Nogomet

Dinamo nakon Seville: Kopić je dobio neke odgovore, ali ima i jedan veliki problem

Jan Šneler • petak, 25.02.2022.
Dinamo nakon Seville: Kopić je dobio neke odgovore, ali ima i jedan veliki problem
Foto: Pixsell

Jutro nakon pobjede koja nije donijela uspjeh u Europi sigurno neće biti lako, međutim fokus igrača mora biti na nedjelji i susretu protiv Osijeka...

Dinamo nije uspio u naumu da preko Seville dođe do osmine finala Europske lige, no za razliku od većine ranijih sezona, prava uzbuđenja tek čekaju Modre. Dinamo ni na koji način ne može lagano se prošetati HNL-om nakon ispadanja iz europskih natjecanja i pravi izazovi tek slijede.

Već u nedjelju Modri idu na noge Osijeku koji se opasno pojačao ovu zimu i traži priliku za prvi naslov u povijesti. Tu je nikad spremniji i motiviraniji Hajduk, a uvijek u prikrajku mada neugodna i opasna, kao četvrti favorit za naslov ističe se Rijeka.

Premda nisu uspjeli proći Sevillu, u Dinamu su svjesni kako su u ove dvije utakmice dobili odgovore na neka pitanja. Isprobani su na najvišoj razini neki igrači i mnogo njih zadovoljilo je kriterije kakve postavlja takva razina nogometa.

Kopić može računati na igrače koji dosad nisu puno igrali

Premda je bio ponešto rezerviran prema tzv. igračima iz drugog plana, Kopić je protiv Seville mogao vidjeti kako su mu upravo ti pojedinci umalo donijeli preokret. Nažalost, većina tih igrača jako malo igra HNL pa je i teško očekivati da će u pojedinim utakmicama eksplodirati i odraditi sve savršeno.

Svakako na prvom mjestu tu treba istaknuti Marka Tolića koji je odigrao vrlo dobru utakmicu sve do 55. minute kada ga je zamijenio Marko Bulat. Potonji je pak nakon jednog prodora zaradio jedanaesterac nakon kojeg je krenula Dinamova ofenziva.

Sjajnu promjenu ritma i dodatnu dinamiku donijeli su Dario Špikić i Petar Bočkaj čiji centaršutevi su počeli vrlo brzo padati u opasnu zonu Sevillinog šesnaesterca. Većina tih igrača ušla je pola sata prije kraja i u tom relativno kratkom periodu pokazali su dovoljno kvalitete i želje da im Kopić mora podariti povjerenje u narednim susretima, nekima već protiv Osijeka.

Petković se popravio, ali to ne može biti dovoljno

Poznate su internetske reklame o mršavljenju, učenju, izgledu u 10 dana ili mjesec dana. U slučaju Brune Petkovića slogan bi bio "Kako navući bijes navijača i od heroja postati odbačen u samo godinu dana".

Prije samo dvije sezone Petković je izgledao kao igrač koji je prerastao Dinamo i koji bi momentalno mogao dobiti mjesto u prvih 11 u nekom klubu drugog europskog razreda poput Seville. Nažalost, njegova igra dobiva drugačije obrise i on se potpuno gubi na nogometnom planu.

Njegova igra nešto se popravila, vidjelo se kako ima nešto više želje, ali ako uopće pričamo o takvim apriornim kategorijama, onda je to dovoljan znak da nešto nije u redu. Petković naprosto ne može biti teret za ovu momčad i vjerojatno su toga svjesni Kopić i odgovorni ljudi u klubu.

Obzirom na to da do kraja sezone ima još dosta važnih, neugodnih utakmica u HNL-u, a epilog sezone značit će puno više za Dinamo od nove recke na popisu trofeja, Kopić bi trebao kao trener i sportski direktor Petković dati ultimatum. Najbolja opcija bila bi da se Dinamov napadač koncentrira, smiri i krene igrati najbolje što može te tako pomogne Dinamu i na koncu sebi.

Najgora opcija bila bi da nastavi igrati ovako, bljedunjavo i slabo te ne donese nikakvu posebnu prednost Modrima. U tom slučaju, u klubu bi mu jasno trebali dati do znanja da ne računaju više na njegove usluge u sljedećoj sezoni. Interesenata će sigurno biti, neće to biti milijunski iznosi, ali sve je bolje od igrača koji često iritira svojim pristupom i kojeg se predugo čeka.

Najtužnija bi bila činjenica da smo svi vidjeli kakvi su njegovi kapaciteti i koliko je moćan kada igra na pravoj razini. Još uvijek vjerujem kako će se vratiti stari Petković, ali vremena je jako malo.

Sljedeće sezone Dinamo mora biti spreman na trošenje

Teško je u veljači govoriti o sljedećoj sezoni kada će ista biti značajno determinirana konačnim ishodom na tablici. Uzmimo u računicu činjenicu da će Kopić ostati trener, a Dinamo osvojiti novi naslov prvaka Hrvatske.

Dinamo bi se u tom slučaju spremao za novi ulazak u Ligu prvaka i jasno je da bi bila potrebna pojačanja na nekim krucijalnim pozicijama. Prije svega, Dinamu trebaju pojačanja u veznoj liniji, naročito defenzivnom dijelu. Arijan Ademi koji je to često igrao, zapravo i nije klasični defenzivni vezni zbog svojeg čestog odlaska u posljednju trećinu i fazu napada.

Odlaskom Kristijana Jakića, Dinamo je izgubio odličnog mladog igrača na toj poziciji i tu bi se trebala iznaći nova opcija. Ako će Dinamo nastaviti igrati u formaciji s trojicom stopera, trebalo bi se pronaći mjesta za još jednog centralnog braniča.

Josip Šutalo pokazuje da će biti vodeći Dinamov branič narednih godina, uzvrat protiv Seville odradio je sjajno, uz tek poneku manju grešku. Kevin Theophile-Catherine često odigra toplo-hladno, Rasmus Lauritsen očigledno nije adekvatan izbor za igrača u toj formaciji, Dino Perić nažalost previše pati od čestih ozljeda, a Bartol Franjić isto nije najsretnije rješenje za tu poziciju.

Tu je još i Emir Dilaver no on ionako dobiva najmanju minutažu od svih nabrojenih igrača. Također ostaje pitanje napadača. Sve jasno ovisi o tome hoće li u klubu i sljedeće sezone ostati Mislav Oršić te kakva će biti pozicija Petkovića. Za sada Mahir Emreli nije u optimalnoj formi te treba pričekati i vidjeti je li on rješenje za Modre.

Komnen Andrić i Deni Jurić korisni su za određene utakmice, naročito u HNL-u, ali upitno je mogu li dati Dinamu dodatnu dimenziju u europskim utakmicama. Puno toga dakako će ovisiti i o Kopićevom stilu igre i načinu na koji vidi Dinamo u narednoj sezoni.

Naravno, uvjet bez kojeg se ne može je osvajanje naslova jer u slučaju izostanka tog trofeja, lako je moguće da dobar dio igrača napusti Dinamo, naročito Oršić koji opet potvrđuje da je iznimno opasan i najbolji igrač Dinama. Kopića očekuju težak raspored, zahtjevni susreti, ali bez obzira na sve Dinamo je i dalje veliki favorit za naslov prvaka.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!