Ostali sportovi

Bal NFL novaka u Las Vegasu: Defenzivci na vrhu, čovjek koji mijenja pravila nasljednik 'Big Bena'

Sportnet • utorak, 03.05.2022.
Bal NFL novaka u Las Vegasu: Defenzivci na vrhu, čovjek koji mijenja pravila nasljednik 'Big Bena'

Nakon tri dana izbora 261 igrača u svoje nove domove okončan je NFL draft. Predstavljamo vam najzanimljivije izbore, a dajemo i generalan dojam u kojem smjeru je čitava liga birala...

PIŠE: Luka Dadas

Prošlog vikenda Caesars Forum u Las Vegasu ugostio je najperspektivnije mlade talente američkog nogometa. U petak, kasno navečer po istočnom vremenu, povjerenik NFL-a Roger Goodell izašao je na pozornicu kako bi proglasio prvi izbor drafta.

Iza njega je u tri dana svečanosti izabran još 261 igrač. Ovaj draft poseban je po tome da je preuzeo rekord po broju razmjena baš u prvoj večeri showa, njih čak devet.

Obrana osvaja naslove, snaga klade valja

Prvi je na prozivku od strane Jacksonville Jaguarsa pozvan Travon Walker, defenzivac sa sveučilišta Georgia. Jedan od najvećih atleta u ovogodišnjem draftu oprostio se od sveučilišnih dana osvajanjem titule sa svojom Georgijom.

Prva stvar koja plijeni pozornost kod ovakvog tipa igrača definitivno su fizikalije. Walker je 198 centimetara visoki igrač težak 125 kg te je u srednjoškolskim danima igrao košarku uz prosjek od 16 poena i 12 skokova po utakmici. Na kraju je ipak u korist footballa prelomila ponuda Georgije, koja je po reputaciji jedan od Top 5 koledž programa za razvoj mladih football talenata.

Najveće zamjerke oko njegovih izvedbi bili su brojevi pritiska protivničkih quarterbackova. Imao je Walker samo 11 sackova u tri sezone u kojima je bio starter. Walker je igrao na raznim pozicijama obrambenih postava, i ta fleksibilnost je Jaguarse natjerala da pročitaju baš njegovo ime na početku drafta.

Njegov koledž Georgia se može pohvaliti da je u ovom draftu imala čak pet obrambenih igrača izabranih u prvoj rundi, najviše s jednog sveučilišta u povijesti prvih rundi drafta.

Drugi pick bio je skoro formalnost, s obzirom na to da su Detroit Lionsi čekali izbor Jaguarsa kako bi samo pokupili preostalog od dva istaknuta defenzivca. Njih je dopao Aidan Hutchinson, defenzivni end sa sveučilišta Michigan.

Za njega su mnogi smatrali da je najbolji obrambeni igrač u ovoj klasi, ali i potencijalni pick broj jedan. Hutchinson je igrač koji s 200 cm i 120 kg ima bolje fizikalije čak i od Walkera. Njegova pozicija je jasna, startat će kao defenzivni end za Lionse, kao što je to radio zadnje četiri sezone za Michigan Wolverinese, inače faks velikog Toma Bradyja.

Ono što dodatno ističe Hutchinsona je kompetitivnost, pa kao što drugi izbor drafta sam tvrdi, jedan je od ponajboljih igrača na svijetu u cornholeu, vrtnoj igri koju bi najviše mogli usporediti s boćanjem.

Drakeov miljenik Drake

Prvi WR izabran na draftu ove godine priča je za sebe, a uključuje i jednog od najpoznatijih repera današnjice. Osmim izborom od strane Atlanta Falconsa izabran je Drake London, hvatač sa sveučilišta USC.

Njegov repertoar uključuje dominaciju manjih braniča u igri jedan na jedan s obzirom na njegovu visinsku nadmoć. Ako ovakvom igraču pustite jedan na jedan borbu, osvojit će većinu lopti koje su inače na 50/50.

Ako ga duplirate, ostatak hvatača u Atlanti imat će puno lakšu borbu za lopte. Po dolasku u Atlantu, imat će puno prilika s obzirom na to da odmah preuzima rolu prvog hvatača što ga ističe i kao jednog od glavnih kandidata za nagradu novaka godine u 2022.

Njegov izbor ulovio je i kanadski reper Drake koji je na kladionici odlučio uložiti sto tisuća dolara na to da će Drake London biti prvi hvatač izabran na ovom draftu. Pogodio je pa se na ulog "zalijepilo" finih 350 tisuća dolara dobitka, jer kao što reper kaže, "Drake koji se kladi na Drakea je jednostavno dobar osjećaj."

Nakon Drakea, izabrana su čak tri hvatača u sljedeća četiri izbora, a svi izbori od broja šest do 12 bili su ofenzivni igrači.

Čovjek koji mijenja pravila

Prvi QB na draftu izabran je tek 20. izborom. Ova čast pripala je Kennyju Pickettu, vođi navale sveučilišta Pitt koji neće morati seliti stvari daleko. Njega su izabrali lokalni Pittsburgh Steelersi kao zamjenu za odnedavno umirovljenog "Big Bena" Roethlisbergera.

Pickett je izazvao sama pravila američkog nogometa ove sezone, kad je njegovo lažno uklizivanje poremetilo obranu Wake Foresta. S obzirom na to da se QB po pravilima ne smije udariti dok je na podu, Pickett je iskoristio ovo pravilo da bi napravio lažni potez klizanja na pod.

Taj potez zbunio je obrambene igrače Wake Foresta i završio polaganjem. Od tog trenutka, NCAA je zabranio quarterbackovima da lažno uklizuju baš s obzirom na ovaj potez. Na draftu ove godine nije bilo quarterbackova koje se ne propušta u prvih deset pickova pa je upravo Kenny Pickett bio je najbliže tom statusu.

U Pittsburghu će krenuti u borbu s veteranima Mitchellom Trubiskyjem i Masonom Rudolphom za početnu poziciju. Možda je to i jedna od lakših QB prostorija za dokazivanje u ovoj ligi.

Generalni dojam: Analitika, a ne prestiž

Ove godine NFL ekipe odlučile su po prvi put u dugo vremena poslušati vlastite savjete. Naime, u zadnjih desetak godina ističe se trajanje, odnosno nedostatak istog, na poziciji RB-a. S prosječnim vijekom trajanja od tek 2.57 sezona provedenih u ligi, ova pozicija se ističe velikim obujmom zaprimljenih udaraca i batina, ali i većom šansom za ozljedu u svakoj akciji.

Baš iz tih razloga, NFL skauti pokušavaju izbjeći biranje trkača u ranim rundama drafta. Usprkos toj logici, timovi se zadnjih godina nisu libili potrošiti svoj rani izbor na RB-a. Ove godine ipak nijedan RB nije izabran u prvoj rundi drafta, što je situacija koju nismo vidjeli od 2014. godine na NFL draftu.

Prvi RB izabran je tek četvrtim izborom druge runde, a to je Breece Hall sa sveučilišta Iowa State. Hall ide u New York igrati za Jetse, a konkurencija na poziciji će mu biti Michael Carter i Tevin Coleman u ekipi koja prošlih godina nije imala zagarantiranog i jasnog startera na ovoj poziciji.

Ove godine vidjeli smo i kako ekipe puno studioznije pristupaju draftu nego proteklih godina. Puno više ranih izbora na draftu iskorišteni su na pozicije koje neće privlačiti velike količine novih navijača i obožavatelja i prodavati ulaznice, nego će poboljšati ekipu iznutra, ono s čim su mnoge NFL ekipe vodile rat.

Prvih pet izbora na draftu iskorišteno je na obrambene igrače, najviše od daleke 1991. kad je izabrano čak šest obrambenih igrača na početku drafta. Čak 15 igrača izabrano je sa sveučilišta Georgia, osvajača titule National Championship, najprestižnije u svijetu fakultetskih sportova. Sve u svemu, veselimo se novoj sezoni najveće razine američkog nogometa uz neka nova lica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!