7.

No, Cowboysi zabijaju field goal, a onda i Jimmy Garoppolo griješi i baca presječenu, Dallas uzima loptu i osam minuta do kraja je na posjed zaostatka nakon polaganja samog Prescotta.

Uslijedio je dug napad 49ersa koji nije rezultirao poenima, a gostujuća momčad odlučuje se na punt 2:51 do kraja i Dallas uzima loptu. Došli su Cowboysi do polovice San Francisca, ali četvrti za 11 nije prošao pa se lopta vraća 49ersima.

49ersi tad rade veliku glupost, dolaze četvrtog za 1 40 sekundi do kraja i trebaju samo osvojiti jedan yard i potrošiti vrijeme, ali rade false start, prebrzo kretanje u napad pa je kazna četiri yarda. Trener Kyle Shanahan potom je odustao od akcije i naredio punt.

Dallas je tako dobio loptu 32 sekunde do kraj za posljednji juriš i prva akcija odrađena je sjajno - Prescott za Wilsona, ovaj lateralno za Lamba i ukupno 20 yardi, a potom i dva dodavanja Prescotta za ukupno 19 pa Prescott sam trči za 17 i u samo 18 sekundi Dallas je došao do 24 yarda od end zone.

No, ponestalo je vremena, Prescott je spikeao loptu da bi zaustavio sat, akcija nije prošla i 49ersi su preživjeli očajno odigranu posljednju četvrtinu i neke upitne odluke, dok će se Cowboysi pitati kako nisu uzeli ponuđeno.

Garoppolo je na kraju bio slab, bacao je samo 16/25 bez polaganja i s jednom presječenom za 172 yarda, a polaganja su stigla samo trčanjima Samuela i Elijaha Mitchella. S druge strane, ni Prescott nije imao neku sjajnu utakmicu, ali dao je sve od sebe s po TD-om i INT-om te 254 yarda iz 23/43 bacanja.

Trčanja je bilo malo, Zeke Elliott ostao je na samo 31 yardu iz 12 trčanja, dok je drugi trkač bio sam Prescott s 27 yarda i TD-om iz četiri nošenja.

49ersi kao šesti nositelj za nagradu za ovo iznenađenje u gostima odlaze u goste Green Bay Packersima, prvoj ekipi NFC-a koja je bila slobodna u prvom kolu.

NFL, doigravanje:
Tampa Bay - Philadelphia 31:15
Dallas - San Francisco 17:23
Kansas City - Pittsburgh 42:21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!