Tenis

Rafael Nadal za povijest! Pet i pol sati epske bitke za 21. osvojeni Grand Slam naslov!

Mihaela Bradovski, Matej Kačan • nedjelja, 30.01.2022.
Rafael Nadal za povijest! Pet i pol sati epske bitke za 21. osvojeni Grand Slam naslov!

Rafael Nadal nakon velike bitke upisao je pobjedu protiv Danila Medvjedeva u finalu Australian Opena! Gubio je 0-2 u setovima, ali čudesno je izvukao meč i stigao do povijesne 21. titule na Grand Slam turnirima!

Spektakularnim preokretom Rafael Nadal stigao je do titule ovogodišnjeg pobjednika Australian Opena. I to ne bilo kakve titule, ovo mu je 21. put u karijeri da slavi na Grand Slam turnirima čime je ostavio iza sebe Rogera Federera i Novaka Đokovića.

Danil Medvjedev je igrao odlično, krenuo je sjajno u meč, ali ostao je bez titule.

Posebno se velika razina Medvjedeva pokazala u prvom setu. Nadal je krenuo nešto sporije sa svojim servisom pa u tri gema u nizu nakon 1:1 Rus otvara s 0:30 na servisu Španjolca. Nadal je prvi spasio, ali sljedeća dva ne i Medvjedev lako radi dva breaka za 6:2.

Drugi set zato je ponudio najbolje što svjetski tenis nudi, veliku borbu i mnogo preokreta u sat i 20. Nadal je stabilizirao servis i iskoristio šansu za 3:1 nakon što je otišao na 15:40.

No, Medvjedev se vraća, radi break za 4:3 prije nego što je opet izgubio servis p Nadal ima 5:3 i servis za drugi set. Uslijedio je maratonski gem, Medvjedev je stigao do 15:40 pa propustio te dvije break lopte, a onda idu četiri izjednačenja, još tri prednosti za Rusa i break lopte od kojih je iskoristio treću, a Nadal u međuvremenu propustio prvu set loptu.

Otišlo se zato u tie-break gdje Nadal opet bolje otvara, radi mini-break za 2:0 pa još jedan i ima 5:3, ali Rus odgovara sjajno, radi četiri poena u nizu i koristi svoju prvu set loptu za velikih 2-0.

Činilo se da je Nadal u rupi, ali Rafa je Rafa. Uzeo je dužu pauzu između setova, sedam minuta je bio u svlačionici i vraća se e mnogo agresivniji. Zato odmah početkom trećeg stavlja pritisak na servis Medvjedeva.

To nam donosi novi maratonski gem s čak šest izjednačenja, Nadal je propustio jednu break loptu pa Medvjedev ipak spašava servis. Veliku šansu za prelamanje meča Rus je propustio pri 3:2 kad je Nadalu na servisu napravio 0:40.

No, Rafa "ni iz čega" izvlači briljantan tenis, spašava tri break lopte pa na drugoj prednosti osvaja gem i ostaje u meču. Oba tenisača potom su uzela servise, a onda slijedi nova velika borba, ovaj put na servisu Medvjedeva.

Rus je dvaput napravio velike promašaje, ostao na 15:40 pa nervozan počeo gestikulirati s publikom, a onda izvukao briljantan udarac za spas prve od dvije break lopte. No, drugu nije, Rafa pogađa sjajnu paralelu i radi break za priliku da drugi put servira za set i smanji rezultat.

To je i učinio, ovaj put vrlo uvjerljivo i bez izgubljenog poena pa se ulazi u četvrti set ove epske borbe. Tu je Nadal krenuo sjajno, u novom maratonskom gemu je spasio svoj servis za 2:1, a onda radi break na servisu Medvjedeva dopustivši Rusu tek jedan poen.

No, nije se Medvjedev raspao, odmah potom je na servisu Nadala pokazao briljantan tenis i vratio break u gemu s nekoliko poena od kojih zaista zastaje dah pa smo na ulasku u sredinu seta bez osjetne prednosti za bilo kojeg tenisača.

Ipak je usprkos rezultatu jedna stvar postala jasna: Nadal je od polovice trećeg seta značajno narastao i počeo je igrati kao onaj čovjek koji je godinama terorizirao svjetski tenis.

Vraćao je sve, udarcima gađao crte pa na servisu Medvjedeva odmah radi 0:40 za tri šanse za novi break. Medvjedev se nije dao, osvojio je četiri poena u nizu i nadoknadio sve prije novog izjednačenja i najave nove drame i maratonskog gema.

I tako je zaista i bilo, Nadal je četiri puta dolazio do prednosti i break lopte, Medvjedev je tri spasio, ali usprkos svoj mentalnoj snazi i žilavosti četvrtu nije i Nadal uzima break iz sedme šanse u jednom gemu.

No, ni tu nije bio kraj jer nakon dva mirnija gema Medvjedev radi 0:30 na Nadalovom servisu pri 4:3 i opet je u prilici da se vrati u set. Nadal je jedan poen uzeo, ali potom promašuje paralelu i daje Rusu dvije break šanse.

Nadal iz trećeg i četvrtog seta ipak je predobar i za takvu rupu pa se izvlači i iz toga te dolazi do 5:3 i nadomak velikog povratka te ulaska u peti set. Nezaustavljivi Španjolac to je odlučio učiniti odmah pa radi 40:30 i dolazi do break/set lopte koju Rus ipak spašava i dolazi do 5:4, ali Rafa mirno servira za osvajanje seta.

Peti set nije dao naznake o fizičkom padu Nadala o kojemk se toliko govorilo uoči meča. Nadal je i dalje bio čvrst, brz i jak, dominirao je setom i kontrolirao rezultat.

Do breaka je došao u petom gemu kada je Medvjedev spasio prvu break loptu, no ne i drugi. Međutim uspio se Medvjedev vratiti u set kod 5:4, zadrhtala je ruka Nadala na servisu za meč, ali još jednom se podignuo u sljedećem gemu i ponovno došao do breaka. U narednom servisu za meč bio je agresivniji i završio je posao te odnio pobjedu.

Australian Open, finale:
Rafael Nadal (Španjolska, 6) - Danil Medvjedev (Rusija, 2) 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!