Automoto

Leclerc najbrži u kvalifikacijama u Australiji, Verstappen odmah uz njega

HINA, Mihaela Bradovski • subota, 09.04.2022.
Leclerc najbrži u kvalifikacijama u Australiji, Verstappen odmah uz njega
Foto: EPA

Ferrarijev pilot Monegažanin Charles Leclerc izborio je najbolju startnu poziciju uoči nedjeljne velike Nagrade Australije na stazi Albert Park u Melbourneu.

Leclerc je ostvario najbolje vrijeme kvalifikacija pobijedivši aktualnog svjetskog prvaka Nizozemca Maxa Verstappena u Red Bullu za 0.28 sekundi. Treći je bio Meksikanac Sergio Perez u Red Bullu (+0.372), a iz drugog reda će startati i četvrtoplasirani Britanac Lando Norris u McLarenu (+0.835).

Bivši svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu bio je peti (+0.957), a pored njega će startati drugi vozač Mercedesa Britanac George Russell (+1.065).

"Ovaj smo vikend stvarno naporno radili. Osjećam se sjajno i jako sam sretan što sam izborio prvu startnu poziciju," kazao je Leclerc koji je izbrio 11. "pole position" u karijeri, te prvi za Ferrari u Australiji od 2007. i Kimija Raikkonena.

Za razliku od njega aktualni svjetski prvak nije bio zadovoljan.

"Nije dobro, nisam se baš osjećao dobro u bolidu, cijeli vikend. Naravno, drugo mjesto je ipak dobar rezultat. Međutim, kao tim želimo više," dodao je Verstappen.

Kvalifikacije je obilježio sudar Kanađanina Lancea Strolla (Aston Martin) i Nicholasa Latifija, te izlijetanje Španjolca Fernanda Alonsa (Alpine-Renault).

Nakon što su se oba Aston Martina sudarila na posljednjem treningu ranije u subotu, muke momčadi su se nastavile jer se Stroll sudario s Latifijem u prvoj fazi kvalifikacija, a nakon sudara niti jedan vozač nije mogao nastaviti kvalifikacije zbog štete na bolidu.

Do sudara je došlo nakon što je Latifi pustio Strolla da ga prođe, ali ga je potom pokušao obići s desne strane, a baš u tom trenutku je Stroll skrenuo i udario u Latifija. Stroll je bio bijesan nakon udesa, a Latifi ga je okrivio za nesreću.

Nijemac Sebastian Vettel, koji će prvi put ove sezone nastupiti nakon zaraze koronavirusom, također je imao velikih problema. On je već na treningu teško oštetio lijevi ovjes svog Aston Martina i mehaničari su jedva zakrpali bolid do početka kvalifikacija i na koncu je osvojio samo 17. mjesto.

Nakon dvije utrke sezone, Leclerc vodi sa 45 bodova, 12 više od momčadskog kolege Carlosa Sainza koji je danas bio skroman deveti. Verstappen je treći u ukupnom poretku svjetskog prvenstva sa 20 bodova zaostatka.

REZULTATI:
1. Charles Leclerc (MC/Ferrari) 1:17,868
2. Max Verstappen (Niz/Red Bull) +0.286 sek
3. Sergio Perez (Mek/Red Bull) +0.372
4. Lando Norris (VB/McLaren) +0.835
5. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) +0.957
6. George Russell (VB/Mercedes) +1.065
7. Daniel Ricciardo (Aus/McLaren) +1.164
8. Esteban Ocon (Fra/Alpine) +1.193
9. Carlos Sainz jr. (Špa/Ferrari) +1.540
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine) ....

FOTO: EPA/SIMON BAKER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!