Rukomet

Statistički pregled posebno porazan za hrvatske vratare

Mihaela Bradovski • srijeda, 02.02.2022.
Statistički pregled posebno porazan za hrvatske vratare
Foto: Pixsell

Hrvatska je nastup na Europskom prvenstvu okončala na osmom mjestu. Statistički, pojedinačno, također nije briljirala, a posebno se to odnosi na vratare koji su spadali u donji dom.

Nakon završetka Europskog prvenstva za rukometaše, preostalo nam je proći kroz pojedine kategorije i vidjeti tko su najbolji pojedinci u kojoj kategoriji, ali i kako tu stoje Hrvati.

Islanđanin Omar Ingi Magnusson najbolji je strijelac s 59 postignutih golova, a osim toga i dijeli titulu najboljeg strijelca iz igre s 38 postignutih golova, koliko imaju i Mathias Gidsel i Branko Vujović. Magnusson je ostavio iza sebe Mikkela Hansena koji je zabio 11 golova manje, a da nije bio pozitivan na testiranju na koronavirus i upisao tri utakmice manje nego Magnusson, Nizozemac Kay Smits vjerojatno bi bio na vrhu liste. On je naime zabio 45 golova u samo pet utakmica.

Što se tiče Hrvata, Ivan Martinović je na podjeli 13. mjesta s Dikom Memom s 37 golova. Martinović je šutirao 37/64, ali s linije sedam metara bio je savršen s 8/8.

Inače, nikad veći broj je onih koji su se upisali među strijelce, njih čak 366.

Gledajući prosjek golova po susretu, tu je na vrhu Kay Smits s nestvarnih 9.0 golova po susretu. Magnusson također ima sjajan prosjek na drugom mjestu od 7.4 gola po utakmici. Najbolji Hrvat tu je ponovno Martinović, ali na 24. mjestu u društvu Sebastiana Bartholda i Jakuba Prokopa s prosjekom od 5.3 golova po susretu.

Bilo je dosta kontroverzi oko pribrajanja asistencija gdje su se u nekim susretima pribrajale i stvari koje ne spadaju u tu kategoriju. No, službeno na kraju prvi asistent Prvenstva i MVP Jim Gottfridsson s 54 asistencije. Prati ga sa šest manje Dmitrij Žitnikov koji je ujedno odigrao dvije utakmice manje.

Luka Cindrić tu je najbolji Hrvat s 24 asistencije u šest odigranih utakmica što mu donosi plasman na 13. mjesto.

Ukupni zbroj bodova, konkretno golova i asistencija, uvjerljivo na vrh stavljaju Gottfridssona s 90 bodova, sedam više od Sandera Sagosena i deset više od Magnussona. Najbolji Hrvat na podjeli 16. mjesta je Ivan Martinović s 48 bodova,m jednako kao i Aymeric Minne. Tek jedan bod iza njega je Tin Lučin.

U poretku najboljih obrambenih igrača prema statističkom učinku na vrhu je Karl Konan s osam blokada i tri osvojene lopte. Iza njega na drugom mjestu je Magnus Saugstrup Jensen s dvije blokade i osam osvojenih lopti.

Tu Hrvata nema u vrhu, ali prema prosjeku bodova Zvonimir Srna je na drugom mjestu u društvu Mijajla Marsenića i Dragana Pechmalbeca s 1.7 bodova po susretu. Srna je upisao dvije blokade i tri osvojene lopte u tri utakmice.

Na ljestvici najnediscipliniranijih na vrhu je Bjelorus Mikail Aljohin s onim izravnim crvenim i plavim kartonom zbog šake u glavu protivničkom igraču. Plavi karton visoko je smjestio i Davida Mandića koji je četvrti, a Zvonimir Srna je dva mjesta iza njega.

Što se tiče vratara, Hrvatska je tu dosta loša. Kevin Möller je na vrhu s prosjekom od 40 posto obrana po susretu dok je drugi Milan Bomaštar s prosjekom od 39 posto. Ivan Pešić je tek 30. s mizernih 24 posto obrana. Teodor Paul. Hrvatski vratari nisu ništa obranili. Hrvatska, BiH, Slovenija i Ukrajina jedine nemaju nijedan obranjeni sedmerac, ali Hrvatska ima daleko najviše pokušaja, čak 19.

Najsnažnije udarce na turniru izmjerili su Mykoli Bilyku i Hansu Mensingu čije su lopte išle brzinom od 140 kilometara na sat.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!