Nogomet

Dok Luka dirigira, a Karim trpa, za Real Madrid nema zime

Branimir Korać • četvrtak, 10.03.2022.
Dok Luka dirigira, a Karim trpa, za Real Madrid nema zime

Kakva transformacija Real Madrida u drugom poluvremenu protiv PSG-a! Modrić, Benzema, Vinicius i društvo samljeli su Parižane koji su izgledali doslovno kao razbijena vojska...

Još jedna sezona i još jedan pucanj u prazno. Sa svakom novom sezonom PSG dovodi nova pojačanja, na papiru je sve jači i jači, a kada je složio pakleni napad Neymar - Mbappe - Messi, postavljalo se pitanje je li moguće zaustaviti to zaustaviti?

Moguće je, itekako je moguće. Realno, neke stvari nisu išle PSG-u u prilog, Neymar je dugo imao problema s ozljedom, Messija je usporio koronavirus, ali i od prvog dana se ne čini prilagođen momčadi i ne izgleda kao onaj Messi iz Barcelone, dok se Mbappea ionako uglavnom bombardira pričama o transferima, a ne o igri i protivnicima.

Da se od ovog trojca očekivalo više, očekivalo se, primarno od Messija i Neymara. Međutim PSG je pokopala njegova obrana koja je odigrala kriminalnu utakmicu u Madridu. Počevši od Gigija Donnarumme koji je zakuhao prvi poogodak i vratio Real u utakmicu pa do njegovih suigrača u zadnjoj liniji koji su izgledali kao da nose dres Metza, a ne PSG-a, uz svo poštovanje prema Metzu. Probleme u zadnjoj liniji trebao je riješiti Sergio Ramos koji je i prošle sezone bio više ozlijeđen nego što je igrao, a u tom ritmu nastavio je i nakon dolaska u Pariz. U konačnici, defenziva je skupo stajala Parižane koji nisu znali kako se obraniti od Luke Modrića, Karima Benzheme i Viniciusa.

Ovaj trio terorizirao je obranu Parižana i to kako ih je uništavao u drugom poluvremenu dugo će pratiti PSG. Nevjerojatno je koliko je Modrić podignuo igru u drugom dijelu, oteo veznoj liniji PSG-a konce igre iz ruku i odigrao za povijest. Modrićevi potezi podignuli su navijače na noge, atmosfera se užarila, a Real je počeo mljeti Parižane.

Ono uklizavanje kada je školski zaustavio Messija i odnio loptu bilo je okidač. Krenule su ovacije, na tribinama je nastao pakao i Parižani su se pogubili. Drugi pogodak Reala je onaj o kojem će se još dugo pričati. Modrićev sprint kroz sredinu terena, fantastična lopta za Viniciusa pa onda jednako takva za Benzemu. Već to prvo dodavanje u prostor za Brazilca bilo je čudesno, a savršena asistencija Benzemi kroz noge protivnika dugo će se vrtjeti.

Modrićeva klasa, lucidnost, prkos prirodnim zakonitostima i čista kvaliteta, taj kompjutor u glavi kakav samo rijetki imaju, bio je presudan. Ponovno je držao sredinu terena, vodio igru i lomio Parižane, a Benzema je pokazao kakav je golgeter. Fantastičan dodir kod trećeg pogotka pokazuju svu genijalnost francuskog napadača.

Pohvale pljušte sa svih strana svijeta, s punim pravom. Transformacija Real Madrida u drugom poluvremenu bila je enormna, a PSG je još jednom spoznao kako za osvajanje Lige prvaka nije dovoljno zaobići sve postulate i odrednice Financijskog fair-playa i dovesti sve ono najbolje. Potrebno je puno više ako želite na vrh.

Međutim ono što je poseban problem u Parizu je nešto što se provlači već jako dugo, pa gotovo od početka projekta stvaranja velikog PSG-a. Puno je tu ega, puno je tu klanova i atmosfera u svlačionici PSG-a nikada nije bila idealna. Vrlo često je to zajedništvo dovodilo do osvajanja Lige prvaka, baš Guardiola to često spominje kao ključ i nešto na čemu posebno radi. U Parizu to nitko nije prepoznao, a nerijetko su iz svlačionice izlazile priče o nejedinstvu, odvojenosti Neymara i njegovih sljedbenika od ostalih. Očito sve to na kraju dođe na naplatu.

Kada je na travnjaku najteže, onda u prvi plan dolazi to zajedništvo, a baš sinoć su Parižani u tome potpuno podbacili. Messi je bio totalno izoliran, Donnarumma se suočavao s pogledima ispod obrva, Neymar je odmahivao rukama, Kimpembe se svađao i sa samim sobom, a kasnije su stigle i priče o fizičkom okršaju u svlačionici.

To zajedništvo i kemiju Parižani ne mogu kupiti. To je nešto što se stvara, potrebno je i odabrati prave igrače koji će kliknuti i u konačnici puno ti više može donijeti pet pravih igrača od 30 milijuna eura od petorice koji koštaju tri puta više, a svaki vuče na svoju stranu.

Carlo Ancelotti potpisuje ovaj uspjeh i potvrđuje kako je bolji stručnjak od Mauricija Pochettina. Argentinac je dobio u ruke možda i prevelik zalogaj i pravo je pitanje je li on taj trener koji ima i znanje i karizmu za sve ovo što ima uklopiti u stroj koji će otići do titule. Odgovor je ne. I lako je moguće da Pochettino na kraju sezone potraži novi posao.

Parižani će morati pronaći "mirotvorca" koji će uspjeti pomiriti sva ega u svlačionici iako bi možda najjednostavnije i najlakše bilo napraviti kvalitetnu rekonstrukciju momčadi, pametno je posložiti ne robujući tome da moraš imati baš sve najbolje igrače svijeta da bi došao na vrh. Povijest nas uči da PSG ipak neće ići tim smjerom.

Real? Dok Karim trpa, a Luka dirigira, za Real nema zime. Lukin šegrt Camavinga priprema se za "vrijeme nakon", Vinicus je već sadašnjost, a s Mbappeom koji se očekuje od ljeta, Real će i dalje biti moćan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!