Automoto

FIA: Ruski i bjeloruski vozači mogu se natjecati kao neutralni sportaši

Matej Kačan • srijeda, 02.03.2022.
FIA: Ruski i bjeloruski vozači mogu se natjecati kao neutralni sportaši

Svjetska automobilistička federacija FIA donijela je odluku da se u njenim natjecanjima ruski i bjeloruski vozači mogu natjecati, ali pod neutralnom zastavom...

Odluku o suspenziji ili sankcijama za ruske i bjeloruske sportaše donijela je i FIA, a potpunih suspenzija neće biti. Ruski i bjeloruski vozači smiju se natjecati u 2022. kao neutralni sportaši pod zastavom FIA-e.

Najviše se to odnosi na Nikitu Mazepina, ruskog F1 vozača koji se natječe za momčad Haas i koji će moći voziti u novoj sezoni. No, možda je ovo tek početak kontroverze.

Naime, Mazepinov otac Dmitrij jedan je od najvećih financijera te ekipe i javno jedan od najbližih suradnika predsjednika Vladimira Putina.

Haas je već morao raskinuti sponzorske veze s ruskom tvrtkom, F1 i FIA su VN Sočija izbacile iz kalendara, a sad ostaje vidjeti kako će se na osobnoj razini riješiti pitanje s obitelji Mazepin.

Dmitrij je ozloglašeno "kupio" mjesto svom sinu tako što je pomogao Haasu financijski pa bi Nikitino mjesto u Formuli 1 moglo doći u pitanje ne zbog nacionalnosti, već zbog interesa momčadi ako mu se otac povuče.

"Želimo naglasiti da FIA u suradnji sa svojim promotorima hitno djeluje po pitanju rata u Ukrajini i komunicirala je s Formulom 1, Formulom 2, WTCR-om i IDC-om. Nova verzija FIA-inih međunarodnih kalendara bit će prezentirana u Bahreinu", rekao je predsjednik FIA-e Mohamed ben Sulayem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!