Ostali sportovi

Nove dvije NFL ludnice, kraj za Bradyja i prvake!

Matej Kačan • ponedjeljak, 24.01.2022.
Nove dvije NFL ludnice, kraj za Bradyja i prvake!

I druga polovica divizijske runde NFL doigravanja ponudila je prave ludnice i drame. U posljednjim sekundama dramatičnih susreta finala konferencija izborili su LA Ramsi i KC Chiefsi...

Ni ovaj put nije moglo bez drame. Tom Brady i Tampa Bay Buccaneersi skoro su napravili ogroman preokret i vratili se s 27:3 do produžetka, ali LA Ramsi su zadnji napad doveli do FG zone kad je Matt Gay pogodio s 30 yarda s istekom vremena za pobjedu.

Imali su Ramsi 27:3 u trećoj četvrtini, obrana je na čelu s pass rush jedinicom terorizirala Bradyja i stavljala ga pod stalni pritisak i sve je izgledalo idealno.

U napadu je u prvom poluvremenu Matthew Stafford igrao bez greške, pogađao je što je trebalo uglavnom prema Cooperu Kuppu, Cam Akers dobro je trčao i na poluvremenu je 20:3.

Činilo se da Bucsi ne mogu preokrenuti, pogotovo kad se Stafford sam "ugurao" u end zonu za polaganje i 27:3 na pola treće, ali onda kreću ogromni problemi za napad Ramsa i gotovo nestvaran povratak Tampe.

Šest sljedećih napada nisu iskoristili Ramsi, a bilo je tu svega. Dva fumblea Akersa, jedan na ulasku u end zonu za TD, a drugi na polovici terena dvije i pol minute do kraja koji je dao šansu Tampi.

Promašili su i Ramsi field goal koji bi postavio 30:13 u tom trenutku, a početkom četvrte imamo fumble za fumbleom kad prvo Von Miller ruši Bradyja i izbija mu loptu, ali odmah na početku napada Ramsi prerano snapaju loptu, iznenađuju Stafforda i bacaju loptu 25 yardi prema svojoj end zoni gdje je Buccaneersi kupe.

Kraj toliko šansa u napadu, nemoguće je da Brady nije iskoristio pokoju, pa čak i uz sjajnu obranu Ramsa. U trećoj Bucsi stavljaju po polaganje i FG za smanjenje na 27:13, a onda u četvrtoj brzi TD Bradyja za Mikea Evansa od čak 55 yarda i samo tri akcije.

Uslijedio je spomenuti Akersov fumble, a Brady s napadom maršira do end zone kad Leonard Fournette 46 sekundi do kraja stavlja svoj drugi TD za izjednačenje i nestvarni povratak iz minusa od 24 poena u samo četvrtinu i pol.

Ipak, 46 sekundi bilo je dovoljno da Stafford dovede svoje do šanse za pobjedu. Dva velika dodavanja za junaka dn Coopera Kuppa, prvo za 20 yarda, a onda ono koje je odlučilo susret - 28 sekundi do kraja Kupp se laansirao naprijed za 44 yarda, Stafford ga pronalazi i pet sekundi do kraja Ramsi imaju loptu na 12 yardi od Tampine end zone. Dovoljno za FG i pobjedu.

Kraj je ovo sezone za prvake, možda i kraj velikih karijera Bradyja i Roba Gronkowskog. Tampa neće braniti naslov, veliki dvojac možda je ovim porazom otišao u povijest. Brady nije mogao bolje pod velikim pritiskom obrane, statistika nije bajna (30/54 za 329, po TD I INT), ali opet je skoro izvukao veliki povratak.

Fournette je u napadu bio ključan čovjek Bucsa, trčao je 51 yard u 13 pokušaja i imao dva polaganja, a i uhvatio je devet lopti za 56. Evans je imao osam hvatanja za 119 i polaganje, a "Gronk" četiri hvatanja za 85.

Kod Ramsa ključna je bila obrana, defanzivna linija stavljala je pritisak na dodavanje i tri puta je sackala Bradyja, po jednom Miller, Aaron Donald i Leonard Floyd uz nebrojene ostale tackleove i tjeranja na kriva dodavanja.

Stafford na kraju nije mnogo griješio, 28/38 dodavanja za 366 yarda i dva polaganja, Ackers koji je skoro ispao tragičar s dva fumblea je imao 48 yarda iz 24 nošenja. Kupp je na kraju MVP za Ramse sa 183 yarda iz devet hvatanja i polaganjem te ključnim hvatanjima za pobjedu.

Ramsi tako idu u NFC finale protiv San Francisco 49ersa i igrat će ga kod kućee, na SoFi Stadiumu u Inglewoodu, gdje će igrati i Super Bowl na domaćem terenu ako svladaju kolege iz Kalifornije.

Određen je i par AFC finala, i to u gotovo pa jednakoj ludnici i drami. Patrick Mahomes, Josh Allen, Chiefsi i Billsi polako posljednjih sezona razvijaju veliko rivalstvo, a i ovaj čin otišao je na stranu Chiefsa.

Ključan trenutak utakmice u Kansas Cityju bio je napad Chiefsa koji je sa samo 13 sekundi na satu i dva time-outa stigao do FG zone i izjednačenja. Mahomes je pogodio dva duga dodavanja, za svoje vjerne kolege Tyreeka Hilla i Travisa Kelcea i tri sekunde do kraja Harrison Butker pogodio je FG za izjednačenje.

I prije toga završnica je bila suluda, s čak 24 poena u posljednje dvije minute. Nakon two minute warninga Chiefsi imaju 26:21 i utakmica je već sjajna i uzbudljiva. No, odmah po nastavku igre Allen nalazi Gabriela Davisa za polaganje, a nakon pretvaranja za dva poena Billsi imaju 29:26.

No, Chiefsi su do polaganja došli u samo 52 sekunde, Mahomes je "lansirao" Hilla za 64 yarda i donio 33:29 minutu i 13 do kraja. Bilo je to dovoljno da Allen u suradnji s Davisom za minutu i 16 sekundi promaršira terenom u nekoliko sjajnih dodavanja.

Činilo se da Billsi imaju pobjedu, ali gore opisanih 13 sekundi bilo je dosta za produžetak, a onda tamo Chiefsi imaju prvu loptu, Mahomes i Kelce ne propuštaju danu priliku i već iz prvog napada, u samo devet akcija i za četiri i pol minute dolaze do polaganja Kelcea i pobjede.

Suluda završnica prepuna preokreta, 27 poena u zadnjoj četvrtini i čak 24 u zadnje dvije minute, dodajte na to i produžetak i imamo jednu od najboljih utakmica doigravanja ikad.

Mahomes je na kraju završio s 33/44 bacanja za 378 yarda i tri polaganja, a sam je i najviše trčao, sedam puta za 69 i jedno polaganje. Hvatački heroji bili su Hill s 11 za 150 i polaganje te Kelce s osam za 96 i polaganje, ono pobjede vrijedno, a TD je imao i Bayron Pringle.

Allen je odigrao također gotovo savršenu utakmicu, bacanja 27/37 za 329 i četiri TD-a uz 11 trčanja za 68 yarda. Jedno polaganje trčanjem imao je Devin Singletary, dok je Gabriel Davis postavio rekord doigravanja sa sva četiri TD hvatanja i ukupno 201 yard, što je prvi takav učinak za igrača, i sve to iz samo osam hvatanja.

No, nedovoljno za Billse koji idu na pripreme za novu sezonu, dok će Chiefsi dočekati Bengalse i nadati se trećem ulasku u Super Bowl u nizu te šansi za osvetu prošlosezonskog poraza.

NFL, doigravanje:
Tampa Bay - LA Rams 27:30
Kansas City - Buffalo 42:36 (36:36)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!