Ostali sportovi

Odbojkašice i odbojkaši Mladosti i Kaštela kreću sa svojim finalnim serijama

Sportnet • utorak, 26.04.2022.
Odbojkašice i odbojkaši Mladosti i Kaštela kreću sa svojim finalnim serijama

Ovoga vikenda kreće finalna serija Superlige za prvake Hrvatske u muškoj i ženskoj konkurenciji koja se igra na dvije pobjede. I odbojkašice i odbojkaši u finalu imaju momčadi Mladosti i Kaštela...

U subotu najprije startaju odbojkaši, prvom finalnom utakmicom u Domu odbojke od 18 sati u kojoj se sastaju domaćin Mladost i Ribola Kaštela. Sutradan, u nedjelju u isto vrijeme i na istom mjestu svoju će utakmicu odigrati odbojkašice Mladosti i Marine Kaštela. Dakle biti će to zagrebačko-kaštelansko finale u obje konkurencije.

Prethodno su u polufinalu Mladostaši pobijedili Kitro Varaždin s 2-0 u seriji, a Ribola Kaštela možda i neočekivano s 2-1 favoriziranu Mursu Osijek. Kod odbojkašica sve je bilo gotovo u dvije utakmice, Mladostašice su nadigrale Vukovarke, a Kaštelanke zagrebački Dinamo.

Trener Mladosti Radovan Gačič pred prvu utakmicu protiv Kaštelana kaže:

"Za neke je ulazak u finale Kaštelana iznenađenje, no za mene, kako je serija išla i nije. Pokazali su se Kaštelani kvalitetnijima, pa i prvi susret koji su Osječani dobili doma s 3:0 završili su svi na 22 poena, a i kada pogledamo kako su išli poeni i koliko su Kaštelani napravili nepotrebnih pogrešaka, vidimo da to nije slučajno. Već u drugoj utakmici u Kaštelima su Osječani odigrali slabije, pogotovo oba primača-pucača, no također stoji da su imali i dvije meč lopte koje nisu iskoristili. U trećoj pak u Osijeku domaći su još malo pali, a gosti ostali na visokom nivou, ili se čak još malo i digli i pobjeda je na kraju zaslužena."

U finalu nema iznenađenja, tako niti Gačiča nije poremetio možda i neplanirani suparnik:

"Ne, mi smo se do do te treće utakmice ionako bavili sami sobom. Znamo suparnika dobro, igrali smo već s njima i tu nema iznenađenja. Kažem, mi se više bavimo sobom da pojačamo agresivnost, preciznost, da manje griješimo. Siguran sam da sve ovisi o nama, da ukoliko mi pokažemo naše normalne partije pobjeđujemo u finalu, bez obzira tko stajao s druge strane, Osječani ili Kaštelani. Ok, možda je nešto teže igrati u Kaštelima zbog atmosfere tamo, iako niti to više nije toliko izraženo jer i u Osijeku je odlična bila atmosfera u našim međusobnim ogledima. Radujemo se toj finalnoj seriji i pojačanoj tenziji pred utakmice, a naša je želja sve riješiti u dva susreta jer svako odugovlačenje serije sa sobom nosi i rizik možebitnih ozljeda koje onda mogu i te kako poremetiti odnos snaga."

Iskusni stručnjak na kaštelanskoj klupi, Ivan Rančić, bivši hrvatski izbornik, uoči dolaska u Dom odbojke na prvi finalni susret ističe:

"Iako smo pomalo umorni od ove serije u tri susreta i dva putovanja od po 9 sati u Osijek što ostavlja traga, to je ipak slatki umor. Osječani su nas možda malo i podcijenili, no mi smo u ovom play offu izvukli iz sebe maksimum koji nismo uspijevali do tada u regularnom dijelu. Tu su nam jako pomogli naši juniori koji su u određenim trenucima zamijenili igrače prve postave a da rezultat nije trpio, čak naprotiv."

Posljednji put su finale ove dvije momčadi igrale 2019. godine, kada su Mladostaši slavili u seriji 3-1. Godinu potom zbog Covida 19 nije bilo play offa, a lani su se u finalu sastali Mursa Osijek i Mladost.

"Igrali smo finale tada na tri dobivene utakmice, ovo će nam biti prvi puta na dvije dobivene. Ali nema veze, veselimo se jako tim utakmicama, svi smo spremni, unatoč nekim sitnijim ozljedama i jedva čekamo da počne. Igrači su promijenili gard što čekam cijelu sezonu i sada samo želimo uživati u finalu."

U prvoj utakmici finala odbojkašica Mladost s oprezom dočekuje Marinu Kaštela, ekipu koja im je ove sezone preotela Kup Hrvatske Snježane Ušić. Stoga trener Zagrepčanki Branislav Franić pred prvu utakmicu kaže:

"Susret protiv Kaštelanki bio je moj prvi na klupi Mladosti ove sezone, no odradili smo to glatko s 3:0. Poznajem suparnice, znamo da se radi o vrlo neugodnoj ekipi koja ima borbeni stav, koje su već osvojile jedan trofej u ovoj sezoni i imaju samopouzdanje. Mislim da će one baš zbog tog poraza biti još i motiviranije. Zato ću tražiti maksimalnu ozbiljnost u finalnoj seriji, bez opuštanja jer mislim da u finalu i nema izrazitog favorita. Imamo nekih problema s ozljedama u sastavu, ali vjerujem da će se to uspjeti sanirati do nedjelje."

S druge strane, Milorad Krunić, trener Marine Kaštela također muku muči s ozljedama u ekipi:

"Imamo toliko puno ozlijeđenih da i ne znam hoćemo li uopće doći u punom sastavu u Dom odbojke. No, to ne znači i da ćemo se unaprijed predati. Lani smo s neiskusnijom i nižom ekipom izvukli 'majstoricu' s njima, tako da i sada idemo ambiciozno u ovo finale. Ovo će biti peta naša međusobna utakmica u sezoni, a rekao bih da su oni dobili one, uvjetno rečeno 'nebitnije', a mi jednu ali važnu, u Kupu."

I kada je već kod statistike kojoj Krunić pridaje veliku važnost, rekao je i ovo:

"Otkako sam u trener Kaštelima, od 2013. godine, dakle punih devet godina, Mladost je izgubila u domaćem prvenstvu 23 susreta, od kojih 17 baš od Marine Kaštela, a tek 6 od ostalih ekipa. Mi se uvijek nadamo, a ta nada i naša dobra priprema često urode i plodom. U tih devet godina osvojili smo dva Superkupa, dva Kupa Hrvatske i jedno Prvenstvo, pet trofeja što nije mala stvar. Mi se nikada ne predajemo i uvijek nešto 'čvaknemo', jer jedino se tako može igrati protiv Mladosti, sa željom za pobjedom, a ne doći na izlet u Dom odbojke."

Finalne će utakmice biti prenošene i na SPTV, a drugi su susreti na rasporedu u srijedu (muški) i četvrtak (žene). U subotu se igra i prva kvalifikacijska utakmica za popunu Superlige. U Splitu se u 19.30 sati sastaju pretposljednja ekipa Superlige Split te drugoplasirana ekipa Prve lige Don Bosco iz Zagreba. Druga se utakmica igra u subotu 30. travnja u Zagrebu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!