Ostali sportovi

Ljubljančani 'preoteli' Mladosti sjajnog slovenskog stručnjaka

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 06.05.2022.
Ljubljančani 'preoteli' Mladosti sjajnog slovenskog stručnjaka

Slovenski 47-godišnji stručnjak Radovan Gačič u sljedećoj sezoni više neće sjediti na klupi odbojkaša Mladosti.

Iako je s mladostašima osvojio dvostruku krunu, Prvenstvo i Kup Hrvatske, iako su bili drugi u regionalnoj MEVZA ligi, odmah iza nedodirljivog ACH Volleya iz Ljubljane kojeg je vidio hrvatski stručnjak Mladen Kašić, dogodio se rastanak koji zapravo nitko nije htio. Naime, Gačič je dobio, uz mnogo drugih, poziv baš iz Ljubljane, svog rodnog grada, da dogodine sjedne na klupu koju je nekada davno grijao.

Ali, za početak oproštajnog razgovora ponešto o netom završenoj sezoni.

"Mislim da osim poraza u finalu MEVZA lige, gdje smo po mom mišljenju mogli dobiti ACH Volley, to nismo iskoristili, sve je ostalo bilo korektno odrađeno. Čak štoviše, da nam je netko na početku ponudio drugo mjesto u MEVZA ligi sigurno bi bili zadovoljni. Ali, uz rezultate, uz osvojeni Kup i Prvenstvo, važno je i da su igrači napredovali, tako da je sezona zaokružena na po meni odličan način."

Niste spomenuli Europu?

"Bila je šansa da prođemo Karlovarsko u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a što bi se dogodilo u trećem pretkolu, teško je sada reći. Na kraju mislim da je rezultat u Europi ipak relan, jer smo ispali od Monze u CEV kupu kasnije, momčadi koja je bila apsolutni favorit, a mi smo oba susreta dobro odigrali. Nešto više u tom dijelu nije bilo ipak moguće sa sastavom koji smo imali."

Imali ste dosta mladih igrača u momčadi, koji su dobijali svoju priliku tijekom sezone. Kako ste bili zadovoljni njima?

"Iskreno, praktički nikoga od tih mladih igrača na početku sezone nisam poznavao. Svatko od njih je ipak dao svoj doprinos kroz sezonu, i to je dobro. Znali smo da neće biti konstante tijekom sezone, baš zbog njihovog neiskustva i mladosti, ali kod nekih smo dobili puno više od očekivanja. Karlo Jakovac je jako korektno odradio prvi dio sezone, Ligu prvaka i CEV kup, dok još nije došao Brazilac Silva Franca na poziciji primača-pucača. Ali baš zato što smo znali da neće izdržati cijelu sezonu na visokoj razini tražili smo alternativu koja će ga rasteretiti. Tijekom prosinca i siječnja upao je u malu krizu da bio na kraju, u posljednjoj utakmici play offa, baš oni bio ključan igrač za pobjedu, stabiliziravši momčad kada se utakmica lomila. No, ne smijemo zaboraviti niti učinak Cvancigera, Vaška, Vlašića i Repeka, koji su također napredovali. Ne treba zaboraviti da su oni maturanti i kao takvi još podosta opterećeni školom. Mislim da su oni dobar potencijal za dalje."

Hrvatska odbojka muku muči s oskudnom bazom u muškoj odbojci tako da se pojava novih, mladih talentiranih igrača gleda kroz posebno povećalo.

"Talenata ima, ali malo, a onda ste uvijek u latentnom problemu jer matematički gledano mora doći do ozljeda i bolesti, privatnih problema, a onda je problem kadra još izraženiji. Točno je da je baza izuzetno mala, a i vrlo malo na kraju iz toga izlazi igrača reprezentativnog nivoa. Tu bi trebala određena strategija rada s omladinskim pogonima na nivou Hrvatske, ali i biti strpljiv, jer to nije proces koji ide preko noći. I nije pitanje ima li potencijala na ovim prostorima, to nije uopće sporno, Hrvatska je to pokazala odavno, imala je igrače koji su bili najbolji na teritoriju bivše države, koji su igrali u najboljim europskim klubovima. I sada ih ima, ali izuzetno malo. Ali, dobro je što je reprezentacija Hrvatske relativno mlada, što mnogi od igrača mogu još igrati sedam do deset godina, i u to vrijeme bi se trebalo pobrinuti za popunu selekcije. Jer, u mlađim kategorijama nema kontinuiteta, Hrvatska nije konkurentna niti na regionalnom planu, a kamoli europskom, i to je poznato, nema tu filozofiranja. Osobno mislim da bi se Savez, koji odlično radi posljednjih godina, trebao to odraditi.«"

I za kraj, poziv koji se ne odbija.

"Dobio sam nekoliko ponuda, i nisam zapravo htio ništa od toga uzeti jer sam bio svugdje, vidio svega, a ovdje u Mladosti bilo mi je stvarno super, i ne bih odlazio nikuda odavde da nije došla ponuda iz mog grada, iz Ljubljane, gdje mi živi obitelj. Znate, ovo što ima Mladost teško je opisati, ovakve uvjete, to ima tek par klubova u Rusiji i Italiji. U mom slučaju tu je i blizina doma, a da o ljudskim kvalitetama koje sam tu sreo i ne pričam. Znam da to više nigdje neću imati, ali, kažem, ponudu iz Ljubljane, nakon što se trener Mladen Kašić zahvalio, nisam mogao odbiti. To je klub u kojem sam radio četiri godine, doduše prije 14 godina, a i uvjeti su donekle slični kao i ovdje. Nakon puno godina konačno se vraćam doma, i to je prelomilo na kraju, a ne to što ćemo se možda natjecati na višem nivou. I još nešto za kraj, volio bih da igračice i igrači shvate kada se odlučuju otići odavde da neće imati takove uvjete nigdje. OK, normalno je da žele probati u inozemstvu, ali bi bilo dobro da imaju uvijek opciju u glavi da se vrate ovdje jer, kako kaže povijest, ovaj je klub bio puno prije nas i ostat će još dugo iza nas."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!