Košarka

Matković i Filipović režirali veliki preokret, Hrvatska nakon trilera u dva produžetka ostala u igri za SP!

Matej Kačan • ponedjeljak, 28.02.2022.
Matković i Filipović režirali veliki preokret, Hrvatska nakon trilera u dva produžetka ostala u igri za SP!
Foto: Pixsell

Hrvatski košaarkaški reprezentativci u infarktnoj su utakmici u dva produžetka svladali Švedsku sa 105:98, nadoknadili minus šest iz Zagreba i ostali u igri za SP...

"Još Hrvatska ni' propala", kaže poznata budnica, a isto vrijedi i za hrvatsku košarku. Hrvatski reprezentativci lavovskom su partijom svladali Švedsku u kvalifikacijama za SP, nadoknadili minus 15, upisali prvu pobjedu i postigli bolji međusobni omjer.

Tako je uoči lipanjske akcije Hrvatska ostala u igri za "Mundobasket", a Damir Mulaomerović slavi prvu pobjedu na izborničkoj klupi.

Hrvatska je u susret krenula očajno, Šveđani su odmah otvorili sa 7:0 i nakon toga tjerali Hrvatsku na loše šuteve. Napad Hrvatske bio je za zaborav, šut iz igre u prvih 20 minuta bio je na 33 posto.

S drug strane, Ludvig Hakanson šuterski je dominirao, kod Hrvatske bio je tu samo Goran Filipović u drugoj dionici i Hrvatska na poluvremenu ima sramotnih 26 poena i minus 15.

No, u drugom poluvremenu na poziciju centra ulazi mladi Karlo Matković i kreće povratak. Matković je pokrenuo 5:0 seriju na početku treće, napad Hrvatske je proradio i do konca treće dionice prednost je smanjena na devet razlike.

Povratak i bolja igra Hrvatske nastavlja se i u četvrtoj, Matkoviću se pridružio razigrani Filipović koji je iz pick&rolla s mladim centrom pokrenuo hrvatski napad.

Kad je Filipović krenuo zabijati, a pokojim šutom pridružio se i Željko Šakić, švedska se prednost istopila i tri minute do kraja nakon tri bacanja Filipovića Hrvatska ima 71:68 i prvo vodstvo na susretu.

Šveđani nisu dopustili odvajanje, Filipović je zabijao s jedne strane, ali obrana nije obranila dosta toga pa se u završnicu ulazi u egalu. Kod 77:76 Filipović radi nesretni faul na najboljem švedskom susretu Hakansonu, i to 26 sekundi do kraja za tri bacanja. On je sva tri pogodio i na semaforu imamo 79:77 te napad za Hrvatsku.

On je završio prodorom Filipa Krušlina, švedski centar je blokirao, a Hrvati traže silaznu putanju. Suci su otišli gledati snimku, ona je pokazala da je lopta prije blokade dirala ploču i koš je priznat.

Ostalo je Šveđanima pet sekundi za napad, Hakanson je uzeo loptu, a Matković ga je preuzeo i odradio odličnu obranu na nižem igraču. Natjerao ga je na težak šut koji je promašen i ide se u produžetak.

Nije dobro krenulo u dodatnom dijelu, Šveđani otvaraju s 5:0, ali večeras u drugom dijelu fantastični Filipović odgovara novom tricom, svojom četvrtom i vraća nas na minus dva.

No, hrvatski napad opet je stao, to je bio i jedini iskorišteni napad u četiri minute i u posljenju minutu ulazi se s 86:82 za domaćina. I onda se ukzao Šakić novom tricom za pola koša minusa.

Hrvatski za malo krvnik u produžetku bio je Gaddefors sa šest poena pa zabija za 88:85, ali nestvarni Filipović zabija još jednu ludu tricu i Švedska ima napad na izjednčenom rezultatu 15.8 sekundi do kraja.

Opet isto, Hakanson uzima loptu, Matković ga dobro brani. Ovaj put Šveđanin napada prodorom, ali Matković ga tjera u Ivana Ramljaka koji ga blokira za drugi produžetak.

Drugi dodatni dio Hrvatska otvara bolje, bacanjem Matkovića i tricom Ramljaka, ali potom Šakić radi glupost, udara u lice Borga i zarađuje nesportski prekršaj pa Šveđani odmah imaju db bacanja i loptu za nadoknaditi tih minus četiri.

No, nisu ni Šveđani bili napadački raspoloženi, na svakoj strani u serijama zabija se samo po bacanje pa na 93:90 Krušlin stavlja novu ludu, veliku tricu za plus šest unutar tri minute do kraja.

Potom Šakić radi peti faul, Jerebko zabija i koš i dodatno te vraća na posjed razlike, ali i Šveđani su u bonusu i svaki prekršaj šalje Hrvate na liniju bacanja, što je i slučaj na drugoj strani pa zapravo imamo triler završnicu sa slobodnim bacanjima.

Razmijenili su trice Tomislav Zubčić i Hakanson, dodao je dva bacanja Krušlin pa u posljednju minutu ulazimo s pet poena viška.

Zadrhtala je ruka Filipoviću u završnici pa je promašio bacanja za sedam razlike, razliku koja bi nadoknadila poraz iz Zagreba, a potom je tricu promašio i Krušlin.

Imala je Hrvatska zadnji napad za razliku, Zubčič je promašio tešku tricu, ali Matković u skoku "prikucava" za 105:98 i dvostruko slavlje Hrvatske!

Apsolutni heroj na kraju je bio Filipović s 29 poena, pet skokova i četiri asistencije, a odigrao je 38 i pol minuta. 21 poen dodao je kapetan Krušlin u 42 i pol minute, a Matković je imao 16 ubačaja i čak 13 skokova.

Kod Šveđana Hakanson je sa šest trica imao 31 poen te sedam asistencija, a po 16 dodao je trojac Jerebko-Gaddefors-Borg. Simon Birgander imao je 12 poena i 18 skokova.

Prva je ovo pobjeda za Hrvatsku u kvalifikacijama, ima sad i bolji međusobni omjer od Švedske i čekamo lipanj, završne utakmice sa Slovencima i Fincima uz nadu da će na raspolaganju biti pokoji NBA igrač.

Kvalifikacije za SP, četvrto kolo:
Švedska - Hrvatska 98:105

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!