Tenis

Majoli: 'Ove godine format je drugačiji i dosta zahtjevniji, ali smo s ovim imenima među favoritima'

Branimir Korać • četvrtak, 07.04.2022.
Majoli: 'Ove godine format je drugačiji i dosta zahtjevniji, ali smo s ovim imenima među favoritima'
Foto: EPA

Hrvatska ženska teniska reprezentacija u Antalyji će tražiti promociju iz skupine I Billie Jean King Cupa, tri najbolje reprezentacije s ovog turnira prolaze dalje.

Hrvatska je u Antalyji smještena u skupinu sa Švedskom, Austrijom, Bugarskom, Slovenijom i Gruzijom. Iva Majoli može biti zadovoljna sve igračice su se odazvale osim Darije Jurak koja ima zdravstvenih problema.

"Drago mi je da smo svi tu, na žalost nema jedino Darije Jurak. Volim pomlađivati reprezentaciju pa su se Martić, Konjuh i Vekić priključile Petra Marčinko, Tara Wurth i Antonija Ružić. Ove godine format je malo drugačiji i dosta zahtjevniji. Mi smo s ovim imenima među favoritima, ali stvarno treba najozboljnije ući u svaki susret. Zaslužujemo ući u rang više i igrati za svjetsku skupinu", kaže izbornica.

Hrvatska dugo nije bila u ovako jakom sastavu.

"Ovo je najjači tim koji smo imali u puno godina. Puno nam znači dolazak Petre Martić, znamo koliko vrijedi i koliko nam može pomoći njeno iskustvo. Puno je drugačije igrati kada igraš pojedinačno, a drugačije za reprezentaciju. Kao obitelj smo i to će se pokazati u mečevima. Imamo pet cura koje mogu igrati i singl i dubl, možemo dosta mijenjati i tu vidim našu veliku prednost, to drugi nemaju. U dogovoru s curama radit ćemo plan nastupa."

Petre Martić dugo nije bilo u reprezentaciji i napravljen je veliki posao njenim povratkom.

"Petru jako cijenim, a u zadnjih par godina imala je zdravstvenih problema. Imamo dobar odnos, puno smo razgovarale, stalno smo u kontaktu i veliko nam je zadovoljstvo da je s nama i nadam se da će biti još godinama, nadam se i u najvišem rangu."

Oduševljava i Petra Marčinko koja ove godine nema nijedan poraz.

"Teško može bolje, jednostavno nema nijedan poraz. Puno ljudi zaboravlja da je cijela reprezentacija jako mlada, Petra je sa 16 godina osvojila puno toga, Australian Open, dva turnira u Antalyji, ovaj tjedan igra možda i najveći turnir u svojoj karijeri. Uvijek sam govorila da ovo može biti odskočna daska za mlade igračice tako da vjerujem da će i Petri pomoći. Sigurno će dobiti priliku i odigrati neke mečeve, sigurno će joj puno značiti."

Donni Vekić nedostaju mečevi s obzirom da je proteklih mjeseci bila van tenisa zbog ozljeda.

"Iza Donne je težak period, cure se vraćaju, svi znamo da je povratak dug, a rezultati se očekuju odmah, to tako ne ide. Siguran sam da će svima to biti i dobra priprema za zemljanu sezonu. Naše cure kao i dečki ginu kada se igra za reprezentaciju. Vjerujem da će tako biti i ove godine.

Hrvatska je među glavnim favoritima u skupini po prijavljenoj postavi.

"Sve je uvijek otvoreno, znala su se događati iznenađenja, naša Davis Cup reprezentacija je to pokazala. U našoj skupini je Slovenija najopasnija, ali ne smijemo podcijeniti niti ostale i moramo sa sto posto ući u svaki meč."

Petra Martić već je u pripremama za zemljanu sezonu.

"Počela sam trenirati na zemlji, manje-više zdravlje je ok, a zemlja je bila i bit će moja najdraža podloga. Forma ide na bolje, to je definitivno. Vidjela sam se s Ivom već u Rusiji, tada sam počela malo bolje igrati, ali u Indian Wellsu sam dobila 1-2 teška meča i krenulo mi je na ruku."

Povratak u reprezentaciju vidi kao lijepo iskustvo.

"Dugi niz godina nisam igrala zbog brojnih razloga. Ovo će za mene biti osvježavajuće iskustvo. Igrati za reprezentaciju je drugačiji osjećaj, više je timski, veselim se drugačijoj atmosferi definitivno. Zasigurno je ovo najjača reprezentacija dosad, brojke to govore. Grupe su teške, igra se puno mečeva, intenzitet je velik, ali dobro je da se možemo osloniti na više igračica. Imamo super šansu za proći dalje."

Donna Vekić također s nestrpljenjem očekuje novo okupljanje reprezentacije.

"Veselim se da smo svi na okupu. Iza mene je težak period oporavka, ali bez boli sam i zadnjih par tjedana sam opet u procesu treninga, veselim se mečevima. Mislim da kada igraš za reprezentaciju uvijek imaš nivo više motivacije. Uvijek dajemo 200 posto od sebe jer ne igraš samo za sebe nego i za državu pa želiš pobjedu još jače. Drago mi je da smo svi na okupu i dat ćemo sve od sene."

Najveće uzbuđenje vlada kod mlade Tare Würth.

"Hvala na pozivu, vidim ovaj tjedan kao veliko iskustvo, sve cure su tu i bit će odličnih mečeva. Mislim da ćemo sve dati sve od sebe."

FOTO: EPA/JOHN G MABANGLO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!