Rukomet

EURO na dlanu: Crnogorska bajka i slovenska noćna mora

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 18.01.2022.
EURO na dlanu: Crnogorska bajka i slovenska noćna mora

U Prvenstvo su ušli s potpuno različitim ambicijama i raspoloženjima, a tjedan dana kasnije situacija se posve promijenila. Crna Gora izbacila je Sloveniju s Europskog prvenstva...

Za Karabatića je i dalje Danska prvi favorit

Francuska je upisala glatku pobjedu protiv Srbije, visoko je slavila, a pobjedu je osigurala već u prvom poluvremenu. Na kraju velika razlika između ove dvije reprezentacije i Francuzi su uzvratili Srbiji za poraz u kvalifikacijama. Bili su Francuzi itekako motivirani što je potvrdio i Nikola Karabatić.

"Uspjeli su nas svladati u kvalifikacijama, bolje odigrali, ali sada smo mi bili bolji. Znali smo da je ovo važna utakmica za Srbiju, ali mi smo bili motivirani jer smo igrali za dva boda koja se prenose."

Za Karabatića prvi favorit ostaje Danska.

"Za mene su oni i dalje favoriti, nitko im ne nedostaje, a vraća im se Lauge. Nama fali Luka, Nedim, N'Guessan, Prandi. Uspjeli smo s drugom postavom da nastavimo ritam s Olimpijskih igara. Ali mislim da su Danci favoriti."

Litavci na gol do vlastitog negativnog rekorda

Litva je upisala poraz od Norveške 35:29 i bila je na samo gol zaostatka za najvećim brojem golova koji je primila u jednom susretu na europskim prvenstvima. Norvežani su bili efikasni i malo je nedostajalo da uđu u litavsku povijest.

U biti ušli su po broju golova koje su Litvi postigli u 60 minuta na Eurima, a ukupan broj golova koje je Litva primila u jednom susretu i dalje je najviše 36, toliko joj je zabila Češka 1998. godine u utakmici za deveto mjesto. Zanimljivo Litva je slavila u produžecima 38:36.

Petković preporodio Rusiju

Rusija je završila nastup u prvoj fazi natjecanja na prvom mjestu ispred Norveške, a očito je dolaskom na klupu Velimira Petkovića pronađena i prava postava i igra koja odgovara ovim igračima. Petković je svjestan koliko Rusima znače ovi bodovi.

"Dva boda koja prenosimo u sljedeću fazu natjecanja mogla bi biti ključna za budućnost. Ako nastavimo ovako igrati, s ovakvim karakterom i u ovakvom ritmu, mislim da možemo nastaviti s odličnim rezultatima i u glavnoj rundi u Bratislavi", ističe izbornik.

Crnogorci napokon dočekali izbornika

Crna Gora imala je velikih problema s pozitivnim testovima, općenito puno toga joj nije išlo u korist, ali izdržala je i upisala jedno od najvećih iznenađenja ovog Prvenstva, prolaz u drugu fazu natjecanja.

Taman uoči dvoboja sa Slovenijom dočekala je povratak izbornika Zorana Roganovića koji nije mogao s reprezentacijom doputovati u Debrecen zbog pozitivnog testa. Napokon je ozdravio i priključio se zajedno s pivotom Nebojšom Simovićem.

Danas je u Crnoj Gori potpuno drugačija atmosfera, nakon onog potonuća uoči prve utakmice i vapaja direktora reprezentacije Draška Mrvaljevića koji je mijenjao Roganovića, sve se promijenilo. "Samo da izađemo na teren i probamo se barem malo zabaviti nakon svega što smo prošli", govorio je tada Mrvaljević, a Crna Gora je danas u drugom krugu. Dobro se zabavlja.

"Nema euforije iako je ovo veliki uspeh. Nema euforije, jer nebo je granica, ovi momci mogu toliko toga. Nitko ne zna što se događalo, kako smo trenirali. Momci su toliko mentalno jaki, prošli su kroz sve, prošli su kroz pakao i pokazali da možemo da budemo u vrhu europskog rukometa. Ovi momci su zlatni potencijal. Idemo dalje, a bit ćemo još jači. U ime momaka, obećao sam svima rezultat, a mnogi su sumnjali. Znamo, međutim, Draško i ja koliko oni mogu. Nikad nismo sumnjali u njih. Fali nam dosta igrača, ali ovaj tim je uvijek bio najjači kada je bilo teško", poručio je sinoć Roganović.

Rusi zabili najviše još od 2014. godine

Rusija je odigrala jako dobru utakmicu i protiv Slovačke koju je svladala s 36:27. Pokazala je u ovoj skupini dva ekstrema, protiv Norveške je igrala utakmicu s vrlo čvrstom obranom i slavila s postignuta 23 gola, a protiv Slovaka se raspucala.

Za Ruse je ovo drugi najveći broj golova koje su postigli u jednom susretu na Euru. 2014. godine na Euru u Danskoj zabila je Bjelorusima 39 golova i slavila 39:33 uz 12 golova Kovaljeva.

Marsenić: 'Ovo je početak neke nove Srbije'

Kapetan Srbije Mijajlo Marsenić nije bio posebno utučen nakon Francuske. Marsenić je žalio za lošim prvim poluvremenom, ali u drugom dijelu vidio je sve ono pozitivno i poručio kako s tim poluvremenom kreće nova budućnost Srbije.

"Stvarno ne znam što bih rekao da opravdam našu igru iz prvog poluvremena. Ne znam jesmo li bili uplašeni. Ne znam, jednostavno, teško je jer smo pokazali u drugom poluvremenu da možemo igrati. Da smo igrali u prvom i pola toga, bilo bi zanimljivije drugo poluvrijeme. Ovoj reprezentaciji fali iskustvo. Nadamo se da ćemo u budućnosti igrati bolje i uz pomoć starijih igrača ostvarivati bolje rezultate. Ovo je početak neke bolje Srbije", optimistično će Marsenić neovisno o tome što su Francuzi u drugom dijelu igrati toliko da odrade posao.

Rusi su nakon ovakvog starta uvijek uzeli - srebro

Treći put u povijesti Rusija je na Europskom prvenstvu odradila nastup u prvoj fazi s prve tri pobjede. Zanimljivo, u prva dva puta osvojila je srebrno odličje, može li to ponoviti?

1994. godine u grupi je slavila u prvih pet utakmica protiv Hrvatske, Francuske, Bjelorusije, Njemačke i Rumunjske. 2000. godine krenula je pobjedama protiv Danske, Slovenije, Islanda i Portugala. Tada je ipak zaključila nastup u skupini porazom i to protiv Švedske 28:25.

Srbi proklinju promašene zicere

Francuska je sve odradila već u prvom poluvremenu kada je stvorila ogromnu razliku. Srbija se tu ispromašivala, ogroman broj zicera ostao je neiskorišten. Darko Đukić to je posebno apostrofirao.

"Uplašeno smo ušli u utakmicu, to si nismo smjeli dozvoliti. Dogovor je bio da damo sve od sebe, da pokušamo napraviti iznenađenje i pobijediti olimpijskog pobjednika s dva razlike. Mislili smo da to možemo uz fenomenalnu publiku koju smo imali ovih pet dana. Ali ušli smo uplašeno u prvo poluvrijeme, ne mogu reći da nije bila dobra obrana, više su to bili golovi koji su došli jer smo promašili previše zicera. Svaka čast njihovom golmanu, čestitam Gerardu na tome, ali to je previše za ovako mladu ekipu, da u prvom poluvremenu promaši 11 zicera. To je nedopustivo."

Slovaci krivom informacijom unijeli pomutnju u švedske redove

Da je ovo Prvenstvo potpuno konfuzno s velikim brojem nelogičnosti, to već znamo, međutim organizatori iz dana u dan se sve više trude izazvati čuđenje svojim potezima.

Nakon što su Šveđani saznali da je Max Darj pozitivan, slovački organizatori Švedskom rukometnom savezu dali su informaciju kako igrači moraju biti minimalno osam (!) dana u obaveznoj karanteni, a osmi dan mogu izaći iz karantene ako su sedmi i osmi dan imali negativne testove.

Na kraju, informacija nije bila točna, nema tu nikakvih promjena, ostaje pet dana izolacije pa dva negativna testa nakon toga.

Bosna i Hercegovina prvi put u povijesti Eura vodila na poluvremenu

Bosna i Hercegovina odigrala je sjajno prvo poluvrijeme protiv Španjolaca i iznenađujuće vodila 14:12. Bilo je to prvi put u povijesti reprezentacije da je BiH imala prednost na odmoru, ali ipak nije uspjela doći i do pobjede.

Ovo je za Bosnu i Hercegovinu bila šesta utakmica na europskim prvenstvima i upisan je i šesti poraz. Najmanja razlika s kojom je BiH izgubila bila je ona na prošlom Euru kada je izgubila od Portugala 27:24.

Vranješ nakon Flensburga nikako do velikih rezultata

Ljubomir Vranješ radio je velike stvari u Flensburgu, tu je stvorio nakon igračkog i trenersko ime, ali rezultati nakon Flensburga nisu onakvi kakvi su se očekivali. Novo razočaranje stiglo je sa Slovenijom na ovom Euru, vrlo loš nastup i šokantno ispadanje od Crne Gore.

"Tijekom cijelog susreta nismo bili dovoljno dobri u obrani. Imali smo svoje prilike, ali nismo ih iskoristili. Ovo je jako loš rezultat za Sloveniju, za igrače i za mene kao trenera. Jako sam razočaran, ali sve je to sport. Netko treba izgubiti, a žao mi je što smo to bili mi."

Dolenec najavio oproštaj?

Veliko je bilo razočaranje u slovenskim redovima, počela su i upiranja prstom jednih u druge, a Jure Dolenec nakon svega počeo je razmišljati i o odlasku iz reprezentacije.

"Doživio sam jedno od najvećih razočaranja u životu. Primili smo 15 golova iz iste akcije, potrebno mi je vrijeme da razmislim što ću dalje"

Bilo je to vruće glave, vrijeme će pokazati je li to bilo samo u trenutku razočaranja.

Servaas: 'Crna Gora je pokazala da ne pobjeđuje uvijek kvaliteta'

Prvi čovjek Kielcea Bertus Servaas osvrnuo se na dvoboj Slovenije i Crne Gore koji je i njega iznenadio. Poručio je kako je taj susret pokazao kako ne pobjeđuje uvijek kvaliteta nego i želja. A nju je imala Crna Gora.

Obrvan bez odgovora ostaje li na klupi

Za Bosnu i Hercegovinu Prvenstvo je završeno, nakon silnih problema s koronavirusom i neodigrane niti jedne prijateljske utakmice, Ivica Obrvan bio je svjestan da BiH nije mogla puno bolje.

Protiv Španjolske je barem odigrala dobru utakmicu, a na upit novinara vidi li se i dalje na klupi, uslijedio je odgovor:

"Ima li još pitanja", te kraj pressice.

Austrija s 15 igrača na Bjelorusiju, krivac koronavirus

U zadnjem kolu skupine, u susretu koji nema prevelik značaj, Austrija ulazi bez još jednog igrača zaraženog koronavirusom što znači da će Aleš Pajovič imati na raspolaganju 15 igrača.

Lukas Herburger bio je pozitivan na testiranju te neće biti na raspolaganju za posljednji dvoboj prije povratka kući.

Ukrajinci naučili puno toga

Ukrajina je upisala i treći uvjerljiv poraz, nakon Srbije i Francuske, pregazila ju je i Hrvatska,. Izbornik Biegler sve to vidi kao proces učenja.

"Puno toga smo naučili, ali moramo se nastaviti razvijati, znali smo to i prije dolaska ovdje. Igrali smo u teškoj skupini protiv tri sjajne reprezentacije. Nismo igrali dobro protiv Srbije, protiv Francuske odigrali smo znatno bolje, a protiv Hrvatske negdje između. Trebamo vremena i napornog rada."

Igrači utakmice

Ukrajina - Hrvatska 25:38 (Ivan Martinović 7 golova)

Crna Gora - Slovenija 33:32 (Branko Vujović 9 golova)

Slovačka - Rusija 27:36 (Valentin Vorobjev 1 gol)

BiH - Španjolska 24:28 (Benjamin Burić 10 obrana)

Francuska - Srbija 29:25 (Vincent Gerrard 12 obrana)

Sjeverna Makedonija - Danska 21:31 (Niclas Kirkelokke 9 golova)

Češka - Švedska 27:27 (Tomaš Mrkva 8 obrana)

Litva - Norveška 29:35 (Sander Sagosen 7 golova)

Raspored

18:00 Poljska - Njemačka (Nikolov/Načevski)

18:00 Island - Mađarska (Marin/Garcia)

20:30 Nizozemska - Portugal (Jorum/Kleven)

20:30 Bjelorusija - Austrija (Mandak/Rudinsky)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!