Automoto

Otvorenje brdske sezone usponom na Biokovo

Sportnet • četvrtak, 05.05.2022.
Otvorenje brdske sezone usponom na Biokovo

Nova sezona, nova staza, nova klasifikacija voznog parka izazovi su na otvorenju ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama...

Nakon dvogodišnjeg iščekivanja, uzrokovanog pandemijom koronavirusa, konačno je stigao vikend 7. i 8. svibnja u kojem će se na jednoj novoj destinaciji u srednjoj Dalmaciji, nadomak Makarske, održati 1.Nagrada Biokova 2022., prva bodovna utrka ovogodišnjeg automobilističkog Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama.

Kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza, uz ovu su utrku zacrtane već znane destinacije Skradin, Malačka, Stubičke Toplice, Buzet i Dubrovnik, te tri inozemna gostovanja Kotor (Crna Gora), Cazin (Bosna i Hercegovina) i Ilirska Bistrica (Slovenija).

Organizatoru utrke Autoklubu Makarska pristigle su 83 prijave vozača iz 28 hrvatskih klubova, a uz Državno prvenstvo Kategorije I (turistička vozila) rezultati se boduju i za PH za povijesna vozila, Prvenstvo Regije Jug HAKS-a, te ove godine novouvedeni Kup povijesnih automobila u kategoriji točnost. Tijekom zime došlo je do preslagivanja u redovima pojedinih klubova, bit će novih automobila, ali najveću novost predstavlja način razvrstavanja vozila Kategorije I u skladu s FIA pravilima po Performance factoru u šest grupa, umjesto do sada znanih grupa N, A i E1. Istovremeno se unutar svih grupa boduje i 11 klasa. Proteklu godinu-dvije na europskim stazama se primjenjivao ovaj način, a od ove utrke uveden je i u naše nacionalno prvenstvo. Stoga će prije samog natjecanja u Makarskoj pune ruke posla imati brojnija od uobičajenog Tehnička komisija, a nestrpljivo se očekuju i prvi rezultati i plasmani po novoj klasifikaciji.

Prvu utrku sezone propušta aktualni hrvatski prvak Kategorije I Domagoj Pereković (nastup na FIA Prvenstvo Europe), ali su zato na startu u Makarskoj njegovi pratitelji s postolja najboljih u sezoni 2021. Dejan Dimitrijević, ove godine u dresu zagrebačkog AKK Flywith Kolman i Riječanin Matija Jurišić koji hrvatsko prvenstvo na brdu vozi na posudbi u AK Župa Dubrovačka. Među 14 klubova iz Dalmacije, jednu od najbrojnijih ekipa ima i domaćin AK Makarska, za kojeg nastupaju Frane Jukić, Božen Marković, Mato Šapit, Konstantin Visković, Goran Bilić, Mijo Jović, Karlo Utrobičić i Lana Utrobičić, jedina dama među 80-tak sudionika.

Nova staza Makarska duga je 4.436 metara s usponom na Biokovo od 4.58 posto. Prvi dio verifikacije vozača i tehničkog prijema vozila održava se u petak od 17 do 20 sati, a drugi je u subotu od 8 do 9:30 sati. Slobodni trening je od 12:30 sati, a prvi od dva službena starta u 15:30 sati. Dvije bodovne utrke na rasporedu su u nedjelju 8. svibnja, prva u 11, a druga u 13:30 sati. Proglašenje najuspješnijih predviđa se oko 17 sati u prostoru Parka vozača koji je smješten uz Prodajni centar Konzum u Makarskoj.

Subotnje veče rezervirano je za svečanost Hrvatskog auto i karting saveza kada će biti proglašeni najuspješniji vozači i klubovi sezone Prvenstva Hrvatske 2021. godine na brdskim stazama. Najuspješnijih 49 vozača i sedam klubova očekuje niz priznanja na dodjeli koja će se, s početkom u 20:30 sati, održati u Restaurantu Veza u Općini Tučepi, koja je uz Grad Makarsku i domaćin i pokrovitelj prvog ovogodišnjeg ogleda automobilista na brdskim stazama.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!