Automoto

Leclerc izdominirao u Australiji, Verstappen i Sainz odustali

Matej Kačan • nedjelja, 10.04.2022.
Leclerc izdominirao u Australiji, Verstappen i Sainz odustali
Foto: EPA

Ferrarijev Charles Leclerc nastavlja biti najbrži i najkonstantniji vozač u novoj sezoni Formule 1. Leclerc je pobjedom na VN Australije ostvario drugu pobjedu sezone uz jedno drugo mjesto...

Samo jedan od najbrže trojke u ovoj sezoni Formule 1 završio je VN Australije u Melbourneu, a to je bio glavni favorit za titulu, Charles Leclerc u Ferrariju koji je vodio od početka do kraja i pobjedom je povećao prednost na vrhu, a iza njega ostali su Sergio Perez i George Russell.

Najveće priče ove utrke koja se vozila u rano jutro po europskom vremenu definitivno su novi problemi s Red Bullovim bolidom i odustajanje Maxa Verstappena, kao i peh za Carlosa Sainza u ranoj fazi.

Na startu nije bilo većih promjena, a najveći gubitnik bio je Sergio Perez koji je pao za nekoliko mjesta u prvom dijelu utrke, najviše u korist Lewisa Hamiltona koji se na startu popeo na treće mjesto.

No, karte se prvi put miješaju u trećem krugu kad je Carlos Sainz završio u šljunku kraj staze i morao je odustati, a na stazu izlazi sigurnosni automobil dok se bolid nije uklonio.

Pri restartu je Perez vratio poziciju od Hamiltona, a nakon prve promjene guma imamo novi incident na stazi kad je Sebastian Vettel završio u zidu u 24. krugu, a nakon sigurnosnog automobil od tri kruga Verstappen se maksimalno približio Leclercu na vrhu.

No, Ferrari je ovaj put bio mnogo brži, Red Bullovi bolidi bili su za nijansu sporiji pa je Perez vodio svoje bitke s Hamiltonom, Georgeom Russellom i sjajnim Fernandom Alonsom za treće mjesto.

Sve ih je pretekao, a onda u 39. krugu novi veliki ph za Red Bull. Po drugi put u tri utrke Verstappen je morao odustati, opet mu se zapalio motor i Nizozemac je ostao na svojih 25 bodova. To je pomaklo Pereza na drugo mjesto, a Russella na treće.

Očekivala se utrka Mercedesa za podij, ali Russell je ostao ispred Hamiltona za svoj drugi podij karijere i u prvih pet više nije bilo većih promjena. Najveće su se borbe vodile za bodove gdje su Bottas, Gasly i pomalo šokantno Alex Albon u Williamsu stigli do bodova.

Leclerc na vrhu nije imao uzbudljivu utrku, uzeo je i bod za najbrži krug, a u opasnosti je bio samo jednom kod drugog restarta. Sjajni Ferrarijev vozač drugom je pobjedom sezone uz jedno drugo mjesto samo povećao prednost na vrhu s obzirom na to da su dva najveća konkurenta ispala.

FOTO: EPA/SIMON BAKER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!