Ostali sportovi

U Poreču održane tri velike završnice državnih prvenstava u školskom sportu

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 11.04.2022.
U Poreču održane tri velike završnice državnih prvenstava u školskom sportu

Hrvatski školski sportski savez od 25. ožujka do 7. travnja godine održava tri velika Državna prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u Plavoj laguni u Poreču. Uz podršku Ministarstva turizma i sporta, školski sport u samo dva tjedna okuplja preko 3.400 djece osnovnih i srednjih škola na natjecanjima u rukometu, futsalu i košarci...

Nakon gotovo dvije godine bez održavanja natjecanja, školarci iz svih županija Republike Hrvatske imali su priliku putovati u Poreč na tri najveća natjecanja u školskom sportu – Završnice državnih prvenstava u rukometu, futsalu i košarci. Ova su natjecanja bila najbolji dokaz povratka sporta u škole i dječje živote te nam pokazala da je interes, ali i talent naših mladih sportaša, veći nego ikad.

Natjecanja su organizirana kroz dva tjedna u Poreču u pet istarskih dvorana kroz dvodnevne turnire za osnovnoškolce i srednjoškolce u tri sporta: rukomet, futsal i košarka. "Neopisiv osjećaj je bio ponovno putovati i natjecati se – ma i sam proces pripreme za državno, treninzi, druženja, nedostajalo nam je to. Svima koji su ovdje zaista mnogo znači da smo mogli sudjelovati i pokazati koliko talenta i snage ima školski sport u Hrvatskoj", rekao je košarkaš Ante iz Zadra, jedan od novih državnih prvaka RH.

Ministarstvo turizma i sporta pokrovitelj je ovih natjecanja te organizaciju prvenstava povjerava Hrvatskom školskom sportskom savezu koji priprema i provodi natjecanja u 14 sportova tijekom cijele školske godine.

Osim natjecanja, Hrvatski školski sportski savez aktivno provodi i edukativne sportske projekte, neke čak i tijekom prvenstva, poput Fair play kartona s Hrvatskim fair play odborom i Igram, pišem, lajkam, projektom sportskog novinarstva.

Ravnatelj Uprave za sport, dr. sc. Krešimir Šamija, posjetio je Državno prvenstvo u futsalu te sportskim učenicima novinarima rekao: "Školska dob je ona u kojoj ljudi trebaju steći zdrave i kvalitetne navike. Ako djeca u osnovnoj ili srednjoj školi ne shvate koliko je bitno rekreirati se i uživati u sportu, teško da će to uspjeti kasnije u životu. Ministarstvo kontinuirano financira natjecanja i projekte HŠSS- a. Svake godine Savez podupiremo sa sve više sredstava jer nudi sve kvalitetnije i bolje programe."

Još natjecanja očekuje školarce u svibnju i lipnju, počevši sa stolnim tenisom, odbojkom i atletikom gdje ćemo nastaviti upoznavati nove generacije vrhunskih sportaša.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!