Rukomet

EURO na dlanu: Nepovjerljivi ili oprezni Norvežani drže se u svom balončiću

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • srijeda, 19.01.2022.
EURO na dlanu: Nepovjerljivi ili oprezni Norvežani drže se u svom balončiću

Završena je prva faza natjecanja na Europskom prvenstvu za rukometaše. Neke ostavke su pale, neke su u pripremi, a ovo kaotično Prvenstvo ide dalje u sljedeći krug...

Lekai: 'Dosta je priča o pritisku!'

Mađarska je jedno od najvećih razočaranja ovog Europskog prvenstva. Kvalitetom je realno rubna reprezentacija za prolazak u sljedeću fazu natjecanja, ali kao domaćin s preko 20 tisuća navijača iza svojih leđa na tribinama, svakako je bila veliki kandidat za prolazak u ovoj skupini. Međutim kiksala je i ostala bez prolaza. Puno se govorilo o pritisku, no Mate Lekai ne pada na te priče.

"Možda smo trenutno igrali dobro, ali nismo pobijedili i odmah bih to zamijenio za lošu igru i pobjedu. Žao mi je zbog navijača, ovo je samo još jednom dokazalo da na Europskom prvenstvu odlučuju sitnice i da je tu koncentracija kvalitete velika. Dosta je tih priča o pritisku, moramo moći igrati bilo kad, bilo gdje i protiv bilo koga. Ne može ti biti teret igrati pred 20 tisuća svojih navijača", govorio je Lekai.

Neuništivi: Lazarov i Mirkulovski ostaju u dvostrukoj ulozi

Iako se govorilo kako je ovo Prvenstvo igrački oproštaj Kirila Lazarova i Filipa Mirkulovskog od reprezentacije, ovaj veliki dvojac ostat će na raspolaganju Sjevernoj Makedoniji i dalje.

Ovo je važna vijest za Sjevernu Makedoniju koju očekuje baraž za nastup na Svjetskom prvenstvu 2023. godine. Kvalifikacije počinju sredinom ožujka, a u njima će po potrebi nastupiti i Lazarov i Mirkulovski.

Kiri je tek 41 godina, a Filipu 38.

Poljaci se dive Njemačkoj i priznaju kako su morali previše improvizirati

Poljska se našla u vrlo nezgodnoj situaciji uoči dvoboja protiv Njemačke. Jasno, Nijemci su bili u ogromnim problemima, ostali su bez velikog broja igrača u kratko vrijeme, ali pokazalo se kako oni ipak imaju veću širinu dok je izbornik Poljske morao improvizirati s lošijim ishodom nego njemački kolega.

Tomasz Gebala otpao je zbog ozljede, u izolaciji su Dawid Dawydzik i Piotr Chrapkowski, nakon prvog meča pridružio im se Patryk Walczak te neposredno prije susreta s Njemačkom Maciej Gebala. Tek što je dvoboj počeo otpao je ozlijeđeni Bartlomiej Bis. U prvi plan morali su oni koji nisu bili u planu za nastup. Puno toga prošlo je preko novaka Pietrasika i Beckhmana koji nisu potpuno uigrani, a za Beckmana Poljaci tvrde kako još uvijek postoji i jezična barijera.

Tamše u šoku nakon ispadanja Slovenije

Branko Tamše jedan je od kandidata koji se spominju kao potencijalna zamjena za Ljubomira Vranješa koji će izvjesno dobiti otkaz. Slovenija je potpuno podbacila na Europskom prvenstvu što nije očekivao niti Tamše.

"Moram priznati da sam još uvijek u velikom šoku. Prije samog Prvenstva uz svo poštovanje prema Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, mislio sam da je Slovenija dosta kvalitetnija momčad. Uvjeren sam da je Slovenija sa svojom igračkom kvalitetom morala dobiti ove dvije utakmice. Na kraju su Crnogorci više vjerovali u uspjeh od Slovenaca i tu je sreća pomazila hrabre. Imam osjećaj da su se naši igrači zadovoljili s četiri gola prednosti kada su poveli iako puno toga nije štimalo. Lako je sada pametovati, ali ne razumijem zašto je Slovenija cijelu utakmicu igrala 6-0 obranu. Malo mi je čudno i da skoro cijelu odlučujuću utakmicu nismo vidjeli Blaža Janca, ali nezahvalno je sada o tome govoriti."

Litavski izbornik podnio ostavku nakon ispadanja

Litva je doputovala u Košice kao autsajder skupine, odigrala je ravnopravnu utakmicu s Rusijom, izgubila lako od Slovačke pa dugo mučila Norvežane prije nego su se ovi odvojili. Na kraju dana sve je to bilo slabo za Mindaugasa Andriušku.

"Razgovarao sam sa Savezom i napuštam izborničko mjesto. Mislim da je svim jasno da nismo imali dobre rezultate. Zadali smo si cilj proći skupinu i nismo uspjeli, nakon toga je trebalo donijeti pravu odluku. I igračima smo rekli da ako ne bude rezultata, bit će promjena, a ovo je moja odluka."

Inače ovo je Litvi bio drugi nastup na europskim prvenstvima, prvi put nastupila je 1998. godine.

Dvije generacije

Njemačkoj reprezentaciji pridružio se veteran Johannes Bitter koji je u dresu reprezentacije debitirao još 2002. godine. Tada je mladi Julian Köster imao tek godinu dana. Danas su bili zajedno na terenu.

Vujović: 'Sloveniju više nitko ne poštuje niti je se boji'

Bivši slovenski izbornik Veselin Vujović bez dlake na jeziku komentirao je ispadanje Slovenije s Europskog prvenstva. Kritike je zaslužio i Ljubomir Vranješ koji definitivno nije odradio zadovoljavajući posao.

"Slovenija među igračima nema pravog lidera, nema onog koji je spreman preuzeti odgovornost kada je potrebno. Ne mogu vjerovati da Slovenija s takvim igračima na parketu pokazuje tako malo. Čini mi se da je pala u prosječnost i danas više nitko ne poštuje i ne boji se Slovenije. Vranješ se odlučio za pomlađivanje, a vratio je Skubea i Poteka, to za mene nije pomlađivanje."

Crnogorci iz ničega stvorili nešto!

Klupski rukomet u Crnoj Gori je na amaterskoj razini, klubovi su skromne kvalitete,m aloi zato je reprezentacija u 12 najboljih u Europi. Junak Crnogoraca iz dvoboja protiv Slovenije Nebojša Simić upozorava na tu anomaliju.

"Je li mladom igraču lako probiti se i otići u inozemstvo? Ima li uvjeta za rad i napredak? Odgovor je da nema. Odabrana grupica igrača iz Crna Gore će uspjeti otići preko granice uz pomoć bivših igrača reprezentacije koji su voljni pomoći kao što je bio slučaj kada me je Zoran Roganović doveo u Švedsku ili na riječ i molbu menadžera kao što je na primjer Branko Vujović otišao u Kielce. Ostali su osuđeni na amaterski rukomet i jako male šanse za uspjeh. To je realnost našeg rukometa, a sada se nalazimo u Top 12 u Europi. Kako?"

"Čepiću skidam kapu jer je najveći talent crnogorskog rukometa ikada. Dijete od 19 godina nas je povelo u Top 12 Europe. Želim da napravimo još deset Čepića! Želim ta djeca koja nas bodre i plaču s nama, znaju da ako žele igrati rukomet, da ima netko tko misli i tko se bori za njih. Želim vidjeti muški rukometni klub iz Crne Gore na europskoj i regionalnoj sceni! To bi bila naša najveća pobjeda do sada", istaknuo je za Sportklub.

Španjolska ispisala povijest i skinula veliku švedsku generaciju

Španjolska je pobjedom protiv Bosne i Hercegovine ušla u povijest kao reprezentacija s najdužim nizom neporaženosti na europskim prvenstvima. Španjolci su trenutno u seriji od čak 15 utakmica zaredom bez poraza te su ostavili iza sebe Švedsku koja je od 1998. do 2002. godine imala niz od 14 uzastopnih utakmice bez poraza.

Na ovom Prvenstvu puknuo je jedan dugački niz i to onaj Norvežana koji su od 2018. godine imali seriju od 11 uzastopnih utakmica bez poraza, no ovdje su ih zaustavili Rusi.

Nijemci pozvali vratara koji nije bio na širem popisu

Nakon što su zbog pozitivnih testova otpali Till Klimpke i Marcel Schiller, Alfred Gislason pozvao je u reprezentaciju dvojicu novih igrača. Pozivnicu su dobili vratar Göppingena Daniel Rebmann i lijevo krilo Stuttgarta Patrick Zieker.

Inače, Rebmann nije bio na popisu od 35 igrača koji je prvotno poslan EHF-u, a na tom popisu od nekorištenih vratara koje je Gislason preskočio su Joel Birlehm i Silvio Heinevetter. Osim Rebmanna na proširenom popisu nije bilo niti Paula Druxa koji je također naknadno pozvan.

Hrvatska je imala stonogu, a Nizozemska?

Novi francuski stup obrane pozitivan na koronavirus

Jedan od onih koji su izbjegli masovnu zarazu u francuskoj reprezentaciji prije početka Europskog prvenstva je Karl Konan, no virus ga je uhvatio u Szegedu.

Nakon dvoboja protiv Srbije na testiranju na koronavirus novi francuski stup obrane bio je pozitivan i Guillaume Gille morao je pozvati alternativu. Umjesto njega u reprezentaciju ulazi Theo Monar.

Inače Monar je bio pozvan nakon što je Luka Karabatić otpao zbog ozljede, međutim bio je pozitivan na testiranju odmah po dolasku pa je tako na kraju završio na pričuvnoj listi.

Biegler nakon poraza od Hrvatske napustio klupu Ukrajine

Ukrajina je ostala bez izbornika, Michael Biegler odlučio je napustiti klupu. Biegler je vodio Ukrajinu na ovom Europskom prvenstvu, ali nije bio zadovoljan niti igrom, a niti rezultatom. Ukrajina nije bila ravnopravan protivnik i upisala je tri visoka poraz.

Ukrajinski savez i Biegler imali su dogovor kako će sjesti nakon završetka Europskog prvenstva i razmotriti daljnju suradnju, Ukrajinci čak i nisu toliko forsirali odlazak, ali Biegler je odlučio kako nema smisla nastavljati dalje te se oprostio od igrača i ljudi u Savezu.

Mađarska ispala, ali izbornik zadovoljan

Mađarski izbornik Istvan Gulyas nakon poraza od Islanda i ispadanja s Europskog prvenstva nije bio kritički raspoložen. Dapače, bio je zadovoljan igrom, ali, razumljivo, tužan što Mađarska nije prošla dalje.

"Unatoč tome što smo ispali, nemamo se čega sramiti. Znali smo što nas čeka u ove tri utakmice i da su momčadi vrlo izbalansirane snage. Odlučivale su nijanse, ne možemo se ni na koga ljutiti, zajedno smo postigli dobre rezultate i sad smo ogorčeni zajedno. Ono što smo osmislili da transformiramo momčad i pomladimo je postignuto je i igramo dobar rukomet. Možemo biti zadovoljni s posljednje dvije i pol godine, iako nam je okus u ustima sada pomalo gorak."

Poljaci ogorčeni, organizator ultimativno tražio testiranje na dan utakmice

Na dan utakmice s Njemačkom, Poljsku je dočekalo neugodno iznenađenje. Morala je na hitno testiranje, a nakon što su iz Poljskog saveza negodovali, poručeno im je da neće moći igrati protiv Njemačke ako se ne testiraju.

Nije bilo druge nego na testiranje, dio igrača nije niti doručkovao i onda nje uslijedilo čekanje, čekanje i rezultata koji su, pogađate, ponovno kasnili, ali ovaj put barem su stigli na knap prije početka utakmice.

Robert Weber proslavio još jedan jubilej

Iskusni Robert Weber protiv Bjelorusije je upisao svoj 200. nastup u dresu reprezentacije Austrije. Na ljestvici će još napredovati jer mu nedostaju samo tri utakmice da dostigne dugogodišnje kapetane Andreasa Ditterta i Viktora Szilagyija.

EHF tvrdi: 'Reprezentacije su u hotelima već u balonu'

Bez obzira na kaotičnu organizaciju koja je zaradila puno pritužbi, iz EHF-a se trude ispravljati stvari u hodu. Higijenski koncept kao i broj zamjena su revidirani neposredno prije početka Prvenstva, a na neke stvari, poput neodvojenosti igrača i posjetitelja hotela, rješavalo se tijekom Prvenstva.

"Kada je higijenski koncept razvijan s organizatorima, situacija je bila drugačija. Svi timovi imaju svoje prostore u hotelima. U tim prostorima se i hrane. Timovi koji su imali više infekcija smješteni su u jednokrevetnim sobama. Što se hotela tiče, timovi su u biti već u balonu. Moguće pritužbe su riješene i ispravljene", istaknuo je glavni tajnik EHF-a Martin Hausleitner.

Nizozemska je 23. reprezentacija koja je izborila glavnu rundu

Reprezentacija Nizozemske ušla je u društvo 22 reprezentacije koje su kroz povijest prolazile u glavnu rundu Europskog prvenstva.

Zadnja koja se probila po prvi put je Bjelorusija kojoj je to uspjelo 2014. godine kada je završila na trećem mjestu u skupini iza Hrvatske i Švedske, a ispred Crne Gore. Prva tri išla su dalje. U drugoj fazi Bjelorusi su upisali sve poraze.

Kay Smits zabio najviše golova u svoje prve tri utakmice

Norvežani odbili putovati s Rusima

Reprezentacije Norveške i Rusije imale su opciju leta zrakoplovom od Košica do Bratislave, ali Norvežani su odbili ući u zrakoplov s Rusima. Njihova odluka bila je putovati autobusom radije nego riskirati zarazu. Najsigurnije je ostati u svom balončiću.

Norveška je jedna od rijetkih reprezentacija koja nije imala problema s pozitivnim testovima, a Rusi su imali pozitivne Jevgenija Džomina, Andreja Vereščagina i Daniila Šiškarjeva.

Bjelorusi došli do svog 1000. gola na europskim prvenstvima

17. gol Bjelorusije u susretu protiv Austrije zabio je Aleh Astrašapkin, a to je bio ujedno i 1000. gol Bjelorusije na europskim prvenstvima. Bjelorusija je ujedno 14. reprezentacija koja je došla do 1000. gola.

Igrači utakmice

Island - Mađarska 31:30 (Omar Ingi Magnusson 8 golova)

Poljska - Njemačka 23:30 (Julian Köster 6 golova)

Nizozemska - Portugal 32:31 (Luc Steins 4 gola, 8 asistencija)

Bjelorusija - Austrija 29:26 (Mikita Vailupau 8 golova)

Kompletan raspored drugog kruga

20. siječnja

15:30 Rusija - Švedska (Bratislava), Crna Gora - Hrvatska (Budimpešta)
18:00 Njemačka - Španjolska (Bratislava), Francuska - Nizozemska (Budimpešta)
20:30 Poljska - Norveška (Bratislava), Danska - Island (Budimpešta)

21. siječnja, Bratislava

15:30 Rusija - Španjolska
18:00 Poljska - Švedska
20:30 Njemačka - Norveška

22. siječnja, Budimpešta

15:30 Crna Gora - Nizozemska
18:00 Francuska - Island
20:30 Danska - Hrvatska

23. siječnja, Bratislava

15:30 Poljska - Rusija
18:00 Njemačka - Švedska
20:30 Španjolska - Norveška

24. siječnja, Budimpešta

15:30 Island - Hrvatska
18:00 Danska - Nizozemska
20:30 Crna Gora - Francuska

25. siječnja, Bratislava

15:30 Poljska - Španjolska
18:00 Njemačka - Rusija
20:30 Švedska - Norveška

26. siječnja, Budimpešta

15:30 Crna Gora - Island
18:00 Nizozemska - Hrvatska
20:30 Danska - Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!