Rukomet

EURO na dlanu: Norvežani rušili rekorde, kaos oko testova se nastavlja

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 21.01.2022.
EURO na dlanu: Norvežani rušili rekorde, kaos oko testova se nastavlja
Foto: Pixsell

Prvi dan druge faze natjecanja na Europskom prvenstvu donio je poraz Hrvatske od Crne Gore, te još pet susreta koji su izbjegli neizvjesnu završnicu...

Probuđeni Norvežani izjednačili svoju rekordnu pobjedu

Norveška je odigrala odličnu utakmicu protiv Poljske i upisala je visoku pobjedu 42:31. Ova pobjeda od 11 golova razlike ujedno je i izjednačenje najviše razlike s kojom je Norveška slavila na europskim prvenstvima.

2008. godine kao domaćin je u skupini svladala Rusiju 32:21 predvođena s devet golova Frodea Hagena, a deset godina kasnije u Poreču je s 39:28 uz devet golova Björnsena svladala Austriju.

Sa 73 postignuta gola, ovo je ujedno i peta najefikasnija utakmica u povijesti europskih prvenstava, četiri gola su nedostajala do rekorda, dvoboja između Bjelorusije i Islanda 2016. godine u Poljskoj koji su Bjelorusi dobili s 39:38.

Jedan rekord je ipak srušen, Norveška je s 42 gola u ovom susretu postala reprezentacija koja je zabila najviše golova u jednoj utakmici na europskim prvenstvima.

Samo u prvom poluvremenu Norveška je zabila 21 gol, također rekord reprezentacije i to uz fantastičnih 81 posto šuta.

Čak 106 igrača od 1. siječnja bilo je zaraženo koronavirusom

Koronavirus poput požara proširio se i rukometnim svijetom pa je tako čak 106 igrača koji su nastupili ili trebali nastupiti bilo zaraženo koronavirusom. Broj je ogroman, a zasigurno će biti još veći.

Neke reprezentacije koje su još uvijek u turniru su dobro prošle pa je tako Danska imala samo jedan slučaj (Green), Španjolska je sada dobila dva slučaja (Canalles, Tarrafeta), Francuzi su se zarazili u prosincu i očistili do Eura dok Norveška od preostalih primjerice jedina nije imala pozitivnih slučajeva.

Gille: 'Trebali smo sjajan nastup za pobjedu'

Nizozemska je odradila sjajno Europsko prvenstvo i jedno je od najugodnijih iznenađenja. Međutim protiv Francuske nije išlo. Francuska je bila prva elitna reprezentacija s kojom se susrela i upisala je visok poraz 34:24. Guillaume Gille bio je pun pohvala za svoje igrače.

"Jako smo sretni našom igrom. Nizozemska je stvarno dobra momčad, zasluženo je ovdje i trebali smo sjajan nastup za pobjedu. U obrani smo imali dobar dan i osim nekih 15-ak minuta, bili smo superiorni."

Nevjerojatni Jakobsen ne može promašiti

Dansko lijevo krilo Emil Jakobsen, inače član Flensburga, igra u nevjerojatnoj formi i ostvario je nešto što nije tako lako nadmašiti. Naime ovaj sjajni Danac u zadnjih osam utakmica u dresu reprezentacije ne zna za promašaj. Upisao je 35 golova iz 35 pokušaja.

Na ovom Europskom prvenstvu dosad je odradio četiri utakmice i postigao je 11 pogodaka. Prvi sljedeći na ovom Prvenstvu koji ne zna za promašaj je Albin Lagergren koji ima realizaciju 9/9.

Još jedan oproštaj od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine

Nakon što se očekivano od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine oprostio veteran Nikola Prce, neočekivano je to napravio pivot Meškova Vladimir Vranješ. Vranješ je svoju odluku priopćio putem društvenih mreža.

"Nakon 12 godina došlo je vrijeme da se oprostim od dresa naše reprezentacije. Dobro sam razmislio o ovoj odluci i utvrdio da je vrijeme da svoje mjesto prepustim mlađim generacijama koje dolaze. Ova odluka nema nikakvu pozadinu, niti je plod nekog sukoba. Za ovih 12 godina stekao sam mnoga prijateljstva, kako među igračima, trenerima, tako i među našim navijačima. Na svako okupljanje sam dolazio sa istom željom i uzbuđenjem da predstavljam svoju zemlju na najbolji mogući način. Ponosan sam što sam sa reprezentacijom izborio plasman na tri velika takmičenja i što sam bio dio prve generacije, koja je izborila plasman u Katar 2015. godine. Igranje za reprezentaciju me usmjerilo u sportskom i privatnom životu. Trudio sam se da uvijek pružim maksimum, u svakoj utakmici, u svakoj minuti koju sam provodio na terenu. Koristim ovu priliku da se zahvalim, prije svega, našim navijačima koji su uvijek bili uz nas i kad je bilo dobro i kad je bilo loše, koji su prelazili brojne kilometre da nas podrže. Hvala i svim selektorima sa kojima sam surađivao – Halidu Demiroviću, Draganu Markoviću, Vojislavu Rađi, Bilalu Šumanu i Ivici Obrvanu. Sa svima njima sam imao izuzetno korektan odnos i od svakog sam ponešto naučio. Hvala mojim suigračima za sve što smo prošli zajedno, svi će mi oni ostati prijatelji za cijeli život."

Raspucani Moryto i Barthold naslijedili Zdrahalu i Horvata

Norveška je uvjerljivo slavila protiv Poljske, a susret će ostati u sjećanju i po dosegu koji nije tako čest u sudarima velikih reprezentacija. Naime ovo je prvi put nakon 2018. godine da su dvojica igrača upisali dvoznamenkast broj golova. Po deset na svakoj strani ubilježili su Sebastian Barthold i Arkadiusz Moryto.

Zanimljivo, zadnji put to se dogodilo 2018. godine na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj kada su u susretu za peto mjesto između Hrvatske i Češke svoj show imali Zlatko Horvat (deset golova>) i Ondrej Zdrahala (13). Horvatu je to bilo drugi put, prvi put 2012. godine u remiju protiv Mađarske 24:24 zabio je 11 golova dok je Gabor Csaszar zabio 14 golova.

Poljaci ostali bez teško ozlijeđenog Bisa

Osim što imaju problema i s pozitivnim testovima i izostancima, Poljaci su ostali bez još jednog igrača i to zbog teške ozljede. Bartlomiej Bis zaradio je ozljedu križnog ligamenta i očekuje ga operacija i dugačka pauza.

Pivot Gornika nastupio je u tri utakmice i postigao jedan pogodak, a tešku ozljedu zaradio je u trećem kolu prve faze natjecanja u susretu protiv Njemačke.

Kaos oko Steinerta, lažno pozitivan, ipak dobio dozvolu za nastup

Jedan od Nijemaca koji je bio na popisu pozitivnih i izgubljenih na neko vrijeme, bio je Christoph Steinert, međutim ipak je dobio dozvolu za nastup protiv Španjolske. Dozvola je stigla samo sat vremena prije početka susreta.

Naime Steinertu je javljeno da je ipak bio lažno pozitivan, sva testiranja nakon tog blago pozitivnog testa bila su negativna. "Brzo sam pokupio opremu koju sam našao u svojoj sobi i odsprintao u dvoranu", govorio je Steinert. Naravno, ostali igrači ostali su začuđeni kada su ga vidjeli na terenu jer u biti još nisu bili svjesni što se sa Steinertom događa.

U svoj toj gunguli ipak nije odigrao posebno dobro, uletio je u zadnji trenutak, igrao u drugom dijelu kada se propisno zagrijao te je ostao bez gola uz dva promašaja.

Islanđani žestoko kritizirali organizatore nakon serije pozitivnih slučajeva

Islandska reprezentacija počela se suočavati sa sve težom situacijom i porastom pozitivnih slučajeva na koronavirus. Naime čak petorica su pozitivna, a među njima i prva zvijezda momčadi Aron Palmarsson te nezamjenjivo lijevo krilo Bjarki Mar Elisson.

"U grupnoj fazi u hotelu je bilo puno drugih gostiju koji su svuda trčali bez maski. U restoranu, u baru, u svim liftovima i drugdje bili su gosti koji su se nalazili i na našem katu. Tako da postoji mnogo mogućih ruta infekcije", požalio se šef Saveza Róbert Geir Gíslason.

Nevjerojatan španjolski niz se nastavlja

Španjolska je u fantastičnoj seriji utakmica bez poraza na europskim prvenstvima, računajući 60 minuta. Pobjedom protiv Njemačke stigla je do 16. uzastopne utakmice bez poraza.

Zadnji poraz na europskim prvenstvima upisala je 2018. godine na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj kada je izgubila 31:26 od Slovenije u drugoj fazi natjecanja. Nije joj to smetalo da ode do kraja i osvoji titulu prvaka Europe.

Crna Gora za povijest

Nema dvojbe kako će ovo Europsko prvenstvo ostati u sjećanju svim Crnogorcima kao najuspješnije dosad. Zasad su upisane tri pobjede i to protiv reprezentacija s područja bivše Jugoslavije - Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Jučerašnja pobjeda Crne Gore protiv Hrvatske ujedno je i prva pobjeda Crnogoraca ikada u drugoj fazi natjecanja te prva pobjeda protiv Hrvatske na velikim natjecanjima.

Nijemci ponosni unatoč porazu

Njemačka sa svim silnim problemima oko zaraze koronavirusom, ipak je uspjela odraditi dvoboj za koji je tražila i nije dobila odgodu. Poražena je od Španjolske 29:23 uz pružen dobar otpor dok je bilo snage.

"Španjolska je u drugom poluvremenu bila bolja od nas, nismo igrali dovoljno dobro. Međutim ponosan sam na ovu momčad, dali smo sve od sebe. Meč se prelomio početkom drugog dijela, moramo biti agresivniji u obrani i bolje šutirati u narednim utakmicama", poručio je Paul Drux.

Nizozemci ostali bez snage

Nizozemska je odradila dobro prvo poluvrijeme protiv Francuske, ali onda je jednostavno ostala bez snage i nije mogla pratiti korak Francuza.

"Potrošili smo previše energije hvatajući korak s Francuzima u prvom poluvremenu. U nastavku se vidjelo da imaju veću rotaciju i lakoćom su nas nadtrčali. Ovo je tek prva utakmica glavne runde, bit će drugih prilika za bodove", istaknuo je Kay Smits.

Hansen nema problema sa samopouzdanjem

Niti nakon što je promašio dva sedmerca, Mikkel Hansen nije se nećkao hoće li uzeti treći. Uzeo ga je, ali nije niti treći put pogodio. Ne treba sumnjati da bi pucao i četvrti put da Nikolaj Jacobsen nije rekao - dosta je, mijenjamo.

Igrači utakmice

Crna Gora - Hrvatska 32:26 (Nebojša Simić 14 obrana, 40 posto)

Rusija - Švedska 23:29 (Hampus Wanne 9/10)

Njemačka - Španjolska 23:29 (Antonio Garcia 3/6)

Francuska - Nizozemska 34:24 (Vincent Gerard 13 obrana, 39 posto)

Danska - Island 28:24 (Mathias Gidsel 9/10, 10 asistencija)

Poljska - Norveška 31:42 (Sebastian Barthold 10/10)

Raspored

15:30 Rusija - Španjolska (Mads Hansen/Jesper Madsen) RTL 2

18:00 Poljska - Švedska (Ivan Pavićević/Miloš Ražnatović) RTL 2

20:30 Njemačka - Norveška (Bojan Lah/David Sok) RTL

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!