Automoto

Start bazične automobilističke discipline, u Mičevcu Memorijal u čast prvaka

Sportnet • četvrtak, 12.05.2022.
Start bazične automobilističke discipline, u Mičevcu Memorijal u čast prvaka

Drugi memorijal u znak sjećanja na velikog vozača i prvaka Krešu Merlića okupit će 30 vozačica i vozača...

U subotu 14. svibnja starta i ovogodišnje Prvenstvo Republike Hrvatske u ocjensko-spretnosnim vožnjama, bazičnoj disciplini automobilističkog sporta iz koje su potekli mnogi istaknuti vozači i vozačice. Iako je nekad broj sudionika dosizao i 80-tak po natjecanju, posljednjih sezona, nakon disanja na škrge, povratak vožnji među čunjevima je optimističan, ali na nacionalnom nivou uglavnom ograničen na klubove iz Regije Sjever Hrvatskog auto i karting saveza, odnosno Zagreba i šireg okruženja.

Nastup na 2. OSV Memorijal Krešo Merlić-Merla, natjecanja posvećenog državnom prvaku OSV-a iz 2018.godine, prerano i tragično preminulom Kreši Merliću, prijavilo je 30 vozačica i vozača iz 12 klubova, među kojima je šest vozačica i sedam vozača u konkurenciji juniora. Organizator je AMK Zanatlija Zagreb, sve se odvija na terenima nekadašnjeg Centra sigurne vožnje u Mičevcu, nadomak Velike Gorice.

Natjecanje se odvija vožnjom kroz pet posebnih ispita spretnosti, boduje se i za Otvoreno Prvenstvo Zagreba, a vozila su razvrstana u tri klase prema ukupnoj duljini do 3.500 mm, do 4.000 mm i više od 4.000 mm.

Naslov državnog prvaka brani Krešin sin Dario Merlić, vozač AMK Zanatlija Zagreb, koji svojim nastupima u više automobilističkih disciplina nastavlja tradiciju ove slavne zagrebačke oktanske obitelji. Uz pobjedu na kraju sezone PH 2021. bio je najuspješniji junior, kao i pobjednik klase najmanjih automobila do 3.500 mm. Prošlogodišnji pobjednici preostalih dviju klasa su Dragan Velašević (AK Ragusa Racing), jedini vozač koji na natjecanje stiže s krajnjeg juga Hrvatske, dok će status najboljeg najvećih vozila braniti Florijan Blažutić (AK Dugo Selo).

Prošlogodišnja prvakinja među vozačicama Dalila Delimehić (AKK DS Racing Prelog) nastojat će opravdati status najbolje među čunjevima i zadanim garažama, a prošle je godine, s pet pobjeda u pet bodovnih natjecanja, jednostavno briljirala. Među ekipama konkurencija je znakovita, ali sa sedam sudionika na obranu naslova najbolje klupske družine i ove godine računa Autoklub Dugo Selo. Uz ovo natjecanje u kalendaru HAKS-a još su tri, krajem kolovoza dva u Dubrovniku i sredinom rujna u Našicama.

Subotnji program počinje verifikacijom sudionika i tehničkim prijamom automobila od 7 do 9 sati, a prvi od pet ispita spretnosti počinje u 11,15 sati. Proglašenje najuspješnijih i dodjela priznanja predviđeno je oko 17 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!