Tenis

ATP želi oduzeti Wimbledonu bodovanje za ljestvicu zbog zabrane za Ruse i Bjeloruse

Matej Kačan • srijeda, 11.05.2022.
ATP želi oduzeti Wimbledonu bodovanje za ljestvicu zbog zabrane za Ruse i Bjeloruse

ATP i WTA spremaju protuudar odluci Wimbledona da Rusi i Bjelorusi ne smiju nastupati na poznatom turniru. Ako odluka ostane, udruženja igrača će Wimbledonu oduzeti bodovanje za ljestvice...

Nakon što je vodstvo Wimbledona suprotno odluci i politici ATP-a, ITF-a i WTA-a odlučilo zabraniti nastup ruskim i bjeloruskim predstavnicima osim u slučaju da podnesu dokaz da su protiv politike Vladimira Putina, čini se da se sprema protuudar.

Naime, udruženje teniskih profesionalaca u svojoj politici nalaže da individualci ne smiju trpjeti zbog politike ruske države pa dopuštaju igranje Rusima i Bjelorusima bez isticanjaa državnih boja i zastava.

ATP bi mogao Wimbledonu oduzeti bodovanje za svjetsku ljestvicu, i to na zahtjev najboljih muških igrača svijeta, pa bi najpoznatiji teniski turnir na svijetu efektivno mogao biti sveden na elitnu ekshibiciju.

Najbolji igrači guraju odluku i ATP bi to mogao potvrditi ovaj tjedan. Engleski Telegraph navodi da i u WTA naginju k istom stavu, a sve se mora rasplesti prije sljedećeg tjedna jer ulazne liste za Wimbledon zaključavaju se šest tjedana prije turnira.

Iz organizacije Wimbledona odluku su obrazložili time da drugog izbora nije bilo jer bi se eventualni uspjeh i nastup iskoristio za propagandu Putinovog režima, ali onda je stiglo oštro protivljenje iz visokih teniskih krugova.

Ako odluka Wimbledona ostane na snazi, to znači da igrati neće moći imena poput Daniila Medvjedeva, Andreja Rubljova, Viktorije Azarenke, Arine Sabalenke, a čini se da bi se onda i na samom turniru igralo samo za prestiž, ne i za ATP bodove.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!