Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza, finale, 30.01.2022, 18:00 h
Španjolska
Španjolska 26:27 Švedska
Švedska

Ekberg s istekom vremena donio Švedskoj naslov prvaka Europe!

Mihaela Bradovski • nedjelja, 30.01.2022.
Ekberg s istekom vremena donio Švedskoj naslov prvaka Europe!

20 godina Švedska je čekala na titulu i napokon je do nje i došla! U finalu Europskog prvenstva u Budimpešti svladala je Španjolsku 27:26 golom Niclasa Ekberga iz sedmerca nakon isteka vremena!

Na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002. godine sjajna generacija kompletirala je tri uzastopne titule europskih prvaka i ukupno četvrtu od pet odigranih europskih prvenstava. Malo tko je mogao biti predvidjeti da će do sljedeće titule Švedska čekati 20 godina.

Napokon je dočekala, u Mađarskoj je slavila s 27:26 u dramatičnom finalu protiv Španjolske. Možda Španjolci ne izgledaju tako uvjerljivo, često su podcijenjeni, ali uvijek su u vrhu, pa tako niti sada nisu bili daleko od titule.

Švedska je iza sebe imala dva dramatična dvoboja u kojima se pobjednik nije znao do posljednje sekunde. Prvo su svladali Norvešku velikim preokretom kojim je Norveška otišla u borbu za pet mjesto, a Švedska u polufinale. Zatim je u polufinalu svladana Francuska obranom Andreasa Palicke u zadnjim sekundama.

Podiglo je to samopouzdanje kod Šveđana koji su dobro otvorili utakmicu, otišli na dva gola prednosti i tijekom prvih 25 minuta održavali razliku.

Tek u završnici prvog poluvremena Španjolska je uspjela okrenuti rezultat i to zahvaljujući blagoj krizi i bezidejnosti Šveđana u napadu u tom dijelu susreta. Španjolska je poluvrijeme završila serijom 4:1 i na odmor je odnijela vodstvo 13:12.

U nastavku se dugo igralo gol za gol da bi Švedska sredinom poluvremena uspjela golovima Ekberga i Petterssona napraviti preokret i povesti 20:19.

Španjolci nisu dozvolili odvajanje, Švedska je uspjela u nekoliko navrata doći do dva gola razlike, ali u završnici Figueras i Canellas dovode Španjolsku na 26:26.

U sljedećem napadu Gottfridsson je izblokiran i Španjolska ulazi u zadnju minutu s napadom za vodstvo. Odgovornost je preuzeo Canellas, ali pucao je loše, ravno u Palicku da bi nakon toga na drugoj strani na isteku vremena skrivio i sedmerac.

Loptu je nakon isteka vremena uzeo Ekberg koji je miran i zabija za konačnih 27:26.

Palicka je skupio 11 obrana, a po pet golova zabili su Ekberg i Bergendahl. Kod Španjolske Figueras je postigao šest golova.

Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza

finale

Španjolska26:27Švedska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!