Tenis

Mini revolucija: Grand Slamovi zajednički uvode produženi tie-break u odlučujućem setu

Matej Kačan • srijeda, 16.03.2022.
Mini revolucija: Grand Slamovi zajednički uvode produženi tie-break u odlučujućem setu

Maratonski odlučujući setovi na Grand Slam turnirima odlaze u povijest. Sva četiri turnira zajednički su donijeli odluku da se u odlučujućem setu nakon 6:6 igra produženi tie-break...

Sva četiri Grand Slama zajednički su donijela novo pravilo po pitanju završavanja odlučujućeg seta. Peti u muškom tenisu, a treći u ženskom više se neće igrati do dva razlike nakon 6:6, već se uvodi produženi tie-break.

Tako će se nakon 6:6 igrati tie-break do 10 i time će, ako ovo pravilo ostane na snazi i dalje, u povijest otići maratonski setovi od po nekoliko sati kad se peti set razvlačio i u dvoznamenkaste brojke gemova na svakoj strani.

"Nakon ekstenzivnih konzultacija s WT, ATP, ITF i udrugom sudaca, odbor Grand Slama donio je odluku temeljenu na snažnoj želji da se pravilima na Grand Slamu da veća konzistencija te se unaprijedi iskustvo za igrače i navijače", zajednički su priopćili Grand Slamovi.

To pravilo će vrijediti za sve, od kvalifikacija do glavnih turnira u svim kategorijama - singl, parovi, u kolicima i za juniorske turnira, a počinje na Roland-Garrosu ove godine.

Uz to, produženi tie-break igrat će se umjesto trećeg seta u mješovitim parovima, juniorskim parovima i u parovima u kolicima na Roland-Garrosu, Australian Openu te US Openu, dok na Wimbledonu pravila ostaju kao u drugim kategorijama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!