Tenis

Kako su ATP, Englezi, Rusi i Bjelorusi Wimbledon pretvorili u ekshibicijski turnir?

Branimir Korać • petak, 20.05.2022.
Kako su ATP, Englezi, Rusi i Bjelorusi Wimbledon pretvorili u ekshibicijski turnir?

Nakon čvrstog stava Wimbledona o zabrani nastupa za tenisače i tenisačice iz Rusije i Bjelorusije, ATP je odlučio kako se ovogodišnji turnir neće bodovati za ljestvicu...

Teško je biti pametan i donijeti pravu odluku u ova vremena, ali odluka ATP-a koja je danas donesena, potpuno je kriva i ubija značaj Wimbledona, a za to su svi krivi.

Najcjenjeniji i najpoznatiji teniski turnir na svijetu preko noći je pretvoren u ekshibiciju, naime ATP je odlučio kako igrači neće dobiti bodove za ljestvicu za nastup na ovom turniru.

Wimbledon je tako preko noći doslovno postao veliki ekshibicijski turnir s ogromnim nagradnim fondom. Igrači će nekako preboljeti to što neće dobiti bodove za nastup, bit će im dovoljna kratka kontrola bankovnih računa i odmah će im biti lakše.

Međutim bodovi su bitni, poredak na ATP ljestvici je ključan i za ostale turnire i ovo nije dobra odluka. Zamislite da HNS odluči kako se jedno kolo neće bodovati. Igrat ćemo, borite se, ali bodove nećete dobiti.

Engleski političari vršili su pritisak na ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice, govorilo se čak i o nekim nebuloznim javnim odricanjima Vladimira Putina i ruske politike, očito ne razmišljajući kako najveća većina tih sportaša i sportašica ima obitelji koje žive u Rusiji, a poznato je kako se tamo obračunavvaju s neistomišljenicima, posebno visokoprofilnim.

Od toga se u jednom trenutku odustalo i donesena je odluka o zabrani nastupa nakon čega su se počeli javljati brojni tenisači koji se s time nisu slagali, oglasio se i ATP tražeći hitno ukidanje te odluke i sve je dovelo do ove konačne odluke o brisanju bodova s Wimbledona.

Dok budete gledali Wimbledon ove godine, možete se slobodno osjećati kao da gledate predsezonsku ekshibiciju u Abu Dhabiju. Igrači će se boriti i truditi, ali na kraju će nagrada biti samo novčana. Neće biti čudesnih skokova i padova na ljestvici, mogu igrati neopterećeno i nadati se što konkretnijoj zaradi. Više od toga neće dobiti.

Za potpuni cirkus očekuje se ista odluka i od strane WTA.

Prošlogodišnji bodovi i njihov gubitak neće se svidjeti igračima, ali kao što napisah, veliki nagradni fond bit će igračima dovoljan motiv i oni koji su prošle godine ostvarili dobar plasman, imaju priliku utješiti se bogatim nagradama.

FOTO: Zoran Horvat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis20.05.2022. u 22:41
    jedina ispravna odluka. jedno je osuđivanje ruske agresije, drugo je diskriminacija sportašica i sportaša na nacionalnoj bazi, i to u pojedinačnom sportu tenisu. neka britanci snose posljedice svoje politikantske odluke. ne smetaju im novci u nogometu iz saudijske arabije koja ubija disidente, reže... [više na forumu]
    cameosis