Nogomet

Kijevski Dynamo prva ukrajinska momčad s odigranom službenom utakmicom od početka invazije

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 07.04.2022.
Kijevski Dynamo prva ukrajinska momčad s odigranom službenom utakmicom od početka invazije
Foto: Dejan Popek

Mlada ekipa kijevskog Dynama postala je prva ukrajinska momčad koja je odigrala utakmicu nakon početka ruske invazije na tu zemlju.

U susretu osmine finala juniorske Lige prvaka Dynamo je u Bukureštu ugostio Sporting iz Lisabona i izgubio s 1:2.

Dynamovi igrači su na travnjak izašli ogrnuti ukrajinskim zastavama, a plavo-žuta boja mogla se vidjeti i na tribinama stadiona Giulesti u Bukureštu.

Uoči početka susreta minutom šutnje odana je počast žrtvama ruskog napada na Ukrajinu koji traje 42 dana.

Dinamova mlada ekipa bila je jedina ukrajinska momčad koja je ostala u UEFA-inim natjecanjima ove sezone, ali je u četvrtak izgubila s 1:2. Diogo Cabral (2, 28) je zabio oba gola za Sporting, a nadu Dynamu vratio je veznjak Volodimir Brazko realiziravši jedanaesterac u 49. minuti. Sporting je ipak zadržao vodstvo do kraja i u četvrtinalu će igrati protiv gradskog suparnika Benfice.

Bolji iz portugalskog okršaja u polufinalu juniorske LP igrat će protiv Juventusa, a u drugom polufinalu snage će odmjeriti Atletico Madrid i RB Salzburg.

Utakmica se prvotno trebala igrati u Kijevu 2. ožujka, ali Sporting nije bio voljan putovati u zemlju, pozivajući se na enormno nagomilavanje ruskih vojnika na granici. UEFA je inzistirala da se utakmica igra u Kijevu, pa je datum pomaknula na 9. ožujka, kada je već počela ruska invazija.

Trener Dynamove prve momčadi Mircea Lucescu organizirao je odlazak svojih igrača u Bukurešt i nastavak treninga, a vlasnik Steaue Gigi Becali pomogao im je oko smještaja i objekata za trening.

Prva momčad kijevskog sastava će u nadolazećim mjesecima u sklopu kontinentalne turneje za prikupljanje sredstava odigrati niz prijateljskih utakmica protiv vodećih europskih klubova.

"Zahvaljujući potpori vodstva naše zemlje, Dynamo će sudjelovati u međunarodnoj dobrotvornoj misiji, nizu prijateljskih utakmica s vrhunskim klubovima u Europi," stoji u službenom priopćenju kluba.

"Sve ove utakmice održat će se pod sloganom - Utakmica za mir! Zaustavimo rat! Svrha ovih utakmica je informiranje međunarodne zajednice o strašnom ratu u Ukrajini i prikupljanje sredstava za potporu Ukrajincima koji su stradali u ratu s ruskim agresorom. Sve Dynamove prijateljske utakmice bit će prikazane na ukrajinskim i europskim TV kanalima. U projekt će biti uključeni i brojni ukrajinski umjetnici koji podržavaju dobrotvornu misiju našeg kluba," navodi se.

Nogomet je u Ukrajini stao otkako je počela ruska invazija, a ukrajinska reprezentacija će svoju utakmicu u dodatnim kvalifikacijama za SP 2022. protiv Škotske igrati u lipnju.

Pobjednik te utakmice igrat će protiv Walesa za plasman na Scjetsko prvenstvo i mjesto u skupini B gdje su već Engleska, Iran i SAD.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!