Tenis

Kombinacija koja funkcionira: Andy Murray ponovno surađuje s legendarnim Čehom

Branimir Korać, HINA • petak, 04.03.2022.
Kombinacija koja funkcionira: Andy Murray ponovno surađuje s legendarnim Čehom

Nekadašnji broj jedan na ATP ljestvici, 34-godišnji britanski tenisač Andy Murray ponovno je za svog trenera angažirao proslavljenog Čeha Ivana Lendla, s kojim je postigao najveće rezultate u karijeri.

Murray je u prosincu prekinuo suradnju sa sunarodnjakom Jamiejem Delgadom, koji je sada trener Kanađanina Denisa Shapovalova, a nakon Australian Opena je završio i kratkotrajnu kolaboraciju s Nijemcem Janom De Wittom.

Na turnirima u Rotterdamu, Dohi i Dubaiju u Murrayjevoj je pratnji bio dugogodišnji prijatelj Dani Vallverdu koji se morao vratiti tenerskim obvezama sa Švicarcem Stanom Wawrinkom.

Pod Lendlovim stručnim vodstvom Murray je 2012. osvojio US Open i postao prvim britanskim tenisačem nakon 77 godina koji je uspio osvojiti Grand Slam naslov. Iste je godine u Wimbledonu osvojio zlato na Olimpijskim igrama kojima je domaćin bio London, nakon što je mjesec dana prije toga u wimbledonskom finalu izgubio od Rogera Federera. No, Wimbledon je osvojio godinu dana poslije pobijedivši u finalu Novaka Đokovića.

Murray je s Lendlom prvi put prekinuo suradnju u ožujku 2014., ali su se ponovno udružili u lipnju 2016. Murray je te godine došao do svog drugog wimbledonskog naslova, u Rio de Janeiru obranio naslov olimpijskog pobjednika te osvojio ATP Finale u Londonu čime je završio sezonu kao najbolji tenisač svijeta.

Mučen ozljedama, Murray 2017. nije bio ni blizu rezultatima iz prethodne godine pa je na kraju godine dogovorno prekinuo suradnju s Lendlom.

Čeh s američkim državljanstvom će uz Murrayja ponovno biti na turnirima u Indian Wellsu i Miamiju, gdje će nakon toga ostati trenirati. Nije poznato koliko često će Lendl putovati s Murrayjem, ali je za očekivati da će pratiti na svim važnijim turnirima.

Škot ima tri Grand Slam naslova iz devet finala i ukupno 46 trofeja, a trenutačno se nalazi na 84. mjestu pojedinačne ATP ljestvice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!