Ostali sportovi

Nekoliko stotina sportaša potpisalo je platformu u korist mira

Branimir Korać, HINA • subota, 05.03.2022.
Nekoliko stotina sportaša potpisalo je platformu u korist mira

Nekoliko stotina sportaša, uključujući trostrukog francuskog kanuista i trostrukog olimpijskog prvaka Tonyja Estangueta ili britanskih prvaka atletičarke Paule Radcliffe i biciklista Christophera Froomea, potpisalo je platformu u korist mira, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pod okriljem udruge "Mir i sport" kojom predsjedava monegaški knez Albert, ovi olimpijski i svjetski prvaci vjeruju da "postoji svjetska zajednica mira kroz sport koja dijeli iste vrijednosti i koja vjeruje u učinkovitost 'meke diplomacije'. I koja ima sve veći utjecaj na život društava."

"Ova svjetska zajednica mira kroz sport može i mora odigrati korisnu ulogu u aktualnoj krizi, poduzimanjem konkretnih inicijativa. Bez čekanja. Oslanjajući se posebno na prvake, iznimne vođe mišljenja", navodi u svom priopćenju udruga podsjećajući na nedavni događaj koji simbolizira snagu sporta.

Prije svega nekoliko dana, što se danas čini tako dalekim, mala gesta sportskog bratstva obilježila je svečanost dodjele medalja u skijaškim skokovima slobodnim stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu - Ukrajinac Oleksandr Abramenko, nakon što je osvojio prvu medalju za svoju zemlju, zagrlio je svog natjecatelja Iliju Burova, predstavnika Ruskog olimpijskog odbora (ROC).

Među potpisnicima su i nogometaš iz Obale Bjelokosti Didier Drogba, francuska košarkašica Emilie Gomis, Australka Jessica Fox, četverostruka olimpijska medalja u kajaku i kanuu te bivši francuski atletičar Stéphane Diagana.

MOO je 28. veljače odlučio zabraniti ruskim sportašima sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Većina međunarodnih saveza slijedila je taj primjer, uključujući FIFA-u koja je isključila rusku reprezentaciju iz doigravanja za SP u Kataru koje se održava ove godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!