Ostali sportovi

Mizdraku vrlo dobro sedmo mjesto u veleslalomu

HINA, Matej Kačan • četvrtak, 10.03.2022.
Mizdraku vrlo dobro sedmo mjesto u veleslalomu
Foto: Pixsell

Na ZPOI u Pekingu vrlo dobro sedmo mjesto u veleslalomu skijanja za slijepe i slabovidne ostvario je Damir Mizdrak, ali nije zadovoljan i najavljuje bolji slalom...

Hrvatski paraskijaš Damir Mizdrak osvojio je sedmo mjesto u veleslalomu za slijepe i slabovidne na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Mizdraku su ovo treće paraolimpijske igre nakon Sočija (2014.) i Pjongčanga (2018.) i premda je ostvario svoj najbolji veleslalomski rezultat, nije bio zadovoljan.

"S obzirom na manje probleme koje imam s koljenom, drago mi je da sam uspio odvoziti utrku. Ovo sigurno nije najbolje što mogu pružiti u veleslalomu, ali sam siguran da će slalom biti puno bolji", kazao je Mizdrak kojem je kao petogodišnjak dijagnosticirana za sada neizlječiva bolest oštećenja očnog živca.

U Sočiju je zauzeo 14. mjesto u veleslalomu, dok je na posljednjim igrama u korejskom Pjongčangu osvojio 16. mjesto.

"Ovaj rezultat je splet okolnosti zbog dečkiju koji nisu završili utrku. Ovaj plasman nije realan, baš kao što nije niti realno moje skijanje kakvo sam imao", dodao je iskreno.

Zlato je osvojio Austrijanac Johannes Aigner ispred Talijana Giacoma Bertagnollija i Slovaka Miroslava Harausa.

Zbog visokih temperatura koje posljednjih dana zadaju probleme organizatorima Zimskih paraolimpijskih igara, start veleslaloma je pomaknut s 10:00 na 8:30, sati, no veći problem Mizdraku je predstavljala velika pauza između dvaju nastupa.

"Prva i druga vožnja su bile bitno različite što se tiče podloge. Prva je bila jako tvrda i brza, dok je u drugoj vožnji popustila. Međutim, organizatori su s obzirom na temperaturu izvukli najbolje što su mogli. No, skoro četiri sata razlike između vožnja je puno, između se malo uspavaš, ali svima je bilo jednako", dodao je.

Mizdrak skija s vodičem s kojim je povezan bluetooth uređajem i na taj način on djeluje kao njegove "oči na stazi". Posljednje tri godine s Damirom je na stazi Marija Coch.

"Nisam baš zadovoljna, znam da možemo bolje. Sada čekamo slalom, to je naša glavna disciplina. Bit će super, a nadam se da će i rezultat to pokazati", kazala je Coch.

Skijanje samo po sebi može biti dosta opasno, a zbog specifičnog odnosa s vodičem, treba biti još pažljiviji. Marija je otkrila kako s Damirom koristi i razne šifre.

"Za određene stvari imamo svoje šifre. Primjerice za određene tipove "vendi" imamo određene šifre", dodala je.

Mizdrakov trener Luka Dobrinić istaknuo je kako je bilo teško očekivati neke velike stvari kada se zna da je Mizdrak bio najslabije prijavljeni natjecatelj u ovoj skupini.

"Bila je to nešto lošija prva i bolja druga vožnja. Po svom rangu Damir je bio najslabije prijavljeni natjecatelj u ovoj skupini. Teško je bilo očekivati neke ekstra stvari ili velika poboljšanja, posebno jer je staza bila teška i zahtjevna", kazao je Dobrinić osvrnuvši se na slalomski nastup koji je posljednjeg dana Igara.

"Ovo je bio dobar trening za slalom. Damir je izašao na stazu, osjetio je konfiguraciju i sada za slalom treba sačuvati taj osjećaj. Tako da mu bude poznato jer je on slabovidan. Sutra će imati slobodan dan kako bi odmorio koljeno, a onda ćemo dan prije nastupa obaviti trening", dodao je Dobrinić.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!