Ostali sportovi

Ukrajinske odbojkašice doputovale u Hrvatsku na jednomjesečne pripreme

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 26.04.2022.
Ukrajinske odbojkašice doputovale u Hrvatsku na jednomjesečne pripreme

Šesnaest odbojkaških reprezentativki Ukrajine te šest članova stručnog stožera sletjelo je u Zagreb...

Hrvatski odbojkaški savez pozvao je ukrajinsku reprezentaciju da boravi i priprema se u Nedelišću. Po slijetanju u Zagreb reprezentativke su bile vidno potresene, neke od njih su izgubile sve.

"Po preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora, Hrvatski olimpijski odbor zajedno sa nacionalnim savezom se uključio u ovakve aktivnosti. Pomažemo da se ukrajinski sport održi. Da njihovi vrhunski sportaši nastave sa svojim natjecanjima, a za to su im potrebne pripreme. Ovo je jedan od načina na koji mi pomažemo da nastave normalne sportske aktivnosti, koliko se može reći da je to normalno. Mi ćemo im izaći u susret, ne samo njima nego i svima ostalima kojima je potrebno. Kod nas je već više ekipa, nekoliko stotina sportaša te im nastojimo na neki način pomoći kako bi mogli nastupati na međunarodnoj sceni", izjavio je Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a.

Ratne strahote koje se svakodnevno događaju u njihovo zemlji ne dozvoljavaju im nastavak sportske karijere, pa će im boravak u Hrvatskoj barem malo olakšati teške životne okolnosti.

"Svima je poznato da je trenutna situacija užasna za Ukrajinu, kao i za ukrajinski sport. S pripremama smo krenuli prije dva tjedna u Bugarskoj. Započeli smo pripreme u Bugarskoj, a sada smo još uvijek ovdje zbog našeg prijatelja iz Hrvatske odbojkaške federacije, te nam je njihova podrška od velike važnosti. Također, ima veliko značenje i za ukrajinsku odbojkašku reprezentaciju. Jedino što mogu reći je veliko hvala na ovoj podršci. Tijekom prve polovice ljeta igramo Zlatnu ligu, a u drugoj polovici ljeta igramo kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Tamo smo do 22. svibnja, a zatim idemo u Rumunjsku gdje ćemo igrati svoje prve utakmice", izjavio je izbornik Ivan Petkov.

Reprezentaciju Ukrajine u zračnoj su luci dočekali direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza Valentina Bifflin, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač te stručni tajnik HOS-a Frane Žanić.

"Prije svega bih izrazila naše veliko zadovoljstvo što su se u ovim teškim trenucima naše kolege iz Ukrajine obratile nama za pomoć. Nije bilo tako davno da smo i sami bili u ovakvoj situaciji, da je za vrijeme Domovinskog rata bilo teško smjestiti naše reprezentacije, omogućiti im normalne pripreme. Zato je naša velika želja za pomoći tim jača i veća. Često se u ovako teškoj situaciji ljudi koji su u potrebi ustručavaju tražiti pomoć i zato nam je baš drago da su nam se obratili. Neizmjerno smo zahvalni Hrvatskom olimpijskom odboru što je omogućio Hrvatskom odbojkaškom savezu ovako lijepu sportsku gestu što nam je pomogao u ovoj inicijativi. Odbojkašice nam danas dolaze i presretni smo što im možemo pružiti sigurno okruženje i utočište s jedne strane, s druge strane vrhunske uvjete za sportsku pripremu, za intenzivnu sezonu koja je pred njima. Odbojkašice seniorke ostaju mjesec dana u Hrvatskoj uz smještaj i dvoranu za pripreme. Zasigurno će zaigrati koju prijateljsku utakmicu s našom reprezentacijom koja će u isto vrijeme biti na pripremama. Osim ženske reprezentacije kroz mjesec dana nam u goste dolazi i muška seniorska odbojkaška reprezentacija koja će zajedno s našim seniorima igrati utakmice Zlatne lige", izjavila je direktorica HOS-a Valentina Bifflin.

Izravno iz zračne luke reprezentacija Ukrajine je otputovala u Nedelišće gdje ih domaćini očekuju u kasnim večernjim satima.

"Ja sam iz Luhanska. Situcija je teška jer je tamo rat osam godina. Sada situacija nije bolja. Situcija je loša u cijeloj Ukrajini. Ne znam ništa o Hrvatskoj. Znam samo žensku nacionalnu ekipu. U teškoj smo situaciji. Teško je koncentrirati se na igru, ali to je samo još jedno iskustvo koje ćemo imati. Sada imamo nacionalnu ekipu i nakon mjesec dana i dalje ne znamo što će se dogoditi. Možda bude bolje i nadamo se bez ratova. Ne znamo što će se dogoditi sutra i hoćemo li otići kući ili ne", izjavila je Oleksandra Bytsenko, kapetanica reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!