Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza, polufinale, 28.01.2022, 18:00 h
Španjolska
Španjolska 29:25 Danska
Danska

Španjolci preko favoriziranih Danaca zasluženo izborili finale Europskog prvenstva

Mihaela Bradovski • petak, 28.01.2022.
Španjolci preko favoriziranih Danaca zasluženo izborili finale Europskog prvenstva
Foto: Pixsell

Odlično polufinale odigrali su Danska i Španjolska, a iako su sve analize davale prednost Dancima, Španjolci su još jednom pokazali da ih se nikada ne smije otpisati te su slavili s 29:25!

Iako su završnicu Europskog prvenstva izborile iste četiri reprezentacije kao prošle godine u Egiptu, već nakon prvog polufinalnog susreta znamo da u nedjelju nećemo gledati reprizu prošlogodišnje borbe za zlato. Izabranici Nikolaja Jacobsena tada su protiv istog protivnika slavili s 35:33 dok su danas odličnim drugim poluvremenom Španjolci okrenuli susret i na kraju slavili s +4.

U dva prethodna susreta Španjolska je pomalo izgledala kao da joj ponestaje snage dok su Danci držali kontinuitet i ostavljali dojam trenutno i dalje najmoćnije rukometne selekcije. U tom tonu je ovaj polufinalni dvoboj i krenuo.

Brzo su Niklas Landin i ostatak društva došli do odvajanja, a najzaslužniji za 8:4 bio je upravo danski vratar koji je do tog trenutka upisao već sedam obrana. U tim trenucima djelovalo je kako će završnicu ovog dvoboja zaobići uzbuđenja kakva smo gledali u susretima Francuske i Danske te Švedske i Norveške.

No kako je prva dionica susreta išla svome kraju španjolski su rukometaši strpljivo radili na smanjenju zaostatka i do odlaska na odmor uspjeli su se primaknuti na svega pogodak do izjednačenja. A za njega je u 33. minuti pogodio Canellas.

Iako Danska rijetko kada ispušta jednom stečenu prednost, kako činjenica da je riječ o polufinalnom susretu tako i ona da joj je na drugoj strani stajao branitelj naslova, i već na tom samom početku drugog poluvremena bilo je jasno kako Španjolska neće tek tako propustiti priliku revanširati se za prošlogodišnje polufinale.

Po povratku na teren danska vrsta nije imala potporu s gola, s druge su strane Riberini izabranici sa svakom novom akcijom lakše dolazili do zgoditaka, dobivali na samopouzdanju, uključio se tu svojim obranama i Perez de Vargas, a kada se i okvir gola ispriječio da Danska postigne pogodak iz odlične pozicije, potpuni preokret i španjolskih +3 baš nikoga nisu iznenadili. Za 22:19 pogodio je Figueras.

Aktualni europski prvaci i rezultatsku i psihološku su prednost u potpunosti prebacili na svoju stranu. Danski se napad mučio, Perez de Vargas je stigao do 13. obrane dok je na drugoj strani terena nezaustavljiv bio Gomez s 11 pogodaka i u posljednje tri minute ušlo se s ipak nedostižnih španjolskih +4.

U 29:25 slavlje španjolski je vratar skupio 14 obrana, dok je Landin na drugoj strani zaustavio 11 protivničkih šuteva. Što se napada tiče, Gomez je polufinale odradio s 11/14 učinkom, sedam je pogodaka dodao Canellas, a u danskom je dresu osam zgoditaka iz 13 pokušaja postigao Mikkel Hansen. Gidsel, koji je baš poput Hansena odmarao protiv Francuske, večeras je postigao tri zgoditka uz jednako toliko promašaja iako je na cijelom Prvenstvu dosad imao samo jedan promašaj.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza

polufinale

Španjolska29:25Danska
Francuska33:34Švedska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mungoX28.01.2022. u 20:18
    Karma ;)
    mungoX