Tenis

Wimbledon spreman zabraniti Medvjedevu i Rusima sudjelovanje, ne bi bilo pravnih posljedica

Matej Kačan • utorak, 05.04.2022.
Wimbledon spreman zabraniti Medvjedevu i Rusima sudjelovanje, ne bi bilo pravnih posljedica
Foto: EPA

Organizatori Wimbledona ne bi imali iste pravne posljedice i mogućnost tužbe za diskriminaciju ako zabrane Danilu Medvjedevu i ruskim predstavnicima nastup. Naime, pravila daju mnogo više slobode privatnim klubovima, što Wimbledon jest...

Iako su ATP i WTA dopustili igranje na turnirima ruskim i bjeloruskim tenisačima, na Wimbledonu bi mogla vrijediti drukčija pravila. Naime Wimbledon je privatni klub i privatni turnir koji ima autonomiju i može zabraniti sudjelovanje kome god to želi.

Prema britanskom Telegraphu, u klubu razmatraju opciju da zabrane sudjelovanje svakom ruskom i bjeloruskom predstavniku koji se eksplicitno ne odrekne Vladimira Putina i njegove politike, i to bez posljedica tužbi za diskriminaciju.

Naime, iz kluba postoji bojazan da bi slavlje ruskog tenisača, najvjerojatnije Danila Medvjedeva, moglo donijeti rast popularnosti Rusije i Putinovog režima. Premda se turnire i organizacije može tužiti za neosnovano izbacivanje, "All England Club" je ekskluzivan i privatan i može primati koga god želi.

"Klubovi s privatnim članovima imaju više slobode u odlučivanju koga primiti, a koga ne i ne bi bili pod istim zakonima o diskriminaciji kao turniri. Ako vodite teniski turnir, imate slobodu izbacivati igrače zbog krivnje za doping ili namještanje, ali morate pokazati da su te akcije osnovane. U ovom slučaju bi Rusi mogli podnijeti slučaj da im se sprječava zarađivanje kruha i bavljenje poslom bez njihove krivice, ali to ne bi bio slučaj u Wimbledonu", kazao je izvor za Telegraph.

Ipak, Medvjedev možda i sam propusti turnir jer se podvrgnuo operaciji hernije i možda ga neće biti ni na Roland-Garrosu, ali ova odluka, ako se donese, utjecat će na sve ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!