Nogomet

Završnica Primere: Puno toga je poznato, popunjavaju se zadnja mjesta u vlaku za Europu i Segundu

Jan Šneler • petak, 20.05.2022.
Završnica Primere: Puno toga je poznato, popunjavaju se zadnja mjesta u vlaku za Europu i Segundu
Foto: EPA

Na rasporedu je zadnje kolo Primere u kojem ćemo dobiti posljednje odgovore na pitanja tko ide u Europu, ali i tko ispada iz lige...

1. Prvak

O prvaku Španjolske ne treba previše trošiti riječi jer je on već odavno poznat. Madridski Real nakon godine pauze ponovno dolazi do naslova prvaka. Ujedno je to 35. naslov prvaka kojeg Real ima u svojoj bogatoj riznici trofeja, osvojen točno 90 godina nakon prvog naslova u povijesti u sezoni 1931/32.

Do kraja Realu ostaje još utakmica protiv Betisa kojim sebi mogu donijeti nova tri boda na kontu. Taj susret neće ništa pretjerano odlučivati i neće imati pravu rezultatsku draž, iako će Real pred svojim navijačima proslaviti titulu prvaka i najaviti novi pohod na Ligu prvaka sljedećeg vikenda.

2. Europska natjecanja

Kao što je već riješeno pitanje prvaka Španjolske, jednako tako je gotovo i riješeno pitanje putnika u europska natjecanja. Osim prvaka Reala, nastup u Ligi prvaka osigurali su Barcelona, Atletico Madrid i Sevilla. Sevilla još može u posljednjem kolu prestići Atletico na trećem mjestu, ali to neće promijeniti ništa u europskim natjecanjima.

Može se dogoditi situacija da Betis i Sevilla imaju jednaki broj bodova, no pravilo u Primeri kaže da u takvom slučaju odlučuje međusobni omjer u kojem je bolja Sevilla, tako da gradski rival Betis neće nastupiti u Ligi prvaka čak i ako pobijedi u posljednjem kolu nove prvake.

Što se tiče nastupa u Europskoj ligi, Betis je to osigurao i putem Kupa kralja tako da mjesto dobiva Real Sociedad koji se trenutno nalazi na šestom mjestu s dva boda manje od Betisa. Dakle, putnici u Europsku ligu sigurno su Betis i Real Sociedad, a treba još vidjeti rasplet kola da se zna na kojoj će točno poziciji završiti.

U Konferencijsku ligu prema trenutnom stanju ide ovogodišnji polufinaliste Lige prvaka Villarreal, međutim opasno prijeti s osme pozicije Athletic Bilbao koji ima samo bod manje. U slučaju istog broja bodova, prednost ima Bilbao tako da Villarreal siguran može biti samo s pobjedom.

Posljednje kolo donosi jednoj i drugoj ekipi teška gostovanja. Villarreal ide kod Barcelone, a Bilbao gostuje kod Seville. Obzirom na činjenicu da Barcelona nakon teške sezone ipak žarko želi zaključiti natjecanje pobjedom, malu prednost dajemo Baskima jer je njima dovoljan i bod protiv Seville kojoj remiji nisu strani. Naime, ove sezone upisali su ih čak 16.

3. Tko će ispasti iz Lige

Kao što je to realno za očekivati kolo prije kraja, poznata su dva od tri putnika u Segundu. Alaves i Levante zamijenit će iduću sezonu drugoligaškim društvom, a Cadiz koji trenutno drži 18. mjesto još uvijek se nada pozitivnom ishodu. Imat će izuzetno težak posao i što je za njih loša vijest, da niti s pobjedom neće biti 100% sigurni.

Naime, Cadiz ima jednak broj bodova kao i Mallorca, no Mallorca je bila bolja u međusobnom omjeru. Bod više ima Granada koja bi u mogućem trokutu s Mallorcom i Cadizom bila najbolja, dok bi Cadiz bio najgori. U mogućem pak bodovnom izjednačenju Cadiza i Granade, gledala bi se ukupna gol razlika jer su u dva međusobna susreta upisana dva remija (0:0 i 1:1). Zanimljivo trenutno im je i ukupna gol razlika ista, -17, ali Granada ima više postignutih golova, 44 naspram 34.

U tom slučaju, porazom Granade i barem remijem Cadiza, Cadiz bi sigurno ostao u natjecanju zbog bolje gol razlike, ali opet bi se u tom slučaju morao nadati pobjedi ili porazu Mallorce jer bi ih remi ponovno bacio u Segundu. Iznimno je napeto u donjem domu, jako je puno kombinacija pa je tako moguće da se zatvori i krug s tri momčadi koje imaju 39 bodova (Cadiz, Mallorca, Granada i Getafe), ali opet bi se i to loše završilo za Cadiz koji bi bio najlošiji.

No, bez obzira na to što ne ovise samo o sebi, u Cadizu vjeruju da mogu doći do ostanka, a glavni argument je činjenica da u tom posljednjem kolu gostuju kod otpisano Alavesa. S druge strane Mallorca gostuje kod devetoplasirane Osasune, a Granada na svom terenu dočekuje Espanyol.

Standings provided by SofaScore LiveScore

FOTO: EPA/JUANJO MARTIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!