Rukomet

EURO na dlanu: Dan u znaku zaustavljanja Španjolske

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 24.01.2022.
EURO na dlanu: Dan u znaku zaustavljanja Španjolske
Foto: Pixsell

Dan odmora za hrvatsku reprezentaciju značio je da je u akciji skupina 2. Tamo je prvi poraz upisala Španjolska čime je Norveška srušila dva velika niza...

Gille: 'I Island je bio oslabljen pa je svejedno slavio'

Izbornik francuske rukometne reprezentacije Guillaume Gille odbacuje bilo kakve izgovore za poraz svojih igrača protiv Islanda. Osim toga, svjestan je kako je taj poraz Francuskoj itekako zakomplicirao život uoči zadnja dva kola.

"Sve priče o tome kako smo bili oslabljeni u susretu protiv Islanda ne drže vodu i nisu nam potrebne. I Island je bio oslabljen i to neigranjem čak osam pozitivnih igrača, pa ga to nije spriječilo da odigra sjajnu utakmicu. Svi smo kolektivno pogriješili u pripremi i to je činjenica", ističe Gille.

Potvrđeni pozitivni testovi za Herrmanna i Božovića

Austrijski rukometni savez potvrdio je dan ranije kako je dio igrača dobio pozitivne testove na koronavirus nakon povratka s Europskog prvenstva, ali nije govorio o imenima zaraženih. Međutim njemački Gummersbach potvrdio je dva slučaja iz svojih redova.

Gummersbach je objavio kako će neko vrijeme biti bez Alexandera Herrmanna i Janka Božovića koji su dobili pozitivne testove. Obojica su u izolaciji i imaju slabije simptome i vjerojatno će propustiti utakmicu DHB Pokala protiv Erlangena koja je na rasporedu 5. veljače. Erlangen bi tu mogao biti bez njemačkih reprezentativaca Christopha Steinerta i Sebastiana Firnhabera koji su također pozitivni.

Njemačka treći put zaredom zapela prije polufinala

Njemačka je velesila svjetskog rukometa i čest sudionik polufinala velikih natjecanja. No ovo će biti prvi put u povijesti da tri puta zaredom na europskim prvenstvima nije uspjela proći do polufinala.

Već se u jednom razdoblju dogodilo da tri puta zaredom nije bila u polufinalu, dogodilo se to 2010., 2012. i 2014. godine, ali razlika je u tome da se na Europsko prvenstvo 2014. nije uopće kvalificirala i to je jedini Euro koji je propustila. Ovo je prvi put da tri puta zaredom nastupajući na završnici nije dohvatila polufinale.

Danskih 7 na 6 za pobjedu protiv Hrvatske

Rukometni svijet i dalje raspravlja o savršenoj danskoj igra 7 na 6 protiv Hrvatske. Iako dio stručnjaka i analitičara nije oduševljen takvim rukometom, svi priznaju kako je Danska to dovela do savršenstva.

To su istaknuli i bivši danski reprezentativci Anders Eggert i Claus Möller Jakobsen. "Ne volim to, ali svjestan sam da je postalo dio rukometne igre, moram priznati da u danskoj izvedbi to izgleda savršeno", kaže Eggert, a Möller Jakobsen dodaje: "Fantastično je kada imaš neku opciju za iskoristiti ako ne prolazi plan A. S Hansenom i Gidselom ništa ne košta probati."

Norveška čekala više od 24 godine na pobjedu protiv Španjolske

Veliki niz Španjolske od 17 uzastopnih utakmica na europskim prvenstvima bez pobjede je prekinut, a prekinut je još jedan niz, čak i duži, a tiče se susreta protiv Norveške. Naime čak 24 godine Norveška nije znala za pobjedu protiv Španjolaca.

Zadnji put slavila je 1997. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kada je u svojoj dvorani bila bolja s 28:25 uz deset golova Rogera Kjendalena dok je na drugoj strani Rafael Guijosa zabio osam golova. Treba spomenuti kako je na klupi Norveške sjedio Ivica Rimanić. Nakon toga Španjolska je nanizala 18 pobjeda i jedan remi u narednim susretima s Norveškom.

Karabatić dan prije susreta s Islandom pozitivan na koronavirus

Nikola Karabatić nastupio je protiv Islanda iako je na testiranju nakon meča protiv Nizozemske bio pozitivan na koronavirus, Bez obzira na to, dobio je dozvolu za nastup.

Naime Karabatić je tijekom prosinca bio zaražen i sva dokumentacija je proslijeđena liječničkoj službi EHF-a koja je ustvrdila kako su određene vrijednosti kod Karabatića povišene, ali da nije zarazan i opasan po okolinu.

Norvežanima se priključuje pivot Elveruma

Norvežani su jedna od rijetkih reprezentacija koje su bile dosad pošteđene pozitivnim slučajevima na koronavirus, ali Christian Berge ipak će iskoristiti mogućnost i pozvati dodatnog igrača. Tako se danas priključuje Endre Langaas, pivot Elveruma.

On je pozvan po prvi put u reprezentaciju i to nakon što je Thomas Solstad zaradio želučanu virozu. Solstadovo stanje je bolje, ali Berge želi imati nadohvat ruke dodatnog igrača koji može u svakom trenutku uskočiti.

Norveški suci pozitivni na koronavirus

Nisu samo igrači i stručni stožeri ti koji su pogođeni zarazom koronavirusom već i suci. Norveški sudački par Lars Jorum/Havard Kleven bio je pozitivan na testiranju i za njih je Europsko prvenstvo završeno.

Norvežani su na ovom Prvenstvu odsudili tri utakmice. Prvo su sudili dvoboj između Srbije i Ukrajine, zatim dvoboj Nizozemske i Portugala te u konačnici susret između Crne Gore i Hrvatske.

Poljaci uložili žalbu zbog pogotka Kosorotova

Poljska je ispustila prvu pobjedu u drugom krugu na Europskom prvenstvu nakon što je imala prednost protiv Rusije u zadnjim sekundama. Nakon minute odmora Sergej Kosorotov sa 16 metara zabio je za 29:29.

Poljaci su uložili žalbu na taj pogodak zbog očite sudačke pogreške, naime Kosorotov je napravio korak previše s loptom kada je krenuo u skok šut. Pogreška je očita, ali teško da će EHF nešto tu mijenjati. Klasična sudačka pogreška.

Danci uspješno odolijevaju koronavirusu

Danska rukometna reprezentacija je među onima koji se dobro brane od zaraze koronavirusom te je dosad imala tek dva pozitivna slučaja, jedan još u Danskoj i jedan na Prvenstvu. U Danskoj je bio pozitivan vratar Jannick Green koji je u međuvremenu ozdravio, a na Prvenstvu Hans Lindberg koji je vjerojatno virus pokupio još u Njemačkoj prije priključivanja.

Nakon pozitivnog testa Lindberga, Dancima nije bilo svejedno, ali i posljednje testiranje za njih je donijelo dobre vijesti, nemaju među igračima novih pozitivnih i svi su i dalje negativni.

Francuzi i dalje čekaju na Konana

Francuski specijalist za obranu Karl Konan je van kadra zbog pozitivnog testa na koronavirus i u francuskom kadru ga s nestrpljenjem očekuju ponovno na parketu. Sada je utrka za svaku utakmicu, zasad nije u kadru.

Da bi se vratio u konkurenciju za nastup, Konan mora imati dva uzastopna negativna testa, ali to još nije dobio, još uvijek je na testiranju pozitivan.

Islanđani priključili dvojicu igrača iz domaćeg prvenstva

Uoči susreta protiv Hrvatske, zbog velikog broja zaraženih, islandski izbornik Gudmundur Gudmundsson pozvao je u reprezentaciju dvojicu igrača Haukara.

Inače dvojac koji nije tako blizu reprezentaciji, ali s obzirom na okolnosti dolaze u priliku za nastup. Riječ je o lijevom vanjskom Darriju Aronssonu i pivotu Thrainnu Orriju Jonssonu.

Igrači utakmice

Poljska - Rusija 29:29 (Szymon Sicko 8 golova)

Njemačka - Švedska 21:25 (Oscar Bergendahl 3 gola)

Španjolska - Norveška 23:27 (Sebastian Barthold 6 golova)

Raspored

15:30 Island - Hrvatska (Robert Schulze/Tobias Tönnies) RTL

18:00 Danska - Nizozemska (Slave Nikolov/Đorđe Načevski) RTL 2

20:30 Crna Gora - Francuska (Mirza Kurtagić/Mattias Wetterwik) RTL

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!