Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama, nova pobjeda Tomislava Muhvića

Sportnet • srijeda, 11.05.2022.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama, nova pobjeda Tomislava Muhvića

U Portugalu, uz Muhvića je nastupio i hrvatski prvak Domagoj Pereković i osvojio treće mjesto FIA EHC Kategorije I...

Druga utrka ovogodišnjeg FIA EHC – European Hill Climb Championship, automobilističkog prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, je za nama, a ponovno su stigle izvrsne vijesti, ovog puta od dvojice hrvatskih automobilista koji su sudjelovali na 41. Rampa International da Falperra, utrci voženoj pred brojnom publikom u Portugalu.

Nekadašnji europski prvak iz 2013., Gerovčanin Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac), ponovno je svojim izvrsnim vožnjama briljirao i ostvario drugu u nizu pobjedu FIA Grupe 2 u Kategoriji I čime je zadržao vodeću poziciju u Grupi, dok je u Kategoriji I trenutno na drugom mjestu, bodovno izjednačen s vodećim Austrijancem Karlom Schagerlom.

U Portugalu su se na stazi Da Falperra, dugoj 5.200 metara, s usponom od pet posto, vozile tri vožnje od kojih su dvije bolje ulazile u zbroj vremena za konačni poredak. Muhvić je u Mitsubishi Lanceru Evo IX, u prve dvije, ostvario vrijeme za pobjedu grupe, a ujedno peto mjesto Kategorije. Iako u prvoj vožnji nije ostvario vrijeme, druge je dvije Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u Mitsubishi Lanceru Evo IX odvezao maestralno, gotovo ujednačeno, vremenima 2:16.783 minuta, odnosno 2:16.990 minuta. To mu je bilo dovoljno da osvoji pobjedničko postolje i treće mjesto Kategorije I iza pobjednika Karla Schagerla (VW Golf Rallye) i nekadašnjeg europskog prvaka Makedonca Igora Stefanovskog (Hyundai i30 TCR), ujedno pobjednika FIA Grupe 3. Pereković je u FIA Grupi 1 bio drugoplasiran iza Schagerla. Još jednu pobjedu u grupama, ovog puta Grupi 4, ostvario je još jedan vozač s prostora bivše države, čest sudionik hrvatskih međunarodnih brdskih utrka, Crnogorac Vasilije Jakšić u Mitsubishi Lanceru Evo IX RS.

Ukupni pobjednik portugalske utrke Europskog prvenstva očekivano je bio Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA30, ujedno pobjednik Kategorije II (formule i prototipovi) ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC) i Nijemca Alexandera Hina (Osella FA 30). Najbolje vrijeme dana, trećim prolaskom stazom, u vremenu 1:47.076 minuta i prosjekom 174.8 km/sat ostvario je Merli.

NOVI NASTUP U ŠPANJOLSKOJ

Već ovog vikenda, od 13. do 15. svibnja, nastavlja se Europsko prvenstvo na brdskim stazama utrkom Subida Internacional Al Fito u sjevernoj Španjolskoj, u blizini Arriondasa, na stazi dugoj 5.350 metara uz gotovo šestpostotni uspon. U konkurenciji 40 vozača europskog prvenstva Kategorije I i II, su trojica hrvatskih automobilista. Uz Tomislava Muhvića i Domagoja Perekovića, poslije pauze zbog nastupa na hrvatskom prvenstvu u Makarskoj, gdje je ostvario svoju prvu brdsku generalku, u kratkoj, ali izuzetno uspješnoj automobilističkoj karijeri, na europske se staze u Škoda Fabia S2000 FIA Grupe 3 vraća mladi 19-godišnji Riječanin Matija Jurišić, član matičnog Autokluba RI autosport. Nova je to prigoda za svu trojicu da dostojno osvjetlaju ugled hrvatskog automobilizma na europskim stazama, s kojih su, u proteklih četvrt stoljeća, proizašli kao europski prvaci tri puta Niko Pulić i jednom Tomislav Muhvić. Treninzi u Španjolskoj voze se u subotu od 11:30 sati, a tri vožnje za bodove počinju sutradan od 9 sati.

Miroslav KRPAN

FOTO: S. Paro

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!