Ostali sportovi

Hvalevrijedna akcija: Zagrebački Crveni križ održao sportsko natjecanje za djecu i odrasle s invaliditetom

Sportnet • četvrtak, 12.05.2022.
Hvalevrijedna akcija: Zagrebački Crveni križ održao sportsko natjecanje za djecu i odrasle s invaliditetom

Prvo sportsko natjecanje u sklopu EU Projekta "Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – aktivni i vidljivi u zajednici" koji Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb, održano je u sportskoj dvorani Osnovne škole "Ivan Filipović" u Zagrebu...

Pred punim i glasnim tribinama, u sportskom natjecanju sudjelovalo je 50 natjecatelja u pet šarenih ekipa koje su, osim po bojama dresova, bile šarolike po uzrastu, dobi te stupnjevima mogućnosti, kao što je to i zajednica u kojoj živimo. "Zajednicu u malom" kroz timove predstavljali su djeca, mladi, osobe s invaliditetom i umirovljenici. Snage u natjecanju odmjerili su učenici Osnovne škole "Ivan Filipović", korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem, umirovljenici iz Doma za starije osobe Maksimir, polaznici Srednje policijske škole "Josip Jović" te članice odbojkaškog kluba "Dinamo" koje su činile studentice i srednjoškolke, a pobjednici natjecanja bili su svi.

Sportsko natjecanje otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, voditeljica Odjela za profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i usluge u zajednici iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Sandra Čirkinagić.

"Zahvaljujem se Crvenom križu Zagreb i Malom domu što su zaista kreativno i stručno osmislili ovaj Projekt koji je i u europskim institucijama prepoznat kao visokovrijedan. Projekt se odnosi na sve nas zato što nas povezuje, ne samo kao stručnjake ili roditelje i cijelu zajednicu, nego nas povezuje i kao ljude. Grad Zagreb će uvijek pružati podršku ovakvim projektima jer ima svoju misiju, a to je biti grad po mjeri svakog čovjeka, bez obzira na njegove poteškoće i sposobnosti", poručila je izaslanica gradonačelnika.

"Osim što njime nadograđujemo uslugu poludnevnog boravka za naše korisnike, u ovom Projektu vidim, u punom smislu te riječi, misiju Crvenog križa, a to je povezivanje mladih, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, naših korisnika, korisnika doma za starije, polaznika Policijske akademije...", istaknuo je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava, najavivši i dramsku predstavu koja će se u sklopu ovog Projekta održati u Lisinskom već u lipnju.

Uz učenike osnovnih i srednjih škola, studente, volontere, roditelje i skrbnike, ravnateljicu škole domaćina te organizatore i klaunicu, natjecanje su s tribina srčano bodrili i predstavnici centara za socijalnu skrb iz više zagrebačkih podružnica, domova za starije, Policijske akademije, zagrebačkih fakulteta i škola.

Cilj ovog gotovo tri milijuna kuna vrijednog Projekta je povećati socijalnu uključenost i zapošljivost ranjivih skupina kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu, razvile i unaprijedile socijalne usluge i programi te interkulturalne usluge i aktivnosti u Gradu Zagrebu u svrhu aktivnog socijalnog uključivanja ranjivih skupina u zajednicu.

U okviru ovog EU Projekta Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi brojne aktivnosti - od sportskog i rekreacijskog sadržaja, psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji, specijalizirane umjetničke programe sa stručnjacima u području dramske, likovne, plesne i glazbene umjetnosti, organizira sportska natjecanja, predstave i stručne konferencije, unaprjeđuje prostor u Dubravi u kojem se provodi program za osobe s invaliditetom. Osim osnaživanju korisnika, Projekt će pridonijeti i povezivanju ustanova s nevladinim organizacijama u području pružanja usluga zajednici, u čemu leži njegova dugoročna vrijednost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!