Rukomet

EURO na dlanu: Utakmica za peto mjesto dobila veliki značaj

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • srijeda, 26.01.2022.
EURO na dlanu: Utakmica za peto mjesto dobila veliki značaj
Foto: Pixsell

Završena je druga faza natjecanja u skupini 2 i poznat je konačni plasman u tom dijelu ždrijeba. Prolaskom Švedske u polufinale, postao je jako važan i susret za peto mjesto...

Umor 'ubio' Ruse u završnici

Ruska rukometna reprezentacija nije uspjela upisati pobjedu za kraj natjecanja na Europskom prvenstvu. Njemačka je na kraju bila bolja s 30:29, a Dmitri Žitnikov u konačnici je krivio umor za posrtaj Rusa.

"Jako smo tužni jer smo po treći put imali priliku pobijediti i na kraju izgubili. Na kraju smo bili umorni, jer nas je igralo u biti samo osam-devet. Sve u svemu, možemo biti vrlo zadovoljni načinom na koji smo igrali. Napravili smo nekoliko koraka naprijed s našom mladom ekipom, ali još imamo prostora za napredak. Na dobrom smo putu."

Köster jako napredovao na ovom turniru

Jedan od igrača koji nisu trebali biti u prvom planu, ali tu su se našli je Julian Köster. Zbog velikih problema Njemačke s pozitivnim testovima, mladi Köster dobio je priliku.

"Kao prvo, sretan sam što smo pobijedili, a sretan sam i što sam dobio priliku igrati svoj prvi EHF EURO. Bio je to tijesan zadnji meč i bilo je stvarno zabavno završiti ovaj vrlo poseban turnir pobjednički. Mislim da sam napravio veliki korak naprijed u svom razvoju."

Gottfridsson o zadnjem time-outu

Švedska je u zadnju minutu ušla s napadom i posve poravnata 23:23. Pozvana je minuta odmora na kojoj je Jim Gottfridsson držao glavnu riječ i preuzeo ulogu koju inače ima izbornik.

"Jednostavno sam objasnio što želimo igrati, tko što radi, koji ćemo pas na početku igrati - a onda je na igračima što će učiniti. Dobro je funkcioniralo do promašenog dodavanja, ali smo vratili loptu i tada sam vidio našeg igrača na liniji šest metara. Na kraju smo pobijedili, to je ono što se računa."

Norvežani priznaju veliki broj pogrešaka

Norveška će dugo pamtiti ovaj poraz u zadnjem kolu protiv Švedske koji ju je ostavio bez polufinala. Imali su četiri gola prednosti u samoj završnici, ali dozvolili su Švedskoj seriju 5:0 za pobjedu i prolaz u polufinale.

"Prvo smo poluvrijeme igrali dobro, ali nakon odmora bili smo previše neodlučni, napravili previše grešaka i donijeli previše loših odluka", priznao je Thomas Solstad.

Crnogorci nadmašili sva očekivanja i žele novu pobjedu

Crna Gora upisala je visok poraz od Francuske, ali nema razočaranja. slijedi još jedna utakmica, a u svakom slučaju Crnogorci su napravili veliki posao i ostvarili veliki napredak na ovom Prvenstvu.

"Utakmica s Islandom je neka sljedeća stepenica o kojoj smo govorili ranije. Nadmašili smo sva očekivanja, ali dat ćemo sve od sebe i u ovom susretu pa što bude. COVID je poremetio dosta reprezentacija i svi osciliraju ovisno o dnevnoj formi i tko je na terenu. I najveći u ovoj situaciji padaju nakon velike utakmice pa se to dogodilo i nama nakon Hrvatske gdje smo se do kraja ispraznili."

Ribera: 'Poljaci su nas predobro upoznali u nekim pripremnim utakmicama

Španjolska je puno teže od očekivanja stigla do pobjede protiv Poljske. Poljaci su odigrali dobru utakmicu i držali su Španjolce u neizvjesnosti do samog kraja susreta iako za njih ovaj susret nije imao nikakav rezultatski značaj.

"Poljska je odigrala odličnu utakmicu, koja je za nas na kraju bila jako komplicirana. Poznaju nas jako dobro iz nekoliko probnih utakmica, pa znaju kako igrati protiv nas. Krenuli smo dobro, ali nismo uspjeli zadržati lijepu prednost. Poljska nam nije dopustila da igramo kako inače želimo igrati. Trebali smo imati više strpljenja u obrani. Dvije velike obrane Rodriga Corralesa dovele su nas do pobjede", smatra Jordi Ribera.

Zerbe: 'Zauvijek ću pamtiti ova dva tjedna u Bratislavi'

Njemačka je u svojim redovima imala niz igrača kojima je ovo bilo prvo veliko natjecanje. Među njima je i Lukas Zerbe kojem će zauvijek ovaj Euro ostati u sjećaju.

"Za mene osobno bilo je veliko iskustvo biti dio ove momčadi i siguran sam da ću ta dva tjedna u Bratislavi uvijek pamtiti. Naravno, prva faza natjecanja je bila bolja, ali za napredak nam trebaju svi ovi mečevi protiv vrhunskih momčadi."

Berge o zasluženoj pobjedi Švedske

Šveđani su odigrali sjajnu utakmicu i upisali su pobjedu protiv Norveške velikim preokretom u završnici. Christian Berge s razlogom je bio vrlo razočaran nakon susreta, očekivao je puno više od svojih igrača u završnici.

"Švedska je odigrala dobru utakmicu, u nekim ključnim trenucima smo počeli propuštati svoje prilike, griješili smo u kontranapadima, a imali smo i dosta loših odluka u drugom poluvremenu. Švedska je zaslužila pobjedu."

Danci jači od koronavirusa

Danska i dalje uspješno izbjegava zarazu koronavirusom. Novi dan, novo testiranje i još jednom svi negativni u danskom sastavu. Kao što je Nikolaj Jacobsen izjavio prije turnira, bit će to najvažniji dio na putu do zlata.

Podsjećamo, Danska je imala samo dva pozitivna slučaja i to vratara Jannicka Greena koji je bio zaražen još tijekom priprema u Danskoj prije odlaska za Mađarsku te Hansa Lindberga koji se naknadno priključio u Mađarskoj i nekoliko dana nakon toga bio pozitivan.

Utakmica za peto mjesto postala vrlo važna

Nakon što su Danska i Švedska dohvatile polufinale Europskog prvenstva, i službeno je utakmica za peto mjesto postala vrlo značajna. Naime tri reprezentacije idu izravno bez kvalifikacija na Svjetsko prvenstvo.

Tu ne spadaju Danci koji su već osigurali nastup na Svjetskom prvenstvu kao branitelji naslova te Šveđani kao domaćini. Njima se pridružila tako Španjolska koja je u polufinalu, pridružit će se i iz druge skupine polufinalist, Island ili Francuska, te u konačnici pobjednik dvoboja za peto mjesto. Poraženi će morati u travnju u kvalifikacije.

Igrači utakmice

Poljska - Španjolska 27:28 (Michal Daszek 5/6)

Njemačka - Rusija 30:29 (Sergej Kosorotov 8/14)

Švedska - Norveška 24:23 (Jim Gottfridsson 4/9)

Raspored

15:30 Crna Gora - Island (Andreu Martin/Ignacio Garcia) RTL 2

18:00 Nizozemska - Hrvatska (Mirza Kurtagić/Mattias Wetterwik) RTL

20:30 Danska - Francuska (Vaclav Horacek/Jiri Novotny) RTL

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!