Rukomet

EURO na dlanu: Neopterećeni Danci drže u rukama sudbinu Francuske

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 25.01.2022.
EURO na dlanu: Neopterećeni Danci drže u rukama sudbinu Francuske
Foto: Pixsell

Zadnje kolo druge faze natjecanja na Europskom prvenstvu donosi dramu u obje skupine, a jedini sigurni polufinalist imat će priliku zapapriti velikom konkurentu za titulu, naravno, u slučaju da Island odradi svoj dio posla...

Möllgaard: 'Ako se ukaže prilika da pošaljemo Francuze kući, to ćemo i napraviti'

Danska u zadnjem kolu grupne faze igra protiv Francuske, s rezultatske strane za nju će to biti nebitan dvoboj, ali za Francuze će biti jako bitan. Ukoliko Island upiše pobjedu protiv Crne Gore, Francusku bi poraz od Danske poslao kući. Henrik Möllgaard ne bi imao ništa protiv da se riješi jednog od konkurenata u borbi za titulu.

"Igrati s njima u glavnoj rundi nije isto što i igrati protiv njih na završnici. Oni su sjajna momčad, ali ova utakmica će imati manju važnost nego da se ponovno sastanemo s njima u finalu. Međutim, ako ih u srijedu navečer uspijemo staviti u avion za povratak kući, to ćemo i napraviti. Želimo zadržati zamah, još jednom pobjedom zadržati samopouzdanje koje smo do sada skupili."

Gripa u redovima Francuske

Nakon još jedne nelogičnosti i neravnopravnosti kojom je dopušten nastup Nikoli Karabatiću iako je pozitivan na koronavirus, Francuzi su objavili kako imaju dva slučaja gripe u svojim redovima.

Ludovic Fabregas se oporavio i vratio u postavu, a Dylan Nahi je bolestan te je prepustio Crnu Goru. Francuzi su se dosta brzo oporavili i od koronavirusa, ako gledamo koliko izostanak dugo traje u ostalim reprezentacijama, Karl Konan se ekspresno vratio.

EHF odbacio žalbu Poljaka na priznati pogodak Kosorotova

Poljaci su uložili žalbu na priznati pogodak Sergeja Kosorotova u zadnjim sekundama dvoboja u prošlom kolu, tvrde kako je on neregularan i da je trebalo ostati 29:28 za Poljsku.

Poljaci su u pravu, gol nije trebao biti priznat jer je Kosorotov napravio korake, ali EHF je donio odluku koja se i očekivala s obzirom da rijetko ili gotovo nikada ne reagira nakon sudačkih pogrešaka. Rezultat ostaje 29:29.

Poljski izbornik nabraja nepravilnosti

Izbornik Poljske Patrik Rombel očekivano nije zadovoljan odlukom EHF-a. Naime VAR je u ovom slučaju korišten kako bi se vidjelo je li lopta na vrijeme ušla u mrežu, ali nije korišten i za očite korake.

"Ako već imamo VAR, idemo ga koristiti za sve, a ne samo za neke djeliće. Ovdje su vili očiti koraci, zatim tu je i situacija sa satom koji je stao u 58:58 pa je iz nekog razloga dodana još jedna sekunda vremena, osim toga ruski izbornik dobio je crveni karton, a cijelo vrijeme je stajao iza klupe i radio pritisak", poručuje Rombel.

Nizozemce oduševila Danska

Nizozemska s brojnim izostancima nije imala nikakve šanse protiv Danske, u konačnici ništa neočekivano. Danska je odigrala meč s pola snage i svejedno je upisala vrlo uvjerljivu pobjedu. Luc Steins, najbolji Nizozemac, hvalio je Dansku nakon susreta.

"Danska je bila bolja momčad na terenu večeras. Čini se da su nezaustavljivi od početka natjecanja. Čak i kada igraju sa svojim zamjenama, čini se da bi mogli pobijediti bilo koju momčad. Mislim da smo odigrali najbolje što smo mogli, ali postajemo sve umorniji. Odsutnost Kaya Smitsa bila je loša vijest za nas. Imamo još jednu utakmicu do kraja turnira, želimo odigrati što bolje da završimo u velikom stilu", poručio je Steins.

Nikola Karabatić izjednačio se s dvojicom velikana

Nikola Karabatić protiv Crne Gore odigrao je svoju 330. utakmicu u dresu francuske reprezentacije. Na taj način izjednačio se s dvojicom velikih igrača Tomasom Svenssonom i Olafurom Stefanssonom.

Osim što je upisao 330. nastup, Karabatić je došao i do broja od 1250 golova u dresu francuske reprezentacije.

Simić: 'Svi su znali da je ovo borba Davida i Golijata

Crna Gora držala se ravnopravno s Francuzima dok je bilo snage. Kada je nestalo snage, nestalo je i strpljenja i Francuska se lakoćom odvojila. Bez obzira na to, Crnogorci su imali veliku podršku s tribina do samog kraja susreta.

"Borili smo se 60 minuta, držali uzdignute glave i slavili svaki pogodak jer želimo uživati u svakom trenutku ovog turnira. Navijači su bili nevjerojatni, pjevali su do samog kraja. Znali su da je ovo utakmica Davida protiv Golijata pa su ostali uz nas", govorio je Nebojša Simić.

Sigurdsson će uskoro biti skinut s vrha

Gudjon Valur Sigurdsson postigao je najviše pogodaka u povijesti europskih prvenstava, njih 288, a moguće je da bude skinut s vrha već do kraja Prvenstva. naime za petama mu je Nikola Karabatić koji ima još tri utakmice te 13 golova manje.

Treći na vječitoj listi je Mikkel Hansen koji ima 36 golova manje i gotovo sigurno do kraja ovog turnira neće doći do vrha, ali na sljedećem Euru prestići će Islanđanina.

Wiencek bez ikakvih simptoma, želi kući što prije

Broj zaraženih Nijemaca popeo se na čak 15, a u zadnjoj rundi pozitivni bili su Patrick Wiencek i Simon Ernst. Iskusni Wiencek propustio je Svjetsko prvenstvo u Egiptu baš zbog pandemije, a sada nije izbjegao zarazu.

"Nemam nikakvih simptoma, osjećam se dobro i sada se nadam da ću se što prije vratiti u Kiel", poručio je Wiencek.

Čupić dostigao Horvata i sada hvata Dinarta

U susretu protiv Islanda, Ivan Čupić upisao je 56. nastup u dresu reprezentacije na europskim prvenstvima čime se na petom mjestu ljestvice svih vremena izjednačio sa Zlatkom Horvatom. Jedan nastup više ima Didier Dinart, a na vrhu je Karabatić sa 68 nastupa.

Inače i na listi najboljih strijelaca svih vremena na europskim prvenstvima Čupić je došao do petog mjesta sa 191 golom, prestigao je Larsa Christiansena. Na četvrtom mjestu je Šveđanin Stefan Lövgren koji ima 13 golova više.

7 na 6 ponovno skoro koban za hrvatsku reprezentaciju

Hrvatska rukometne reprezentacija upisala je pobjedu protiv Islanda 23:22, ali nije bilo jednostavno. Uspjela je prokockati veliku prednost koju je stvorila u drugom dijelu te je na kraju izvlačila pobjedu.

"Ovo je jako težak turnir za nas. Nedostaje nam devet ključnih igrala, igramo s vrlo skraćenom rotacijom. Drugo poluvrijeme stoga je bilo jako teško, ali uspjeli smo se vratiti u utakmicu igrajući 7 na 6. Moram komplimentirati igračima na svemu što su i ovdje napravili", kaže Gudmundur Gudmundsson.

Koronavirus zaobilazi Dansku

Danci zasad mogu biti jako zadovoljni kako plove kroz turnir izbjegavajući zarazu koronavirusom. U biti jedini koji je bio u Mađarskoj, a da je bio pozitivan je Hans Lindberg, a on je stigao naknadno. I jučerašnje testiranje u danskoj reprezentaciji pokazalo je da su svi - negativni.

Za Njemačku odustajanje od nastupa nije bilo opcija

Zbog velikog broja pozitivnih slučajeva na koronavirus te stalne cirkulacije igrača iz klubova, pričalo se kako je Njemačka pred povlačenjem s Prvenstva. Prvi čovjek Bundeslige kaže kako to ipak nije opcija.

"To bi bila cijena koja bi imala previsoke posljedice i ekonomske i pravne. Pitanje je bi li dobili zabranu daljnjeg nastupa i što bi bilo s domaćinstvom Europskog prvenstva 2024. godine. Uostalom tv kuće još uvijek traže zadovoljštinu sa Svjetskog prvenstva iz Egipta jer nisu dobile sve što su platile."

Igrači utakmice

Island - Hrvatska 22:23 (Tin Lučin 6 golova)

Danska - Nizozemska 35:23 (Mathias Gidsel 9/9)

Crna Gora - Francuska 27:36 (Nikola Karabatić 4 gola)

Raspored

15:30 Poljska - Španjolska (Bojan Lah/David Sok) RTL 2

18:00 Njemačka - Rusija (Ivan Pavićević/Miloš Ražnatović) RTL 2

20:30 Švedska - Norveška (Mads Hansen/Jesper Madsen) RTL

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!