Tenis

Svitolina: 'Nismo za potpunu zabranu nastupa Rusima i Bjelorusima, ali moraju se izjasniti uz koga su'

Mihaela Bradovski • četvrtak, 21.04.2022.
Svitolina: 'Nismo za potpunu zabranu nastupa Rusima i Bjelorusima, ali moraju se izjasniti uz koga su'
Foto: EPA

Najbolja ukrajinska tenisačica Elina Svitolina oglasila se oko zabrane nastupa na Wimbledonu ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama. Smatra da se treba dopustiti nastup onima koji se javno izjasne protiv ruskog rata u Ukrajini...

Elina Svitolina javno traži od ruskih i bjeloruskih tenisača i tenisačica da se izkjasne oko rata u Ukrajini. Ukrajinska tenisačica postavila im je tri puitanja na koja traži odgovore.

1. Podržavate li rusku i bjelorusku invaziju na teritoriju Ukrajine i samim time rat koji se vodi?

2. Podržavate li vojne aktivnosti Rusije i Bjelorusije u Ukrajini?

3. Podržavate li Putinov i Lukašenkov režim?

"Mi nismo protiv tenisača i tenisačica nego protiv vlasti i u svom priopćenju i tražimo da se progovori o tome. Neka kažu što misle o svojoj vlasti i o onome što se događa u Ukrajini. Dijelimo teren i sve ostalo, ali još uvijek ne znamo što oni misle o tome. Mislim da ruski sportaši moraju progovoriti i izabrati stranu."

"Nisu nam osobno prišli i pitali kakva je situacija s našim obiteljima i jesmo li mi dobro. Uopće ne govore o tome podržavaju li svoju vlast ili ne. Vidimo ih praktički svaki tjedan i sve je to vrlo tužno."

Svitolina nije planirala tražiti od organizatora Roland-Garrosa i US Opena zabranu nastupa za ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice te smatra da se treba dozvoliti nastup onima koji su protiv rata u Ukrajini.

"Nije nam to u planu. Ne želimo da im se potpuno zabrani nastup nego želimo da progovore jesu li uz cijeli svijet ili su uz Ruse i rusku vlast. Ako nisu za ovu vlast i protiv su rata u Ukrajini, onda bi bilo fer dopustiti im nastup."

Samo u Top 50 u muškoj i ženskoj konkurenciji je niz ruskih i bjeloruskih tenisača i tenisačica koji tako neće moći nastupiti na Wimbledonu. To su Arina Sabalenka, Anastasia Pavljučenkova, Viktoria Azarenka, Daria Kasatkina, Veronika Kudermetova, Ljudmila Samsonova, Ekaterina Aleksandrova, Aliaksandra Sasnovič kod tenisačica te kod tenisača Danil Medvjedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Aslan Karacev i Ilja Ivaška.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!