Nogomet

Ukrajinski nogometaši reagiraju: Jaremčuk u Lisabonu zabio pa ljubio trozubac s grba

HINA, Matej Kačan • četvrtak, 24.02.2022.
Ukrajinski nogometaši reagiraju: Jaremčuk u Lisabonu zabio pa ljubio trozubac s grba

Teška situacija u Ukrajini i očiti početak rata utječu i na ukrajinske sportaše diljem svijeta, a jasne su poruke poslali nogometaši u najvećim europskim ligama i klubovima, poglavito Roman Jaremčuk nakon pogotka u Ligi prvaka...

Napadač Benfice, Ukrajinac Roman Jaremčuk proslavio je pogodak protiv Ajaxa u Ligi prvaka skinuvši dres nakon čega je poljubio crnu majicu sa slikom "trozuba", kao znak podrške svojoj domovini.

Ukrajinski napadač je u 72. minuti utakmice glavom zabio za 2:2 nakon čega je pokazao simbol trouzba koji se više od 100 godina u Ukrajini smatra nacionalnim simbolom. Grb Ukrajine je plavi štit sa zlatnim trozubom, a trozub se nalazi i u grbu Ukrajinskog nogometnog saveza.

"Želio sam podržati svoju zemlju. Puno sam razmišljao o tome i bojim se situacije", rekao je za CNN Portugal.

"Klub me podržao, razgovarali su sa mnom i htjeli su učiniti sve kako bi mi pomogli. Zahvalio sam im se, no za sada je sve u redu", kazao je 26-godišnji napadač.

Jaremčuk je za skidanje dresa dobio žuti karton, no prijeti mu i kazna Uefe koja zabranjuje slanje političkih poruka. Oglasio se i branič Manchester Cityja, Oleksander Zinčenko.

"Cijeli civilizirani svijet je zabrinut zbog situacije u mojoj zemlji. Ne mogu ostati po strani i ne pokušati prenijeti svoje mišljenje. Granice moraju ostati nepovredive. Moja zemlja pripada Ukrajincima i nitko je nikada neće moći prisvojiti. Nećemo odustati. Slava Ukrajini", napisao je Zinčenko na društvenim mrežama.

Poruku podrške svojim sunarodnjacima poslao je i veznjak West Hama Andrij Jarmolenko.

"Naša snaga je sloboda, pravo na izbor, poštovanje i ljudske vrijednosti. Naš izbor je europska Ukrajina. Mi smo jak narod, na svojoj smo zemlji i istina je iza nas", napisao je suigrač našeg Nikole Vlašića.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!