Ostali sportovi

Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke održat će se ovog vikenda u Sinju

Sportnet, Branimir Korać • petak, 22.04.2022.
Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke održat će se ovog vikenda u Sinju

Sinjsko gradsko kino, u subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja ove godine godine bit će poprište nesvakidašnjeg sportskog događaja. Naime, petu godinu zaredom u Sinju se održava prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke za osobe sa i bez invaliditeta, inače 13. prvenstvo RH od osnutka Saveza.

Prvenstvo RH je natjecanje najviše razine na kojoj ove godine nastupa rekordan broj najboljih obarača iz dvadesetak hrvatskih klubova. Glavni organizator potpredsjednik Europskog, predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke i član Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Aleksandar Jakovac, naglašava:

"Prvenstvo Hrvatske 2022. organizirano je po najvišim svjetskim standardima. I ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo testirat će se sportašice i sportaši na korištenje nedopuštenih sredstava u sportu te smo, kao i prošle godine, ugostili međunarodne suce najviše razine, a koji će dijeliti pravdu kako bi prvenstvo prošlo u najboljem redu te kako bi pobijedili najbolji i isključivo čisti sportaši. U proteklih pet godina Sinj se nametnuo kao idealan Grad domaćin ovog viteškog sporta te je gostoprimstvo Sinjana iznad svih očekivanja", ističe Jakovac te dodaje kako je posjet publike i ove godine moguć i to uz slobodan ulaz.

Prvenstvo Hrvatske 2022 će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku po sljedećim kategorijama:

1. Osobe s invaliditetom – sjedeće/stojeće (M/Ž)
2. Juniori (16 godina) OPEN
3. Juniori (18 godina) – 75, +75kg
4. Žene –80kg
5. Početnici – 85, 85+kg (natjecatelji koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima)
6. Seniori -75kg, 85kg, 95kg, 105kg i +105kg
7. Open lijeva (8 najboljih iz svih težinskih kategorija)

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine te je iste godine pristupio te postao punopravni član Europskog i svjetskog Armwrestling saveza. Od 2018. godine isti je punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora te od 2019. godine punopravni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Od natjecatelja koji će nastupiti, izdvojili bismo trenutno najspremnije:

PARAOBARANJE RUKE

Luka Drokan (25 godina, 75 kg) – Zagreb, Hrvatska

Aktualni seniorski europski prvak (EP Litva, lijeva i desna ruka) i svjetski prvak (SP Rumunjska, lijeva ruka) za natjecatelje s invaliditetom, višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. Najbolji sportaš Hrvatske u neparaolimpijskim sportovima 2021. godine. Vrhunski sportaš I kategorije.

Domagoj Cvitković (37 godina, 96 kg) – Ivankovo, Hrvatska

Aktualni seniorski europski viceprvak na obje ruke (EP Litva) za natjecatelje u kolicima. Višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. Osvajač Svjetskog kupa 2021. godine (SK Mađarska). Vrhunski sportaš II kategorije.

OBARANJE RUKE

Andrija Šimić (27 godina, 117 kg) – Lički Osik, Hrvatska

Višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. Osvajač srebrne seniorske medalje na europskom prvenstvu 2021. godine u Litvi. Vrhunski sportaš II kategorije.

Rino Mašić (17 godina, 105 kg) – Gospić, Hrvatska

Aktualni juniorski europski i svjetski prvak na obje ruke (EP Litva 2021), seniorski svjetski viceprvak na desnu ruku (SP Rumunjska 2021), višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. Najbolji mladi sportaš Grada Gospića i Ličko-senjske županije 2021. godine. S tek navršenih 17 godina već je najtrofejniji obarač ruke kojeg je Hrvatska ikada imala. Vrhhunski sportaš I kategorije.

ITINERER NATJECANJA

SUBOTA

13:00 – 16:00 sati – kvalifikacije i finala LIJEVE RUKE svih kategorija.
18:00 – 18:45 sati – svečano otvorenje i VIP završnica apsolutne kategorije LIJEVE RUKE (top 8 natjecatelja pobjednika svih težinskih kategorija).

NEDJELJA

13:00 – 16:30 sati – kvalifikacije i finala DESNE RUKE svih kategorija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!