Ostali sportovi

Josip Zima ostao bez polufinala u sprintu

HINA, Matej Kačan • srijeda, 09.03.2022.
Josip Zima ostao bez polufinala u sprintu
Foto: Pixsell

Posljednjim, 36. mjestom koje je zauzeo u kvalifikacijama Josip Zima završio je svoj nastup u sprintu za ZPOI u Pekingu te nije stigao do polufinala ovog natjecanja...

Hrvatski nordijac Josip Zima (34) nije se uspio plasirati u polufinale discipline sprint za sjedeće u skijaškom trčanju na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu. U kvalifikacijama je zauzeo posljednje, 36. mjesto.

"Dao sam sve od sebe, uvjeti su bili malo drugačiji nego zadnjih par dana, no ja sam zadovoljan jer sam pružio svoj maksimum", kazao je Zima kojem su ovo druge paraolimpijske igre nakon što je nastupio i u Pjongčangu.

"Naporno sam trenirao i odricao se kako bi bio ovdje. Nažalost, imao sam dosta ozljeda, a zbog problema s ramenom na sredini sezone sam se praktički vratio na početak. No, velika je stvar za mene, ali i za hrvatsko nordijsko skijanje da samo imali predstavnika u Pekingu."

Zima je s 19 godina pao s balkona i ostao prikovan za kolica. Legendarni bacač kugle Darko Kralj uveo ga je u svijet atletike. Međutim, nakon nekog vremena probao je nordijsko skijanje i ostao u tom sportu posljednjih šest, sedam godina.

"Imati takvu osobu kao što je Kralj kraj sebe u tim trenucima je bila velika stvar. Kad sam probao skijaško trčanje bila je to ljubav na prvi pogled," dodao je Zima koji je iz rodnoga Grubišnog Polja, no sad živi u Bjelovaru, a član je SK Sokola.

Zima radi svaki dan do 16 sati, a nakon posla ide na treninge. Kada se uspoređuje s drugim ekipama i bogatijim savezima njegov fond sati na snijegu je daleko manji. Otkrio je i tko su njegovi najveći navijači.

"Kćeri Ema i Eva. Kada idem na natjecanja one su moji najveći navijači, moji pokretači i inspiracija. Moja najveća snaga", dodao je.

Tijekom priprema za Peking često je razgovarao s hrvatskom olimpijkom i nordijkom Vedranom Malec. Zanimljivo, olimpijci su u Zhangjiakou National Biathlon centru nastupali na temperaturama nižim od 20 stupnjeva Celzijusa, dok je Zima imao nastup na sunčanih +10 stupnjeva Celzijusa.

"Čuli smo se s Vedranom, ona nam je prenosila sve podatke koji su nam bili potrebni. Kada nam je rekla koja je temperatura svi smo bili u šoku. Mi smo nešto sitno to osjetili prvi i drugi dan, no sada je sasvim neko drugo vrijeme, neki drugi uvjeti. Snijeg je malo drugačiji, nismo na njega naviknuli", dodao je Zima kojeg na ZPOI još očekuje nastup na 10 km.

Posljednje tri godine vodi ga Josip Štefanec.

"Zadovoljan sam jer je Josip popravio svoj rezultat i to značajno. Vidimo da je veliki rad ispred nas, moramo uložiti puno truda, više sati. Kada se uspoređujemo s drugim ekipama, naš fond sati je relativno mali. S obzirom na to da je Josip zaposlen, dajemo svoj maksimum. Želim naglasiti da je Josip u Peking stigao na pozivnicu, ali je na zadnjem natjecanju uoči Pekinga na Svjetskom kupu u Švedskoj ispunio normu, ali nije to napravio u zadanom roku kako bi dobio status evidentnog kandidata. Zbog toga mu želim čestitati jer je napredovao u odnosu na zadnji ciklus", istaknuo je.

Pojasnio je kako Josip nema kontrolu nad trbušnim zidom i leđima, zbog toga mu je dosta teže u odnosu na konkurenciju.

"Primjerice njegovi suparnici su amputirci, što znači da nemaju taj dio tijela i vuku manju masu, a Josip je kompletan pa ima veliki teret. Ali on daje sve od sebe", dodao je Štefanec koji je prvi put na paraolimpijskim igrama.

"Kad sam došao u selo, bio sam impresioniran. Ostatak ekipe koji su već bili na Igrama kažu da se zbog epidemije to uopće ne može usporediti s prijašnjim natjecanjima. Međutim, rekao sam im da mi ne kvare doživljaj", dodao je sa smiješkom.

"Naravno sve je ograničeno, ekipe se čuvaju, nema previše druženja, a ako ga ima to pod maskama. Ipak smo došli zbog sporta i drago nam je da smo tu", poručio je.

FOTO: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!