Ostali sportovi

Andrej Gaćina novi je ambasador školskog sporta: 'Najbitnije je ne odustajati'

Sportnet • nedjelja, 01.05.2022.
Andrej Gaćina novi je ambasador školskog sporta: 'Najbitnije je ne odustajati'

Andrej Gaćina jedan je od najpoznatijih hrvatskih stolnotenisača te član hrvatske stolnoteniske reprezentacije. Trenutno se nalazi na 33. mjestu na ljestvici ITTF World rankinga te je najbolje plasirani stolnotenisač iz Hrvatske, a postao je ambasador HŠSS-a...

Osim nedavnog uspjeha na Star Contenderu u Dohi na kojem je osvojio prvo mjesto, stolnoteniski reprezentativac postao je novi ambasador Hrvatskog školskog sportskog saveza. Kakvi su bili njegovi početci, dojmove iz Dohe i što misli o svom ambasadorstvu i školskom sportu, saznao je učenik novinar HŠSS-a Lovro Lenac iz projekta "Igram, pišem, lajkam".

Zašto ste se počeli baviti stolnim tenisom? Kakvi su bili prvi koraci u tom sportu?

"Zanimljiva je priča kako sam se počeo baviti stolnim tenisom. Stariji brat i ja smo u Zadru počeli trenirati nogomet. Kako je u to vrijeme bilo ratno stanje u Zadru i Hrvatskoj, naši roditelji su se bojali da smo na otvorenom prostoru, pa su odlučili da se sklonimo negdje gdje je zatvorenije. Blizu nogometnog kluba je bio i stolnoteniski klub pa smo obojica krenuli trenirati stolni tenis. Nakon par godina kad je rat završio, nogometni trener je imao želju da se nastavim baviti nogometom jer me smatrao velikim talentom, ali ja sam u međuvremenu zavolio stolni tenis - i dan danas ga volim i uživam trenirati i igrati mečeve."

Zašto je za Vas važno baviti se sportom? Što biste poručili mladima koji nemaju naviku bavljenja sportom?

"Teško mi je reći razliku između normalnog života i bavljenja sportom jer ja sam zapravo cijeli život u sportu tako da je za to mene normalan život, ali smatram da bavljenje sportom, što je i znanstveno dokazano, poboljšava kognitivne sposobnosti djece, a za nekog to može biti i ispušni ventil na kraju dana ili tjedna. Mladima koji nemaju naviku bavljenja sportom bi poručio da probaju i vide što im se sviđa. Naravno, u sportu je bitno i uživati."

Imate li nekog idola na kojega ste se oduvijek ugledali?

"Kao mali kad sam se tek počeo baviti stolnim tenisom, jako atraktivan mi je bio belgijski stolnotenisač Jean-Michel Saive. Kao početniku on mi je bio idol kojeg sam gledao, imitirao i oponašao."

Što je potrebno da bi netko uspio u stolnom tenisu, ali i u sportu općenito?

"Pa da bi netko uspio u stolnom tenisu, definitivno je potreban talent, ali kao i u svakom sportu; puno rada, truda, odricanja upornosti i odlazaka na treninge pa i onda kad nemaš volje. Jako je bitno biti glavom sto posto u treningu jer, ako se treninzi odrađuju samo da bi se odradili, onda tu neće biti puno uspjeha. Naveo bih i strpljivost kao jednu od važnijih vrlina u sportu jer vrlo često nekakav željeni rezultat ne dolazi unatoč radu i trudu, ali jednog trenutka sigurno će doći i taj dan. Tada vidiš zašto si se toliko dao u taj sport i prolio toliko krvi i znoja da bi ostvario rezultat."

Što mislite, koje su najveće pepreke s kojima se današnji mladi sportaši susreću?

"Puno je drugih aktivnosti koje odvlače pažnju. Prije svega bih naveo mobitel, društvene mreže i igrice na mobitelima. Mislim da tu leži jedan od većih problema zašto se djeca sve manje bave sportom i zašto su sve manje na zraku. Tu roditelji trebaju odigrati veliku ulogu da ih usmjere prema nekakvim sportskim aktivnostima ili nekakvim drugim aktivnostima na otvorenom. Djeca će se bolje razviti i izrasti će u bolje ljude jer sport te stvarno nauči i pobjeđivati i gubiti. Najbitnije je ne odustajati unatoč porazu i biti maksimalno uporan, a nagrada će stići kad tad."

Preferirate li igrati stoli tenis sam ili u parovima? Zašto?

"Pa i jedno i drugo. Kad si sam, ovisan si sam o sebi. Naravno i o protivniku koji je ili bolji ili lošiji, a možda on jednostavno nema dobar dan. U parovima se uspjeh, ako je uspjeh, može podijeliti s nekim. Mislim da je u parovima još i bitnija taktika nego u pojedinačnom. Bitno je dobro se taktički pripremiti i sprovesti to na stolu."

U ožujku ove godine održan je WTT Star Contender turnir u Dohi na kojem ste osvojili prvo mjesto. Čestitamo vam na tome od srca! Kakvi su dojmovi s tog natjecanja?

"Dojmovi sa Star Contendera su odlični. Nisam se nadao da bih mogao postići takav rezultat. Kad sam pogledao ždrijeb, vidio sam da bih mogao proći prva dva kola. To se i ostvarilo, a kasnije sam išao meč po meč te uspio ostvojiti turnir što nisam očekivao ni u najluđim snovima, ali na kraju se sve odlično poklopilo i prestretan sam tim rezultatom."

Imate li hobi ili aktivnost kojim se volite baviti, a da nije vezan za stolni tenis?

"Pa i nemam nekakvih hobija. Imam jedno dijete, a drugo je na putu, tako da dosta vremena provodim s njim odnosno s njima za nekoliko mjeseci. Kad imam slobodnog vremena ili ga provodim s njima ili odem planinariti na Sljeme."

Što za Vas znači biti ambasador HŠSS-a?

"Velika mi je čast da sam ambasador Hrvatskog školskog sportskog saveza i nadam se da ću svojim porukama i ovim intervjuom uspjeti prenijeti barem malo pozitive i smjernica zašto je bitno baviti se sportom i potaknuti djecu na bavljenje sportom koji će im pružiti mnogo zadovoljstva, poznanstva i prijatelja."

Koja je Vaša poruka za sve mlade sportaše koji sudjeluju u školskim sportskim natjecanjima?

"Htio bih poručiti svim mladim sportašima i sudionicima na državnom prvenstvu da daju sve od sebe, bore se, bodre svoje suigrače i da ne razbijaju glavu rezultatom nego samo sa svojom izvedbom. Najbitnije je da uživaju u svemu tome. Još jednom sretno svima i nadam se da ćete ostvariti željene uspjehe!"

Andrej pozdravlja sve mlade sportaše koji 2. svibnja dolaze u Poreč u sklopu Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u stolnom tenisu u kojem će muške i ženske ekipe osnovnih i srednjih škola tijekom dva dana pokušati osvojiti titulu novih državnih prvaka!

Tijek ove Završnice moći ćete pratiti na društvenim mrežama Hrvatskog školskog sportskog saveza, ali i na prijenosu uživo, gdje ćemo ponovno čuti riječi podrške novog ambasadora - prvaka Andreja Gaćine.

FOTO: HŠSS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!