Ostali sportovi

Hrvatski košarkaši u kolicima pobjednici turnira Bljesak 2022.

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 25.04.2022.
Hrvatski košarkaši u kolicima pobjednici turnira Bljesak 2022.

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima pobjednik je tradicionalnog 22. izdanja međunarodnog turnira Bljesak 2022, što je u nedjelju završen u Slavonskom Brodu.

U finalu turnira izabranici izbornika Siniše Kuharića pobijedili su momčad Brod 1 rezultatom 62:30 (13:10, 21:8, 16:8, 12:4). Treće mjesto osvojila je momčad Una-Sana iz Bihaća, koja je u "malom finalu" pobijedila ekipu Brod 2 rezultatom 76:54.

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima na turniru je nastupila u sklopu priprema za nastup na Europskom prvenstvu B i C divizije u Sarajevu od 12. do 24. lipnja, a prvo okupljanje reprezentacije u pripremnom ciklusu odlično je poslužilo izborniku Siniši Kuhariću da stekne uvid u trenutačne mogućnosti reprezentativaca.

Na putu do finala Hrvatska je u subotu pobijedila Unu-Sanu sa 71:57 i Zmaj iz Gradačca sa 72:53, a u obje utakmice najbolji hrvatski pojedinac na parketu bio je Admir Demirović, koji je proglašen i najkorisnijim igračem turnira.

"Prvo mjesto je manje bitno, bitno je da smo imali dvije jake utakmice, odnosno da su u finalu malo više prostora dobili igrači koji su prvoga dana malo manje igrali. Dobili smo uvid u, prije svega, naše greške, ponajviše obrambene. Sve što je bilo očekivano od ovog turnira uspjeli smo realizirati. Mislim da su pripreme za Europsko prvenstvo u Sarajevu započele uspješno, momčad je karakterna, dobra je kemija, na nama je samo da to zadržimo i pojačamo kroz pripreme", rekao je izbornik Siniša Kuharić.

Najbolji strijelac turnira bio je Ramo Rekanović (Una-Sana) sa 102 koša. Na turniru su nastupale ekipe Brod 1 i Brod 2, Una-Sana (Bihać), Zmaj (Gradačac), Pecs (Pečuh) i Hrvatska.

Turnir Bljesak održava se već 22. godine u čast vojno-redarstvene akcije, a ove godine označio je početak priprema za nastup na Europskom prvenstvu.

Hrvatski košarkaši u kolicima imaju velike ambicije, plasman u elitni razred europske košarke u kolicima pritajena je želja i Hrvatskog saveza košarke u kolicima, i stručnog stožera i reprezentativaca.

"Planove imamo velike, pokušat ćemo izboriti mjesto u deset najboljih reprezentacija u Europi, želja nam je da kontinuirane uspjehe iz prijašnjih godina okrunimo naslovom europskog prvaka", rekao je Damjan Liska, tajnik Hrvatskog saveza košarke u kolicima, ali i jedan od hrvatskih košarkaških reprezentativaca.

Izbornik Siniša Kuharić na prvo okupljanje pozvao je Ademira Demirovića (PDM Treviso), Antu Štimca (KKI Vrbas), Luku Bastalića (KKI Zagreb), Damjana Lissku (KKI Zagreb), Karla Adrića (KKI Zagreb), Ivicu Žagara (KKOI Zadar), Matu Perinovića (KKOI Zadar), Dina Sinovčića (KKI Split), Stipana Pešića (KKI Split), Nikolu Bistrovića (KKI Varaždin), Dina Brozana (KKOI Kostrena) i Dejana Nišandžića (KKOI Kostrena), na popisu reprezentativaca za okupljanje u Slavonskom Brodu bio je i Marko Mravak (KKI Split), koji je ipak bio spriječen doći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!