Rukomet

EURO na dlanu: Francuska ponovila Švedsku

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 27.01.2022.
EURO na dlanu: Francuska ponovila Švedsku
Foto: Pixsell

Ono što je Švedska napravila dan ranije, na sličan način ponovila je Francuska protiv Danske i u dramatičnom dvoboju izborila je prolaz u polufinale.

Holm: 'Ne mogu sada pozitivno razmišljati o svom nastupu'

Jacob Holm odigrao je jako dobru utakmicu protiv Francuske, zabio je devet golova iz 13 pokušaja i bio jedan od onih koji su nanosili puno štete francuskoj obrani. Nakon susreta ipak nije imao previše razloga za zadovoljstvo.

"Igrali smo jako dobro 50 minuta, ali nismo uspjeli održati tu kvalitetu i napravili smo glupe greške na kraju dopuštajući Francuskoj da se vrati i pobijedi. Nakon ovog poraza ne mogu razmišljati pozitivno o svom nastupu. Pred nama je posljednji vikend koji je uvijek najteži dio Eura. Sada moramo zaboraviti ovaj meč i koncentrirati se na naše polufinale protiv Španjolske", istaknuo je Holm.

Gudmundsson frustriran zbog 11 igrača u izolaciji

Gudmundur Gudmundsson teško se mirio s činjenicom da nije mogao računati na veliki broj igrača koji su u izolaciji čekali dozvolu za nastup. Za dvoboj protiv Crne Gore dobio je trojicu nazad, ali osmorica su i dalje bila van stroja.

"Imali smo dosta problema tijekom ovog turnira. Jučer smo imali 11 igrača u izolaciji. 11 ključnih igrača. To je puno za Island. Sada smo dobili trojicu, ali imamo još osam vrlo dobrih igrača koji čekaju u svojoj hotelskoj sobi, bez ikakvih simptoma. Nisu bolesni. S njima je sve u redu, ali uvijek čekamo neku vrstu CT vrijednosti. To je luda situacija. Jako teško za moje igrače, psihički vrlo teško."

Gerard: 'Kirkelokke i Holm bili su na razini Hansena i Gidsela'

Nije to bila velika večer Vincenta Gerarda, ali u trenucima kada je Francuska hvatala zaostatak, uspio je i on obraniti nekoliko lopti. Gerard smatra kako se nije osjetio izostanak glavnih danskih aduta jer su imali dobre zamjene.

"Bilo je komplicirano. Znali smo da su Mikkel Hansen i Mathias Gidsel izvan sastava, ali smo na terenu sreli druge raspoložene igrače poput Niclasa Kirkelokkea ili Jacoba Holma koji su bili na istoj razini, pa je bilo jako teško igrati protiv njih. Nikada nismo odustajali, borili smo se do kraja i novčići su se okrenuli na pravu stranu, kako to kažemo u Francuskoj."

Jansen: 'Moramo naučiti kako voditi 60 minuta'

Jedan od opasnijih Nizozemaca u susretu protiv Hrvatske bio je Tom Jansen koji je u prvom poluvremenu stvarao dosta problema. On je izuzetno zadovoljan nastupom Nizozemske na ovom Prvenstvu i smatra kako je još dosta prostora za napredak.

"Svaki put kada igramo motivirani smo jer želimo pobijediti u svakoj utakmici, tako da je motivacija bila prisutna i protiv Hrvatske. Neki igrači su, naravno, bili umorni, ali nema veze. Na odmor smo otišli s dva gola prednosti, a onda smo im dopustili da se vrate u drugom poluvremenu. Sada moramo raditi na tome da ostanemo uz bok Hrvatskoj i drugim dobrim momčadima. Moramo naučiti voditi 60 minuta i osvojiti dva boda, a ne samo jedan. Za Nizozemsku je stvarno veliko postignuće što smo ovdje. Ušli smo u glavnu rundu, odigrali smo neriješeno protiv Hrvatske, pobijedili Crnu Goru i imali smo još dobrih utakmica. Tako da mislim da je to bio dobar turnir, ali sada moramo raditi da budemo sve bolji i bolji."

Karabatić: 'U prvom poluvremenu sve je otišlo krivim smjerom'

Nakon što su Francuzi pronašli pravu igru, napravili su preokret u završnici susreta i svladali Dansku. Nikola Karabatić svjestan je da to u prvom poluvremenu nije dobro izgledalo iako smatra da igra i nije bila toliko loša.

"Imali smo povjerenja u ono što radimo. U prvom poluvremenu sve je krenulo po zlu, ali nismo igrali tako loše. Danska je zabila svaki šut koji je imala, a njihov vratar Kevin Moller odigrao je nevjerojatno dobro. U drugom dijelu smo se samo nastavili boriti i držali se plana, znali smo da ćemo na kraju imati više sreće."

Nitko kao Francuska

Francuska je apsolutno najuspješnija reprezentacija 21. stoljeća. Ovo je 29. veliko natjecanje u ovom stoljeću, a Francuska će igrati čak 21. put u polufinalu.

Druga po uspješnosti je Španjolska koja je 17. put dohvatila polufinale, a zatim slijede Hrvatska koja je ostala na broju 16 te Danska kojoj je ovo 16. polufinale. Svi ostali su daleko iza.

Vujović: 'Crna Gora može biti ponosna na nas'

Miloš Vujović za kraj je odigrao sjajnu utakmicu i zabio 11 golova Islandu. Na kraju dana bio je svjestan kako je Crna Gora odradila veliki posao, bez obzira na način na koji je završila turnir.

"Moram reći da smo od početka imali dosta problema s Covidom. Imali smo samo jedan trening zajedno. Nakon toga bili smo u grupama, neki su bili u teretani, a neki su bili na terenu. Na kraju smo ostali bez glavnog trenera i to nas je jako pogodilo. Ali na kraju smo pokazali da imamo stvarno dobro srce i karakter i pobijedili smo stvarno velike momčadi poput Slovenije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Crna Gora mora biti ponosna na nas, jer smo napravili nešto što Crna Gora nikada u prošlosti nije napravila."

Igrači utakmice

Crna Gora - Island 24:34 (Miloš Vujović 11/13)

Nizozemska - Hrvatska 28:28 (Ivan Martinović 12/17)

Danska - Francuska 29:30 (Jacob Holm 9/13)

Raspored, petak

15:30 Island - Norveška (za peto mjesto) RTL 2

18:00 Španjolska - Danska (polufinale) RTL 2

20:30 Francuska - Švedska (polufinale) RTL

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!